Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 april 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Cel voor mishandeling en belaging (ex-)vriendin

27 maart - Een 30-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden (waarvan 2 maanden voorwaardelijk) omdat hij zijn (ex-)vriendin heeft mishandeld en belaagd. Ook krijgt hij een contactverbod en moet hij 500 euro schadevergoeding betalen. In oktober en november vorig jaar mishandelde de man zijn (ex-)vriendin drie keer. Daarnaast viel hij haar lastig door veel te bellen en vervelende berichten te sturen. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. In de straf weegt mee dat hij een licht verstandelijke beperking heeft en aan een depressieve stoornis lijdt. Daarom worden zijn daden hem verminderd toegerekend. Wel moet de man zich ambulant laten behandelen bij een forensische zorginstelling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1827

Straf - 5 jaar cel voor aanval op minnares

30 maart - Een 50-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar omdat zij de minnares van haar partner ammoniak in haar ogen gooide en haar met een mes bewerkte. Ook moet zij ruim 31.000 euro schadevergoeding betalen. Enige tijd nadat de vrouw hoorde dat haar partner een relatie had met een andere vrouw kocht ze afbreekmessen en ammoniak. Vervolgens wachtte zij het slachtoffer op in het liftportaal van een flat in Amsterdam-Zuidoost. Zij verblindde deze vrouw met de ammoniak en sneed haar onder meer in haar gezicht. Aan de aanval hield het slachtoffer blijvend oogletsel en forse littekens over. De vrouw is veroordeeld voor poging doodslag en zware mishandeling met voorbedachten rade, maar vrijgesproken van poging moord. Haar actie was waarschijnlijk gericht op verminking. Als zij van plan was geweest om het slachtoffer te doden, dan had zij, naar het oordeel van de rechtbank, het slachtoffer op dodelijker plaatsen gestoken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1842

Bestuur - Onterechte vergunning voor airco’s café Vrijdag

13 maart - De bestuurscommissie van stadsdeel Zuid heeft ten onrechte een omgevingsvergunning verleend voor legalisering van de airco- en ventilatie-units en een afvoerkanaal op het achterdak van café Vrijdag aan de Amsteldijk. Het café, gevestigd in een monumentaal pand, had deze installaties al geplaatst in goed overleg met de bovenburen. Op grond van de vergunning moet het afvoerkanaal, vanwege welstandsvoorwaarden, nu dichter bij het dakterras van de buren worden geplaatst, wat volgens hen zal zorgen voor meer geuroverlast. Ook moet de airco-unit die het meeste geluid maakt, bij de andere units worden teruggeplaatst, wat geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt. Volgens de rechtbank heeft de gemeente bij het verlenen van de vergunning dan ook onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de buren. De gemeente moet daarom een nieuw besluit nemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1841

Bestuur - Illegale caravans Noordzeeweg (nog) niet weg

27 maart - Stadsdeel Nieuw-West mag de drie caravans die een zigeunergezin illegaal langs de Noordzeeweg heeft neergezet, voorlopig niet weghalen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Stadsdeel Nieuw-West had besloten dat de caravans binnen twee weken weg moesten zijn. Gebeurde dat niet, dan zou het stadsdeel dat doen en de kosten op het gezin verhalen. Ook had het stadsdeel aan het gezin een dwangsom van 2.500,- euro per persoon per dag met maximum van 15.000,- euro opgelegd, om te voorkomen dat de caravans elders illegaal in Amsterdam neergezet zouden worden. Dit alles bij elkaar, gaat de voorzieningenrechter te ver. Totdat de gemeente op de bezwaren heeft beslist, mogen de caravans blijven staan. In die weken moet het gezin zelf een nieuwe legale standplaats voor de caravans vinden. De gemeente hoeft daarbij geen hulp te bieden, want dat heeft zij in het verleden genoeg gedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1848

