Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 december 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Celstraf voor medewerker ING na verduistering

27 november - Een 27-jarige man krijgt 9 maanden gevangenisstraf omdat hij in 2015, toen hij als uitzendkracht bij de ING bank in Amsterdam werkte, 125.500 euro verduisterde. De man maakte 24 keer frauduleus geld over van ING tussenrekeningen naar zogeheten money mules: mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen voor verduistering van geld. De man werkte bij de afdeling klachtenafhandeling. In de straf weegt mee dat zijn gedrag niet alleen gevolgen had voor hemzelf maar ook voor de 23 medeverdachten die direct of indirect bij de fraude betrokken zijn geraakt. ING vorderde het verschuldigde bedrag terug en zegde hun rekeningen op. Ook vindt de rechtbank het zeer kwalijk dat de man probeerde oud-collega’s die niets met de fraude te maken hadden de schuld in de schoenen te schuiven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8425

Straf - Celstraf na mishandeling en bedreiging

27 november - Een 32-jarige man krijgt 2 maanden gevangenisstraf voor mishandeling, bedreiging en vernieling. In mei 2017 sloeg hij met een hamer op het aanrecht in een Amsterdams café en richtte zo flinke schade aan. Een jaar later mishandelde hij een man in Amsterdam waarbij hij een schoenlepel als wapen gebruikte. Het slachtoffer hield er een hoofdwond aan over die moest worden gelijmd. Ook bedreigde de 32-jarige man een politieagent. In de straf weegt mee dat hij al eerder voor dergelijke feiten is veroordeeld. Volgens de reclassering lijkt de man gemotiveerd om zijn gedrag te veranderen. Toch kan hij ook onverwachts in woede uitbarsten. Daarom is het belangrijk dat hij in gesprek blijft met de reclassering. Omdat er in een andere rechtszaak al voorwaarden zijn opgelegd, legt de rechtbank niet opnieuw voorwaarden op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8421

Bestuur - Kledingwinkel aan Bijlmerplein mag weer open

23 november - Een kledingwinkel aan het Bijlmerplein mag de komende tijd weer open. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De burgemeester heeft het bevel gegeven om een andere kledingwinkel, die op hetzelfde adres is gevestigd, te sluiten. Die winkel was in de nacht van 1 november 2018 beschoten en voor een restaurant - dat in verband staat met de beschoten winkel – was een handgranaat neergelegd. De voorzieningenrechter vindt het echter te ver gaan om ook deze kledingwinkel, die niet is beschoten, te sluiten, alleen omdat ze het pand en GWL-aansluitingen deelt met het beschoten buurpand. Deze kledingwinkel is namelijk niet te linken aan de beschieting en de handgranaat. Bovendien zijn de twee winkels ook feitelijk van elkaar gescheiden: de niet-beschoten zaak heeft een andere eigenaar, kan onafhankelijk open en gesloten zijn, heeft een eigen ingang en ook de rolluiken zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen. Bovendien komt de bescherming van de openbare orde niet in het gedrang als de winkel wordt heropend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8338

Bestuur - Geen extra uren rechtsbijstand voor strafzaak

29 november - De Raad voor Rechtsbijstand mocht weigeren om 50 uur extra rechtsbijstand te vergoeden voor de verdediging van een man die wordt verdacht van het ondersteunen van IS. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De advocaat van de man had hierom verzocht omdat volgens hem sprake is van een complexe zaak, zodat hij meer dan de gebruikelijke uren moet besteden. De complexiteit zou onder andere blijken uit de omvang van het dossier, de ernst van het feit, het onderzoek naar de laptop en de telefoon van de verdachte, de vele onderzoekswensen en de meerdere inhoudelijke zittingen. Ook is sprake van juridische complexiteit. De Raad had het verzoek afgewezen omdat op het moment van aanvraag (nog) geen sprake was van die complexiteit. Volgens de rechtbank is dat terecht. Op dat moment was een groot deel van de aangevoerde omstandigheden nog niet aan de orde. Het ging met name om de voorlopige hechtenis van verdachte en die werkzaamheden vallen onder de gebruikelijke uren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8473

