Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 februari 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - 2 jaar naar inrichting voor veelplegers

28 januari - Een 35-jarige man is veroordeeld tot opname in een inrichting voor stelselmatige daders voor 2 jaar (ISD-maatregel) voor onder meer het mishandelen van zijn (ex-)vriendinnen en familieleden. Naast de mishandelingen stal hij ook geld van zijn moeder. Bij alle feiten was zijn gedrag agressief en was hij onder invloed van alcohol, drugs of beide. In de straf weegt zijn strafblad mee en het feit dat hij kampt met diverse problemen variërend van verslavingen tot dakloosheid. Hij bagatelliseert zijn verslavingen en zijn problematische verhoudingen met zijn ex-partners. Onder meer vanwege de grote kans op recidive legt de rechtbank de ISD-maatregel onvoorwaardelijk op. De maatregel geeft hem de kans om te worden behandeld en zo uit de negatieve spiraal te komen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:436

Straf - Gevangenisstraf voor handel in illegaal vuurwerk en drugs

29 januari - Een 26-jarige man krijgt 30 maanden gevangenisstraf omdat hij handelde in illegaal vuurwerk en verdovende middelen in Amsterdam. Hij sloeg ruim 700 stuks knalvuurwerk op in een kelderbox bij de woning van zijn ouders. Zulke hoeveelheden zo opslaan brengt flinke risico’s met zich mee. Daarnaast bood hij het vuurwerk aan via de app Telegram en verkocht vuurwerk aan een opsporingsambtenaar van een pseudokoopteam. Ook had hij tussen mei en oktober 2019 onder meer 16 kilo MDMA en circa 8 liter GHB in zijn bezit. Dat zijn zulke grote hoeveelheden dat de rechtbank ervan uitgaat dat hij een aanzienlijke rol had in de drugshandel.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:460

Bestuur - Café moet dwangsom betalen vanwege menubord op terras

28 januari - Een Amsterdams café moet terecht een dwangsom betalen van 2500 euro omdat het café op het terras ondanks herhaaldelijke waarschuwingen een menubord had geplaatst. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Volgens het lokale terrassenbeleid van de gemeente Amsterdam mag je geen menuborden op een terras plaatsen om gasten te werven. Aan het café was al eerder een dwangsom opgelegd omdat op het terras een menubord op een standaard stond. Toen handhavers na enige tijd opnieuw kwamen controleren of het bord was weggehaald, troffen ze op het terras een tafel waar een menubord in was gemonteerd. Het menubord was zo groot dat het duidelijk bedoeld was om gasten te werven. Het enige verschil met het eerdere menubord was de tafel die om het menubord heen was geplaatst. De rechtbank ziet dit als een truc van het café om de dwangsom te omzeilen. Daarom moet het café nu betalen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:486

Bestuur - Kappen 110 bomen Beatrixpark mag

31 januari - De gemeente Amsterdam mag 110 bomen aan de rand van het Beatrixpark kappen, ondanks verzet van buurtbewoners. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Op de plek van de bomen wil de gemeente woontorens realiseren. Het bestemmingsplan maakt dit inmiddels mogelijk. Er was alleen nog een kapvergunning nodig. Buurtbewoners zijn het niet eens met deze verleende kapvergunning. Ze vinden dat er al te veel bomen onnodig verdwenen zijn rond de Zuidas en ze zijn bovendien bang dat het terrein jaren braak komt te liggen omdat de projectplannen niet concreet zijn. De gemeente geeft de voorkeur aan woningbouw boven het behoud van de bomen. Ze erkent dat de bomen belangrijk zijn voor de omgeving, maar vindt de ontwikkeling van de Zuidas belangrijker. Ook zijn er concrete afspraken gemaakt met een projectontwikkelaar voor het realiseren van de woontorens. De rechtbank vindt dat de gemeente een redelijke afweging heeft gemaakt.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:534

