Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 maart 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf na mishandeling ex-vriendin

25 maart - Een 43-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 100 dagen waarvan 35 voorwaardelijk omdat hij zijn ex-vriendin in december 2019 in Amsterdam fors mishandelde. Ook moet hij haar 1.000 euro schadevergoeding betalen. De vrouw liep bij de mishandeling onder meer een hersenschudding, een breuk in haar oogkas en een breuk in haar kaakholte op. Uit reclasseringsonderzoek blijkt dat de man hulp nodig heeft met zijn middelengebruik en mogelijk moeite heeft zijn agressie te reguleren. Omdat hij open staat voor hulpverlening en hulp van de reclassering neemt de rechtbank het reclasseringsadvies over om behandeling als een van de bijzondere voorwaarden te verbinden aan de deels voorwaardelijke straf. Ook mag hij geen contact hebben met zijn ex-vriendin.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:1938

Straf - Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken fataal ongeluk

27 maart - Een 29-jarige man is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een rijontzegging van vier jaar omdat hij als automobilist met te veel alcohol op in september 2018 in Amsterdam-Noord een fataal ongeluk veroorzaakte. De automobilist reed op de Verlengde Stellingweg waar hij geen vaart minderde toen hij verkeerslichten naderde die op rood stonden. Hij versnelde juist zodanig dat hij vlak voor het verkeerslicht ten minste 100 kilometer per uur reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Daarbij passeerde hij ook nog een voorganger die wel afremde voor het rode stoplicht. Vervolgens reed hij tegen een 37-jarige motorrijder aan die door groen reed en die als gevolg van de botsing om het leven kwam.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:1969

Bestuur - Vreemdelingenbewaring toegestaan ondanks corona-pandemie

25 maart - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag een Nigeriaanse man voorlopig in vreemdelingenbewaring houden ondanks de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, zo oordeelt de rechtbank. Vreemdelingenbewaring is een maatregel om iemand die het land moet verlaten tijdelijk vast te zetten in een gespecialiseerd detentiecentrum. Het doel daarvan is dat de vreemdeling in kwestie beschikbaar blijft voor terugkeer naar het land van herkomst. Volgens de man is uitzetting naar Nigeria op korte termijn echter niet aan de orde, vanwege de coronamaatregelen. Hij vindt daarom dat hij moet worden vrijgelaten. De rechtbank gaat hier niet in mee. Zo werkt de minister voldoende voortvarend aan de uitzetting van de man naar Nigeria en bestaat daar ook zicht op binnen redelijke termijn. Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus is het slechts tijdelijk niet mogelijk om naar Nigeria te vliegen. De man blijft dus vastzitten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2020:2723

Bestuur - Uitbraak coronavirus staat uitzetting naar Litouwen niet in de weg

25 maart - De geplande uitzetting van een Litouwse man met een vlucht vanaf luchthaven Schiphol op 27 maart 2020 mag van de voorzieningenrechter gewoon doorgaan. De man had zich verzet tegen deze uitzetting, onder meer omdat de vereiste afstand van 1,5 meter tijdens de vlucht niet gegarandeerd is. Volgens de man is daardoor het risico op besmetting met het coronavirus onaanvaardbaar hoog. De voorzieningenrechter ziet hierin echter geen reden om de uitzetting tegen te houden. Uit informatie van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol blijkt namelijk dat alle luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen de regels van de World Health Organization naleven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook voor de vlucht van 27 maart mag er dus van worden uitgegaan dat deze regels worden nageleefd, zo concludeert de voorzieningenrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2020:2720