Kanton - Bange buur mocht machine saneerders uitzetten

26 november - Een bewoner in Amsterdam-Zuid hoeft geen schadevergoeding te betalen omdat hij een machine had uitgezet die rechtstreeks lucht in zijn tuin blies. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De machine was ingezet door een asbestsaneringsbedrijf. De opdrachtgever, eigenaar van het buurpand, wilde dat de bewoner de schade vergoedde die door het uitzetten zou zijn ontstaan. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Daarbij speelt mee dat de bewoner niet was geïnformeerd over de werkzaamheden bij zijn buur. Omdat de bewoner geen idee had of de lucht die zijn tuin inblies gefilterd was, wat voor werkzaamheden precies werden uitgevoerd en hoe lang deze zouden duren, was zijn angst begrijpelijk. Bovendien had hij voordat hij de machine uitzette vergeefs contact gezocht met het asbestsaneringsbedrijf en zijn telefoonnummer achtergelaten. Daarom was het niet onrechtmatig dat hij de machine uitzette.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8419

Kanton - Café-exploitant mag op Distelweg blijven

29 november - Een man die een café exploiteert aan de Distelweg in Amsterdam-Noord mag daar blijven. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Verhuurder Ymere had de huurovereenkomst opgezegd omdat zij de bedrijfsruimte wilde veranderen in woonruimte. Dat zou volgens Ymere de leefbaarheid van de buurt verbeteren. Volgens de kantonrechter heeft Ymere onvoldoende onderbouwd dat er dringende noodzaak is om het café om te zetten naar woonruimte. Het café ligt om de hoek van de Van der Pekstraat, die deel uitmaakt van een winkelgebied waarin de gemeente bedrijvigheid wil concentreren. Dat handhaving van het café in strijd is met het bestemmingsplan heeft Ymere niet gesteld. Ymere heeft ook niet aangetoond dat de transformatie bijdraagt aan verbetering van de buurt. De café-exploitant is voor zijn inkomsten afhankelijk van de exploitatie van het café. Het belang van de café-exploitant weegt volgens de kantonrechter zwaarder dan het belang van Ymere.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8418

Civiel - Vrouw moet ING 100 duizend euro terugbetalen

28 november - Een vrouw moet 100 duizend euro aan borgtocht terugbetalen aan de ING. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw had de borgtocht afgegeven voor het (inmiddels failliete) bedrijf van haar man en schoonvader. Zij stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als bestuurder van dat bedrijf. Dat zij alleen maar als bestuurder “naar voren was geschoven” en dus niet echt de bestuurder was, betekent niet dat ING niet van die inschrijving mocht uitgaan. ING mocht er bij het aangaan van de borgtocht vanuit gaan dat de vrouw begreep waarvoor zij tekende, aldus de rechtbank. De ING hoefde ook geen rekening te houden met de privéomstandigheden van de vrouw op het moment dat zij de borgtocht aanging. De vrouw stelt dat zij toen zeer emotioneel was, omdat haar echtgenoot juist was overleden. Het is niet gebleken dat ING daarvan op de hoogte was.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8513

Civiel - Adidas bijt in het stof

29 november - Adidas mag in de Benelux geen kleding en schoenen meer verkopen onder de naam ‘Falcon’. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Dutch Brand House International (DBHI). DBHI verkoopt sinds 2013, op basis van een licentieovereenkomst die zij heeft gesloten met de merkhouder, kleding van het merk ‘Falcon’. In september 2018 heeft Adidas onder andere in de Benelux een kleding- en schoenenlijn gelanceerd onder de naam Falcon. Daarmee maakt Adidas inbreuk op de merkrechten van DBHI, aldus de voorzieningenrechter. Adidas moet stoppen met het gebruik van de naam ‘Falcon’ en promotiemateriaal met daarop ‘Falcon’ terughalen en vernietigen, voor zover dat materiaal niet buiten de Benelux te gebruiken is. Daarnaast moet Adidas een rectificatie op haar website plaatsen en opgave doen van de afnemers aan wie zij kleding en schoenen onder de naam ‘Falcon’ heeft aangeboden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8515

Uitspraken