Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 juni 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Tot een jaar cel voor stelen uit vrachtwagens

28 mei - Een 27-jarige man krijgt een jaar gevangenisstraf (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor zogeheten ladingdiefstallen. Zijn 58-jarige mededader krijgt 10 maanden gevangenisstraf. De 2 mannen reden in een busje met een steekwagentje rond in winkelgebieden. De 27-jairge man haalde goederen (zoals horloges, telefoons en Dyson stofzuigers) uit bestelwagens, terwijl de oudere man op de uitkijk stond. De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat zij zich nooit hebben bekommerd om de gevolgen voor de benadeelde winkeliers en leveranciers en dat zij na hun aanhouding eind 2018 direct zijn doorgegaan met hun criminele praktijken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3846
ECLI:NL:RBAMS:2019:3847

Straf - Jaar cel voor frauduleuze woningbemiddelaar

29 mei - Een woningbemiddelaar die meermaals huurcontracten en sleutelverklaringen vervalste en daarmee verhuurders oplichtte, krijgt een jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In die 3 jaar mag de man niet bemiddelen in onroerendgoedtransacties. De man bemiddelde bij de verhuur van woningen en gaf daarbij namen en gegevens van personen op die in werkelijkheid niet de huurders waren. Hij of zijn mededader ondertekenden huurovereenkomsten en sleutelverklaringen alsof die door de aangedragen huurders waren getekend. Hiermee maakte de man het mogelijk dat mensen zich ongemerkt in Amsterdam konden vestigen – uit het dossier rijst het beeld op dat de man zo de georganiseerde criminaliteit heeft gefaciliteerd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3845

Bestuur - Woning gesloten na vondst explosieven

24 mei - De burgemeester van Amsterdam mocht een woning in de wijk Jeruzalem onmiddellijk voor drie maanden sluiten, omdat daar onder meer 13 plofkraakexplosieven en extreem zwaar en illegaal vuurwerk is gevonden. Deze vondst levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid, zo heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Met de onmiddellijke sluiting wordt voorkomen dat de woning opnieuw als opslag- en productieplaats voor explosieven wordt gebruikt. Bovendien wordt er een periode van rust voor omwonenden gecreëerd. Gezien de ernst van de in de woning aangetroffen situatie en van de dreiging die dit met zich mee bracht, kon de burgemeester dat belang zwaarder laten wegen dan het belang van de bewoner, aldus de voorzieningenrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3688

Bestuur - Maaltijdboxbezorger terecht op de bon geslingerd

28 mei - De gemeente Amsterdam heeft een bedrijf dat maaltijdboxen bezorgt terecht twee parkeerboetes gegeven, zo oordeelt de rechtbank. De auto’s van dit bedrijf waren namelijk stilstaand in een betaald parkeren zone aangetroffen, zonder dat er parkeergeld was betaald. Anders dan het bedrijf stelt, was er volgens de rechtbank geen sprake van onmiddellijk laden en lossen. Zo zijn er op de foto’s van de scanauto’s van de gemeente geen laad- of losactiviteiten te zien en blijkt uit de bestelbonnen van het bedrijf niet dat er sprake was van een bezorging met een auto. Dat de maaltijdboxen vanwege de omvang en gewicht (1 á 2 kg) niet per scooter, maar wel per auto moesten worden bezorgd, is volgens de rechtbank bovendien onvoldoende duidelijk geworden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3802

Kanton - Ontevreden klant moet autobedrijf betalen

27 mei - Omdat een ontevreden klant niet kon bewijzen dat een autobedrijf de onderhoudswerkzaamheden aan 2 bedrijfswagens niet goed had uitgevoerd moet de klant alsnog ruim 1.100 euro betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De klant kwam namelijk niet met verklaringen van monteurs of een onderzoeksrapport dat het werk niet goed was uitgevoerd. Hij toonde enkel rekeningen van een ander garagebedrijf dat de wagens had gerepareerd. Dit bewijst echter niet dat het oorspronkelijk werk slecht is uitgevoerd. Bovendien klaagde de klant pas maanden na de werkzaamheden dat het autobedrijf de reparaties niet (goed) had uitgevoerd. Zonder eerst bij het autobedrijf te klagen had de klant toen echter al die andere garage de wagens laten repareren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3822

Kanton - Verpleegkundige dupe van einde VOF tussen Arkin en AMC

28 mei - Arkin hoeft een verpleegkundige niet ruim 24.000 euro aan achterstallig loon sinds 2018 te betalen. In een voorlopig oordeel concludeert de kantonrechter dat de verpleegkundige niet meer bij Arkin in dienst is. Haar afdeling is in het kader van overgang van onderneming op 1 januari 2013 van Arkin overgegaan naar het AMC. Arkin heeft de verpleegkundige voorgehouden dat zij niet van rechtswege op 1 januari 2013 bij het AMC in dienst is gekomen. De kantonrechter oordeelt dat Arkin zich niet als goed (voormalig) werkgever heeft gedragen tegenover de verpleegkundige. Omdat het AMC geen partij is in deze zaak kunnen de rechten die de verpleegkundige tegenover het AMC heeft niet worden beoordeeld. De loonvordering tegen Arkin wordt afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3824

Civiel - Utrechts Landschap hoeft tuin niet te wieden

29 mei - Stichting Het Utrechts Landschap is niet verplicht de tuin De Overplaats te onderhouden. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de eigenaar van de buitenplaats Over Holland aan de Vecht. De eigenaar wilde dat de stichting de tuin – die naast zijn buitenplaats ligt – zou onderhouden. Hij beriep zich daarbij op een bepaling in een erfpachtakte uit 1985 over het herstel van de historische band tussen die Overtuin en de buitenplaats. Die bepaling is echter voor meerdere uitleg vatbaar. De rechter oordeelt dat, hoewel de partijen hun best hebben gedaan tot overeenstemming te komen, er een verschil van inzicht blijft bestaan. Daarom zal de rechter getuigen horen die kunnen toelichten wat destijds, bij het aangaan van de erfpacht, is bedoeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3867

Civiel - Lidl mag dagcrème niet vergelijken met La Prairie

31 mei - Lidl heeft zich schuldig gemaakt aan misleidende reclame, door haar dagcrème te vergelijken met die van La Prairie, zonder dat zij die claim kan bewijzen. Ook heeft zij merkinbreuk tegenover La Prairie gepleegd door voordeel te trekken uit de bekendheid en de reputatie van dat merk. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Lidl mag het merk La Prairie in de toekomst niet meer op deze manier gebruiken en moet een rectificatie plaatsen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3868

Uitspraken