Bestuur - Bijstandsuitkering terecht gestopt

25 maart - De gemeente mocht de bijstandsuitkering van een Amsterdamse vrouw stopzetten omdat zij een gezamenlijke huishouding voerde met de vader van haar kinderen, zonder dit te melden. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Na een huisbezoek bij de vrouw concludeerde de gemeente dat de vader bij de vrouw en haar kinderen woonde. Er lag veel kleding van hem in de woning, maar ook verzorgingsproducten, administratie en nota’s van artikelen die hij online had besteld. De vrouw bracht hier tegen in dat de vader doordeweeks in het buitenland werkt en maar één dag en nacht per weekend bij haar en de kinderen verblijft. Maar de spullen, het feit dat de vrouw zijn auto gebruikt en dat de vader elk weekend in de woning verblijft, rechtvaardigen de conclusie dat hij daar zijn hoofdverblijf had.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:2000

Kanton - Achterstallig loon voor schoonmaakster

25 maart - Een schoonmaakbedrijf moet een schoonmaakster die vanwege rugklachten haar werkzaamheden niet meer wilde of kon uitvoeren, achterstallig loon betalen over 1 januari tot 25 januari 2020. Dat heeft de kantonrechter – voorlopig – bepaald. Volgens het schoonmaakbedrijf had de schoonmaakster via WhatsApp op 5 januari 2020 ontslag genomen en had ze daarom geen recht meer op loon. De kantonrechter volgt dit standpunt niet. Op 5 januari 2020 meldde de vrouw dat zij geen schoonmaakwerk meer wilde doen, maar wel bereid was ander werk te verrichten. Op 10 januari 2020 meldde zij zich ziek. Daarna was zij volgens de kantonrechter onvoldoende bereikbaar voor haar werkgeefster en mocht haar loon worden opgeschort vanaf 25 januari 2020. Op die datum had de werkgeefster haar namelijk meegedeeld dat haar loon niet meer zou worden uitbetaald. Of de schoonmaakster een contract voor onbepaalde tijd heeft, kan in deze procedure niet worden beoordeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:1884

Civiel - Cateraar mag klanten rechtstreeks bedienen

24 maart - Een cateraar mag haar klanten bedienen zonder tussenkomst van het cateringplatform waar zij eerder zaken mee deed. Zo heeft de voorzieningenrechter beslist. De cateraar en het platform hadden een samenwerkingsovereenkomst waarbij het platform de administratieve, logistieke en financiële kant van de bestellingen op zich nam en de cateraar de catering en de bezorging. De cateraar zegde de samenwerking op omdat het platform nieuwe algemene voorwaarden en een nieuwe werkwijze wilde gaan hanteren. De cateraar benaderde daarna de klanten rechtstreeks. Volgens het platform zou dit in strijd zijn met het relatiebeding in de (oude) algemene voorwaarden. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat de samenwerking zich kenmerkte door vrijblijvendheid en dat het relatiebeding beperkt is. Het relatiebeding houdt niet in dat de cateraar klanten die via het platform bij haar terecht zijn gekomen vervolgens niet voor nieuwe opdrachten rechtstreeks mag bedienen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:1937

Civiel - Schadevergoeding vanwege belangenverstrengeling

25 maart - Een verkoopmakelaar en een belegger die een woonhuis kocht van particuliere verkopers moeten samen ruim 36.000 euro schadevergoeding betalen omdat de verkoopmakelaar niet had verteld dat de belegger zijn schoonvader is. De verkopers brachten het huis op advies van de makelaar niet op de markt via Funda en verkochten het aan de belegger. Kort daarna zette de schoonvader de woning weer te koop voor 72.500 euro meer. Als de verkopers hadden geweten dat de belegger de schoonvader was van de verkoopmakelaar hadden zij waarschijnlijk niet zomaar het bod van de belegger geaccepteerd en verder gekeken naar een andere koper en een betere prijs. De makelaar heeft door de familieband niet te melden zijn beroepsregels overtreden.
De belegger heeft geprofiteerd van een situatie waarvan hij wist dat die niet in de haak was. De woning had funderingsproblemen waardoor de verkopers deze waarschijnlijk niet voor 72.500 euro meer hadden kunnen verkopen. Op basis van het afwegen van verschillende scenario’s schat de rechtbank de schade van de verkopers op ruim 36.000 euro.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:1902

Uitspraken