Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 november 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf voor misbruik andermans betaalgegevens of pinpas

25 november - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf onder meer voor oplichtingen, diefstallen en computervredebreuk. Tussen oktober 2018 en mei 2019 pleegde hij 10 delicten in Amsterdam waarbij hij 4 slachtoffers maakte. Hij maakte steeds gebruik van betaalgegevens of een pinpas van anderen. Hij ging hierbij geraffineerd te werk. De slachtoffers waren vaak kwetsbaar doordat zij onder invloed waren van alcohol. Sommigen waren jong en wilden een leeftijdgenoot helpen. Daar heeft hij misbruik van gemaakt. In één geval op het Leidseplein gebruikte hij samen met anderen zelfs geweld om aan geld van het slachtoffer te komen. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij zich berekenend opstelt en ook op zitting leek hij niet de ernst van de feiten en zijn rol erin te erkennen. Daarom is alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5775

Straf - Celstraf en tbs voor aanval op buurvrouw met hockeystick

26 november - Een 39-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden omdat hij op 4 november 2019 in Amsterdam  een vrouw met een hockeystick aanviel na een jarenlang burenconflict. Hij sloeg haar meermaals op haar hoofd en handen. Daarbij liep zij ernstig letsel op. Zij moet een pink missen en heeft dagelijks pijn en verminderde kracht in haar handen. Uit onderzoeken blijkt dat de man een licht verstandelijke beperking, een posttraumatische stressstoornis en niet-aangeboren hersenletsel heeft. Hierdoor kan hij zijn emoties niet goed reguleren. Daarom is hij ernstig verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt die conclusie over en legt vanwege het recidiverisico tbs met voorwaarden op. Daarmee kan hij ook als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, worden behandeld. Iets waar hij uiteindelijk ook bij is gebaat. Naast de gevangenisstraf en tbs moet hij ruim 39.000 euro schadevergoeding betalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5815

Bestuur - Gemeente mocht noodopvang vrouw en kinderen niet beëindigen

24 november - De gemeente Amsterdam mocht de noodopvang van een gezin niet beëindigen. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de gemeente heeft de vrouw onvoldoende meegewerkt aan het plan om zo snel mogelijk een eigen huurwoning te vinden. Een algemene voorwaarde voor verblijf in de noodopvang is reageren op sociale huurwoningen in Amsterdam en krimpgemeentes. De vrouw zegt juist alles te hebben gedaan voor een eigen huurwoning. Zo reageerde zij voornamelijk op particuliere huurwoningen omdat zij zonder verhuurdersverklaring nauwelijks kans maakte op de sociale huurmarkt. Dit laatste staat ook in het plan van de gemeente. De voorzieningenrechter leidt hieruit af dat de gemeente zelf ook twijfelde aan de haalbaarheid van de voorwaarde. De vrouw heeft inmiddels op eigen initiatief een verhuurdersverklaring bemachtigd en reageert volop op sociale huurwoningen binnen en buiten Amsterdam. De voorzieningenrechter vindt daarom dat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd dat de vrouw niet genoeg inspanningen heeft verricht. Het gezin mag daarom voorlopig in de noodopvang blijven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5763

Bestuur - Vragen aan het Hof van Justitie over verblijfsrecht

24 november - De meervoudige kamer voor vreemdelingenzaken vraagt het volgende aan het Europees Hof van Justitie: is een verblijfsrecht op grond van het Werkingsverdrag van de Europese Unie tijdelijk van aard of niet. Aanleiding hiervoor is dat een Ghanese vrouw een afwijzing kreeg voor een EU-verblijfvergunning, terwijl zij al sinds 2013 een verblijfsdocument heeft om bij haar minderjarige Nederlandse zoon te zijn. Dit laatste wordt sinds 2017 een Chavez-Vilchez-verblijfsrecht genoemd. De vraag hier is of het Chavez-Vilchez-verblijfsrecht tijdelijk van aard is, onder andere omdat het normaal gesproken eindigt zodra het kind meerderjarig is. In dat geval moet de aanvraag inderdaad worden afgewezen. Op basis van het verdrag en de rechtspraak kan de rechtbank deze vraag niet zonder twijfel beantwoorden en legt deze daarom voor aan het Europees Hof van Justitie. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2020:11918

