Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 juli 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na in nek steken

27 juni - Een 28-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 14 augustus 2022 in een eetcafé in Amsterdam een bekende vanuit het niets in zijn nek stak. Het slachtoffer is afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar is hij diezelfde dag geopereerd aan zijn verwondingen. De volgende dag is hij naar huis gestuurd om daar verder te herstellen. In het psychologisch rapport is te lezen dat het handelen van de 28-jarige man mede het gevolg is van zijn psychische problematiek. Zo is te lezen dat hij kampt met PTSS en een middelenverslaving. De psycholoog heeft geadviseerd om – vanwege deze problematiek – het handelen van de man in verminderde mate aan hem toe te rekenen. De rechtbank heeft dit advies overgenomen en mede in dat kader een aantal bijzondere voorwaarden aan hem opgelegd, waaronder een behandelverplichting. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3938

Straf - Celstraf en tbs voor poging doodslag en brandstichting

30 juni - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij op 3 januari 2023 in Amsterdam opzettelijk brand heeft gesticht in de achtertuin van de woning van zijn ex-vriendin en haar zoon. Ook moet hij ongeveer 34.000 euro aan materiële en 24.500 euro aan immateriële schadevergoeding betalen. Door het in brand steken van een scooter in de bewuste nacht, zijn de vlammen overgeslagen naar de woning van de ex-vriendin en enkele omliggende woningen. De rechtbank meent dat de man met de brandstichting bewust levensgevaar voor anderen heeft veroorzaakt, met name voor zijn ex-vriendin en haar zoon maar ook voor de bewoners van de naastgelegen woning, en dat hij met zijn handelen de slachtoffers enorm veel leed heeft aangedaan. De rechtbank vindt een tbs-maatregel op zijn plaats; er is sprake van een hoog recidive risico volgens de deskundigen. Eerdere begeleiding door de reclassering is onvoldoende effectief gebleken om dit in te perken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4027


Bestuur - Gedupeerde toeslagenaffaire vangt bot in zaak rond lening

21 juni - De Belastingdienst hoeft het afgeloste deel van een lening van een gedupeerde van de toeslagenaffaire niet over te nemen, maar moet wél de betalingsachterstand van de man overnemen. Dat oordeelde de rechtbank. De man is van mening dat hij daarmee ongelijk wordt behandeld ten opzichte van gedupeerden met veel hogere betalingsachterstanden. Deze betalingsachterstanden worden wel overgenomen. Het steekt hem dat hij nadelig wordt behandeld, terwijl hij juist altijd keurig de aflossingen op zijn schuld heeft betaald terwijl dat hem veel moeite kostte. De rechtbank gaat daar niet in mee en oordeelde dat de regeling voor het overnemen van schulden specifiek bedoeld is om te voorkomen dat gedupeerden te maken krijgen met incassomaatregelen omdat ze niet aan betaalverplichtingen hebben kunnen voldoen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3995


Bestuur - Omvang herbeoordeling kinderopvangtoeslag begrensd

29 juni - De Belastingdienst hoeft bij een herbeoordeling kinderopvangtoeslag niet uit zichzelf alle toeslagjaren bij een herbeoordeling te betrekken. Dit heeft de rechtbank geoordeeld naar aanleiding van een beroep van een toeslagenouder. De ouder had de belastingdienst gevraagd om een herbeoordeling voor de jaren 2007 tot en met 2011. Op vraag of de Belastingdienst op eigen initiatief ook de toeslagjaren 2012 en 2017 moest meenemen heeft de rechtbank ontkennend geoordeeld. De rechtbank volgt de Belastingdienst in het standpunt dat het ondoenlijk is om alle jaren waarin toeslag is ontvangen bij een herbeoordeling te betrekken. Als tijdens de bezwaarfase blijkt dat een ouder andere specifieke jaren bij de herbeoordeling wil betrekken is daar bovendien voldoende ruimte voor. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3996


Kanton - Ontslagen bestuurder mag bij inhoud zakelijke e-mailaccounts

21 juni - Een werkgever in Amsterdam moet de ontslagen bestuurder en voormalig oprichtster de inhoud van de e-mailaccounts van haar werk ter beschikking stellen zoals zij na haar ontslag eiste. Zij heeft haar belang daarbij voldoende toegelicht. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Het gaat niet om heraansluiting van de accounts, maar uitsluitend om de inhoud tot het einde van het dienstverband.  Het geheimhoudingsbeding is voldoende voor de werkgever om tegen ongewenst gebruik door de ontslagen bestuurder op te treden, daarvoor is het achterhouden van de inhoud niet nodig.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3835


Kanton - Huurder moet zijn tuin onderhouden

22 juni - Een huurder van een woning in Amsterdam moet zijn tuin zo onderhouden dat die er verzorgd uitziet en de planten zover terugsnoeien dat die niet meer over de erfgrens groeien. Doet hij dat niet binnen een maand nadat dit vonnis is uitgesproken, dan moet hij een dwangsom betalen die kan oplopen tot 5.000 euro. Dat heeft de kantonrechter in kort geding bepaald. In de beoordeling weegt onder meer mee dat in de huurvoorwaarden staat dat de huurder zijn tuin moet onderhouden. Bovendien hebben de omwonenden last van zijn tuin. Verhuurder de Alliantie heeft de huurder ook veel kansen gegeven om zijn toezeggingen na te komen dat hij de tuin zou onderhouden. Dat leverde echter niets op en de huurder weigerde mee te werken aan inspectie van de tuin door de verhuurder. 

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3994

Civiel - Wel te laat, maar geen schadevergoeding

28 juni - De gemeente Amsterdam heeft Motorboats, een exploitant van fluisterboten op de Amsterdamse grachten, bijna 2,5 jaar te laat een vergunning verstrekt. Motorboats eiste een schadevergoeding, omdat zij hierdoor inkomsten zou zijn misgelopen en slechtere ligplaatsen had dan haar concurrenten. De rechtbank oordeelt dat een te laat genomen beslissing op zichzelf nog niet betekent dat de gemeente aansprakelijk is en schade moet vergoeden. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden nodig en daarvan is in deze zaak onvoldoende gebleken. De gemeente hoeft Motorboats dus geen schadevergoeding te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3974


Uitspraken