Kanton - Misleide klant hoeft niets meer voor opleiding te betalen

27 januari - Een man die ontevreden was over de opleiding Professional Music Production van Musicasa hoeft niets meer te betalen omdat Musicasa zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken en de klant daardoor is misleid. Daarom vernietigt de kantonrechter een deel van de overeenkomst tussen partijen en hoeft de man de laatste termijn van het lesgeld – ruim 1.200 euro – niet te betalen. Op de website van Musicasa stond dat cursisten 168 uur (100 procent van de lestijd) actief zouden zijn in de studio en dat de focus op het opnemen en produceren van muziek zou liggen. In de praktijk bleek echter dat ongeveer 20 procent van de lestijd daaraan werd besteed en de resterende tijd aan theorie. De cursist heeft volgens de kantonrechter voldoende duidelijk gemaakt dat hij de overeenkomst niet had gesloten als hij dat van tevoren had geweten en beter was geïnformeerd.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:462

​Kanton - Huurder mag voorlopig in woning blijven

28 januari - Een huurder van een sociale huurwoning in Amsterdam mag daar voorlopig blijven wonen. Het is namelijk niet gebleken dat hij zijn hoofdverblijf niet meer in de woning heeft en dat hij daardoor geen goede huurder is. Dat heeft de kantonrechter beslist. Woningcorporatie Eigen Haard eiste dat de huurder de huurwoning zou ontruimen omdat hij vooral met zijn vrouw in een woning in Monnickendam zou wonen. Daar gaat de kantonrechter niet in mee omdat de huurder bewijzen heeft aangedragen dat hij wel hoofdzakelijk in zijn Amsterdamse woning verblijft. Hij diende onder meer verklaringen van buren in dat zij hem er regelmatig zien. Bovendien zou hij daar zijn post ontvangen en een redelijk bedrag aan gas en elektra verbruiken. Deze bewijzen moeten nader worden onderzocht maar hiervoor is dit kort geding ongeschikt.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:464

Civiel - Outfittery mag logo niet meer gebruiken in Benelux

29 januari - De Duitse firma Outfittery mag in de Benelux niet langer gebruik maken van haar logo, omdat het te veel lijkt op dat van kledingmerk Vanguard. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Beide logo’s bestaan uit een fantasiedier, vormgegeven als een zwart-wit silhouet. Het totaalbeeld komt in zo grote mate overeen dat consumenten in de war zouden kunnen raken. Beide bedrijven richten zich op dezelfde markt, zodat klanten zouden kunnen denken dat hetzelfde bedrijf actief is; Vanguard brengt herenkleding op de markt en Outfittery biedt een dienst aan waarbij mannen via internet een vragenlijst invullen en dan een ‘box’ met herenkleding krijgen thuisgestuurd.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:551

Civiel - Man aansprakelijk voor verlies vingers vriendin

30 januari - Een man die bij een uit de hand gelopen ruzie met zijn toenmalige vriendin een deur hard dichtsmeet, is aansprakelijk voor de verwondingen die zij daarbij opliep. Zo oordeelt de rechtbank. De vrouw kreeg haar vingers tussen de deur en verloor daardoor de kootjes van haar rechter ring- en middelvinger. In het ziekenhuis heeft men die niet kunnen redden. De man was eerder strafrechtelijk vervolgd. Hij werd veroordeeld voor het mishandelen van zijn vriendin vlak voor het incident met de deur, maar werd vrijgesproken van zware mishandeling en het veroorzaken van zwaar letsel door het dichtslaan van de deur. De civiele rechter, die niet gebonden is aan het oordeel van de strafrechter, vindt dat de man civielrechtelijk wél aansprakelijk is. De man wist dat de vrouw vlakbij de deur was toen hij hem dichtgooide. Omdat de kans groot was dat ze gewond zou raken als hij de deur zou dichtsmijten, mocht hij dat niet doen en is hij aansprakelijk voor de gevolgen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:536

Uitspraken