Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 november 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor mishandeling meisje op kinderopvang

28 november - Een 38-jarige vrouw is veroordeeld tot 60 uur taakstraf waarvan 30 uur voorwaardelijk omdat zij op 30 mei 2023 en op 20 juni 2023 een meisje mishandelde waarvoor zij als medewerker van een kinderdagverblijf in Amsterdam zorgde. Zij heeft het meisje onder meer met haar hele lichaam gestrekt aan haar arm hangend in een stoel gesmeten en haar geschud. Ook schoof zij haar bij het verschonen hardhandig aan haar benen heen en weer. Destijds was er volgens de vrouw een arbeidsconflict waardoor de zij gefrustreerd was maar dit rechtvaardigt haar gedrag niet. Zij is haar baan bij het kinderdagverblijf verloren en is nog steeds werkloos. Door een deels voorwaardelijke straf op te leggen hoopt de rechtbank haar ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7318


Bestuur - Minister moet geldschuld gedupeerde toeslagenaffaire overnemen

25 november - De minister van Financiën moet alsnog de hypotheekschuld van een erkende gedupeerde van de toeslagenaffaire overnemen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De Wet hersteloperatie toeslagen (Wht) gaat uit van een hypotheekschuld die is aangegaan om een woning te financieren. Hoofdregel daarbij is dat alleen een na woningverkoop resterende schuld wordt overgenomen. In het geval van de gedupeerde is de hypotheek echter gevestigd als zekerheid voor een al bestaande lening. Die situatie is bij de totstandkoming van de Wht niet (volledig) voorzien. Wel regelt de Wht het overnemen van een private bij de notaris vastgelegde geldlening. De hypotheekschuld van de gedupeerde sluit hierbij aan. Gedupeerden van de toeslagenaffaire moeten zoveel mogelijk worden beschermd, gezien de rol van de overheid bij het ontstaan van de financiële problemen van gedupeerden en het doel van de Wht - zoveel mogelijk kans bieden op een nieuwe start voor gedupeerden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7167


Kanton - Eens gegeven auto blijft gegeven

28 november - Een vrouw hoeft niets te betalen voor de auto die zij van haar ex-partner kreeg met wie zij een latrelatie had. De ex-partner heeft onvoldoende onderbouwd dat ze mondeling hadden afgesproken dat zij hem 20.000 euro zou betalen voor de auto als hun relatie zou stranden, oordeelt de kantonrechter. Weliswaar overlegde de ex-partner een verklaring van de verkoopmedewerker dat de vrouw zou hebben ingestemd te betalen bij een relatiebreuk, maar zij betwist dat. Dat de ex-partner zakelijke banden heeft met het autobedrijf maakt de verklaring nog niet ongeloofwaardig maar het heeft de schijn tegen dat die afkomstig is van een neutrale getuige. Bovendien had de vrouw een beter verhaal waarom de ex-partner de auto betaalde en het kenteken op de naam van de vrouw liet zetten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7277


Civiel - Verkopers niet aansprakelijk voor herstelkosten kademuur

27 november - Verkopers van een woning in Amsterdam-Centrum hoeven de herstelkosten van twee ton voor een gebrekkig kademuur die de kopers van hen vorderden, niet te vergoeden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De kopers kochten de woning in 2023 voor ruim twee miljoen euro. Enkele maanden later bleek de kademuur van de woning in zeer slechte staat. De kopers vorderden de herstelkosten van de verkopers omdat zij niet zouden hebben verteld dat de kademuur gebrekkig was, terwijl zij dat wel wisten. Volgens de verkopers wisten zij niet beter dan dat de kademuur bij de verkoop in orde was. De kopers hadden een bouwtechnische keuring kunnen laten doen, maar hebben dat niet gedaan. De rechtbank oordeelt dat de kademuur gebrekkig is. Maar verkopers hoeven geen herstelkosten te betalen. Kopers en verkopers hebben namelijk afgesproken dat de kopers de woning aanvaarden in de staat waarin de woning ten tijde van de koop verkeerde, inclusief gebreken. Kopers hebben de woning dus aanvaard mét gebrekkige kademuur. Om dezelfde reden faalt het beroep op dwaling. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7373 


Uitspraken