Kanton - Sportschool moet betalen voor geluidsoverlast

23 november - Een reisorganisatie in een pand in Amsterdam ondervindt al sinds jaren flinke geluidshinder van fitnesslessen in een sportschool, die medehuurder is in hetzelfde pand. Ondanks herhaaldelijk klagen bij zowel de verhuurder als de sportschool en meerdere onderzoeken die de overlast bevestigden, bleven maatregelen uit. De reisorganisatie eiste daarom van de verhuurder dat de huur moest worden verlaagd. De kantonrechter gaat hier in mee en verlaagt de huur met 5 procent, vanaf de opening van de sportschool in 2016. Dat komt neer op bijna 12.000 euro. De verhuurder eiste ditzelfde bedrag op haar beurt van de sportschool en de rechter heeft dit bedrag toegewezen. Ook wordt de sportschool en niet de verhuurder verplicht om maatregelen te treffen om verdere geluidshinder te voorkomen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5751

Kanton - Ten onrechte geanticipeerd op ontslag: barman gecompenseerd

25 november - Een café in Amsterdam moet een ontslagen barman 3.500 euro bruto betalen aan billijke vergoeding en 1.070 euro bruto aan transitievergoeding. Het café liep ten onrechte vooruit op de nog te voeren ontslagprocedure door hem al op de dag van zijn functioneringsgesprek in mei 2020 uit de groepsapp te verwijderen en daar te melden dat het café afscheid van hem had genomen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst per 1 januari 2021. Het café weigerde vergoedingen te betalen omdat de barman in mei niet zou zijn ontslagen maar slechts een eventueel vertrek zou zijn besproken. Vanwege de acties in de groepsapp oordeelt de kantonrechter dat de barman wel buiten spel is gezet, ook al is hij niet formeel ontslagen. De vergoedingen slaan enkel op zijn werk als barman. Dat hij daarnaast als zzp’er onder meer de sociale mediakanalen van het café beheerde, staat los van zijn arbeidsovereenkomst.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5753

Civiel - Vrees voor lekkage onvoldoende om VvE-eisen toe te wijzen

25 november - De Vereniging van Eigenaars (VvE) van woningeigenaren in Amsterdam heeft onvoldoende aangetoond dat de geplaatste prefabwanden niet voldoen aan de norm, dat die minstens 50 jaar waterdicht zijn en de aannemer is tekortgeschoten. Daarom wijst de rechtbank de VvE-eisen af. De vrees dat die wanden met Sika-afdichting - een bepaald soort betonnen wand met het Sika-product als afdichting op de voegen – niet voldoen aan de norm, is onvoldoende voor toewijzing. De VvE behartigt de belangen van de eigenaren van woningen gebouwd aan en in het IJ, waarbij het water direct tegen de wanden van het souterrain aan komt. Uit de vele deskundigenrapporten kan wel worden afgeleid dat twijfel bestaat of de wanden 50 jaar waterdicht zullen zijn, maar er is ook geen zekerheid dat de constructie binnen 50 jaar zal lekken en daarom ondeugdelijk is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5755

Civiel - Dakterras moet worden aangepast

25 november - Een koper van een zelfbouwkavel in Amsterdam moet van de voorzieningenrechter zijn dakterras verkleinen en – in plaats van het huidige hekwerk – plantenbakken plaatsen met daarin hoge planten, zodat het terras niet langer uitzicht geeft op de tuin en woning van zijn buren. Die buren hadden bij hun buurman geprotesteerd tegen zijn oorspronkelijke bouwplan, omdat dit te veel inkijk in hun tuin en woning zou geven. Er zijn sterke aanwijzingen dat vervolgens tussen partijen de afspraak is gemaakt dat de buurman het terras zou terugbrengen tot twee meter uit de erfgrens en dat hij de rand zou voorzien van plantenbakken met hoge begroeiing. Dat de buurman het overleg aan zijn architect heeft overgelaten, neemt niet weg dat hij aan die afspraak gebonden is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5818

Uitspraken