Kanton - Alsnog 23.000 euro loon voor kantinebeheerder

26 maart -Een werkneemster van amateurvoetbalclub Arsenal krijgt ruim 23.000 euro aan achterstallig loon. Dat bedrag wordt nog eens verhoogd met 25 procent vanwege te late betaling. Daarmee wordt ook haar schade geacht te zijn vergoed. De werkneemster, verantwoordelijk voor de kantine en het beheer van de accommodatie, trad in 2012 in dienst nadat ze al vanaf 2003 actief was als vrijwilliger bij de club. Arsenal voerde in de procedure aan dat de club in 2014 afspraken maakte over een loonsverlaging, waarbij werkneemster extra kon bijverdienen met barbecues en andere activiteiten. Werkneemster zegt dat is afgesproken dat het deel dat zij minder ving aan salaris naar haar schuldeisers zou gaan. Arsenal had de loonsverlaging grondiger met werkneemster moeten bespreken om te zien of zij dit echt wilde en schriftelijk moeten vastleggen, vooral omdat de situatie voor werkneemster verslechterde en Arsenal ervan profiteerde, aldus de kantonrechter. Nu krijgt de werkneemster alsnog haar achterstallige loon vanaf 2014.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1760

Kanton - Huurster mag na brand terugkeren in huis

23 maart - Een huurster van een woning in Amsterdam-West mag daar terugkeren nu de woning na een brand is hersteld. Dat heeft de kantonrechter bepaald.  De rechter verwerpt het verweer van de verhuurder dat de vrouw geen huurster was omdat haar inmiddels overleden partner de huurder was. Door een geregistreerd partnerschap met de huurder in 2002 en omdat zij met de huurder samenwoonde in de huurwoning was zij medehuurder geworden. Ook het verweer dat de vrouw de brand veroorzaakte, verwerpt de kantonrechter. Er is enkel een vermoeden dat de brand is ontstaan in een elektrische kachel. De huurster gebruikte de kachel al jaren. Het is daarom niet waarschijnlijk dat die kachel begin 2017 plots leidde tot kortsluiting. De brand kan de huurster dus niet worden verweten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1758

Civiel - Geen heropening rechtszaak over tv-item BioStabil

28 maart - Een rechtszaak uit 2005 over een uitzending van TROS Radar over de BioStabil wordt niet heropend. Dat heeft de rechtbank bepaald nadat de verkoper van het sieraad, dat volgens hem een helende werking heeft, dit had geëist. In 2004 werd in het tv-programma onder meer gesteld dat de magnetische werking van de BioStabil lager was dan de producent aangaf. Daarna kelderde de verkoop. De verkoper spande vervolgens een zaak aan. In 2005 oordeelde de rechtbank dat de uitlatingen in TROS Radar niet onrechtmatig waren. De verkoper wilde heropening van het vonnis omdat de TROS tijdens de rechtszaak bedrog zou hebben gepleegd door een rapport van de TU Delft niet te delen. Daarin stond dat een eventuele suggestie dat de magneet zwakker is dan de producent opgeeft, niet terecht zou zijn. Het rapport dateert echter van na de procedure en de verkoper heeft onvoldoende onderbouwd dat TROS al eerder van de inhoud wist, aldus de rechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1751

Civiel - Syrische vluchteling nog niet op straat

28 maart - Een Syrische vluchteling krijgt voor de tweede keer uitstel bij de gedwongen ontruiming uit een Asielzoekerscentrum (AZC). Bij vonnis van 3 januari 2018 werd hij veroordeeld tot het verlaten van het AZC Wenckebachweg. Hij had geen recht meer op opvang, omdat hij een volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers passende woonruimte had geweigerd. Hij kreeg wel een langere ontruimingstermijn dan gevorderd, namelijk 2 maanden. Vóór het verstrijken van die 2 maanden moest het AZC Wenckebachweg gedwongen worden ontruimd omdat het wordt gesloopt. Ook de Syrische vluchteling werd verhuisd naar een andere AZC. Het vonnis dat op 3 januari was afgegeven kon daarom niet meer worden uitgevoerd omdat het verblijfadres niet meer klopt. Bij vonnis van 28 maart is de man opnieuw veroordeeld tot ontruiming, nu van het AZC Willinklaan Amsterdam. Omdat hij geen alternatieve woonruimte heeft, krijgt hij wederom een ruimere termijn dan gevorderd, nu 6 weken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1885

Uitspraken