Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 31 augustus 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf voor onder meer poging inbraak en drugsbezit

26 augustus - Een 22-jarige man krijgt 180 dagen gevangenisstraf waarvan 160 dagen voorwaardelijk omdat hij op 21 april 2019 samen met een ander probeerde in te breken in een bedrijfspand in Amsterdam-Centrum. Zij forceerden een deur. Daarnaast schond hij in juni 2019 een gebiedsverbod en heelde sportkleding in oktober 2019. Ook had hij in juli 2018 0,46 gram cocaïne en 8 xtc-pillen in zijn bezit. Hoewel hij aan de criteria voldoet voor opname in een kliniek voor veelplegers (ISD-maatregel), legt de rechtbank die maatregel niet op omdat die vooral gericht is op het voorkomen of beperken van recidive. Hij is echter al geruime tijd niet meer in aanraking gekomen met justitie en de feiten dateren van oktober 2019 en eerder. De forse voorwaardelijke gevangenisstraf moet hem weerhouden van het plegen van nieuwe strafbare feiten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4168

Straf - Celstraf voor afpersing samen met anderen tijdens proefrit

27 augustus - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 3 maart 2020 in Amstelveen samen met twee anderen een man tijdens een proefrit met een vuurwapen dwong zijn auto af te geven. Ook moet hij ruim 12.700 euro schadevergoeding betalen. De mannen deden alsof zij geïnteresseerd waren in het kopen van de auto, maar het slachtoffer kreeg een vuurwapen in zijn nek en zij schreeuwden dat hij moest uitstappen. Uit tapgesprekken bleek dat de 22-jarige man zich daarna bezighield met de verkoop van (onderdelen van) die auto. In zijn voordeel weegt mee dat hij spijt heeft betuigd en jong is. De rechtbank legt de straf deels voorwaardelijk op met bijzondere voorwaarden. Zo moet hij een gedragsinterventie volgen en krijgt hij begeleiding om te voorkomen dat hij opnieuw een strafbaar feit pleegt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4222

Bestuur - Groen licht voor hotel in het Paleis van Justitie

25 augustus - Omwonenden hebben tevergeefs geprobeerd de verbouwing van het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht tot luxueus hotel te voorkomen. Zij hadden de rechtbank gevraagd de vergunning van de gemeente voor de verbouwing tegen te houden, omdat vlak voor hun woningen het dak wordt verhoogd. Dat neemt zonlicht weg en bederft hun uitzicht. Bovendien zijn ze bang voor inkijk door hotelgasten. Uit onderzoek blijkt echter dat de verhoging van het dak maar een kleine invloed heeft op de bezonning van de woningen. Bovendien hoort dit nu eenmaal bij wonen in een grote stad, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4223

Bestuur - School terecht beoordeeld als zeer zwak

27 augustus- Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap oordeelde terecht dat een Islamitische school niet voldoet aan de kwaliteitseisen zoals die aan het onderwijs gesteld worden, aldus de rechtbank. Bij een eerdere inspectie in 2008 voldeed de school niet aan de kwaliteitseisen, daarom heeft het ministerie opnieuw onderzoek uitgevoerd in 2018. Volgens het ministerie is van een duurzame kwaliteitsverbetering geen sprake, terwijl dat wel was afgesproken. De eindresultaten van de school zijn over meerdere jaren onvoldoende en ook zijn verschillende onderdelen in het onderwijsproces onvoldoende. De school is het hier niet mee eens en vindt onder meer dat de leerresultaten als voldoende hadden moeten worden gekwalificeerd en dat de keuze van geëvalueerde leerjaren subjectief is. Ook vindt de school dat ze niet tekortgeschoten is in de naleving van de wettelijke voorschriften. De rechtbank gaat hier niet in mee. De minister heeft de school terecht als zeer zwak mogen beoordelen, omdat het onderwijs niet voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4240

Kanton - Luidruchtige en dreigende huurder moet vertrekken

18 augustus - Een huurder in Amsterdam die al jaren voor overlast zorgt, moet zijn appartement verlaten. Ook moet hij zijn huurachterstand van ruim 1.000 euro betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Behalve dat er in het verleden stelselmatig problemen waren met huurbetalingen, ontving woningcorporatie Stadgenoot sinds 2014 ook klachten over geluidsoverlast, bedreigingen en gewelddadigheid van de huurder. Uit ingediende documenten blijkt dat ondanks interventies van onder meer hulpverleners en de wijkagent de overlast bleef bestaan. De huurder weigert zijn gedrag te veranderen. Volgens hem klaagden de buren onterecht en is hij het slachtoffer daarvan. Die slachtofferrol onderbouwde hij echter niet. Omdat hij zich niet als goed huurder gedroeg, wordt de huurovereenkomst ontbonden. Vanwege de uitbraak en verspreiding van Covid-19 krijgt hij een maand om te vertrekken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4167

Kanton - Exploitant van scooterbedrijf mag voorlopig blijven zitten

20 augustus - De exploitant van een reparatiebedrijf van scooters mag voorlopig in zijn gehuurde bedrijfsruimte in Amsterdam blijven. Volgens verhuurder Ymere had de exploitant wanprestatie gepleegd doordat hij die ruimte niet volgens de bestemming als opslagruimte maar als werkplaats/winkel gebruikt en niet daadwerkelijk zou exploiteren. Ook zou hij worden verdacht bij hennepteelt in een naastgelegen bedrijfsruimte betrokken te zijn. De kantonrechter gaat hier niet in mee. Uit verklaringen van omwonenden blijkt namelijk dat de werkplaats dagelijks in bedrijf is. Ook weegt mee dat de gemeente tot nu toe niet heeft opgetreden tegen de mogelijke schendingen van het bestemmingsplan terwijl de werkplaats al ongeveer 10 jaar bestaat. Wellicht is legalisatie daarvan mogelijk. De eventuele betrokkenheid bij hennepteelt is niet komen vast te staan. Onmiddellijke ontruiming betekent het einde van het bedrijf. En dus van de inkomsten van de exploitant. Ook dat weegt mee bij de beslissing de ontruiming nu niet toe te staan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4123

Civiel - Geen huiskamerrestaurant, beperkte vakantieverhuur in woonboot

26 augustus - De nieuwe eigenaar van een woonboot in Amsterdam mag de woonboot niet als huiskamerrestaurant gebruiken en de boot slechts voor maximaal 40 nachten per jaar verhuren aan toeristen. Zo oordeelde de rechtbank. De woonboot is alleen te bereiken door over het dek van een andere woonboot te lopen. Beide boten behoorden in eerste instantie toe aan één eigenaar. Daarom heeft de eerdere eigenaar bij verkoop van zijn tweede woonboot afspraken gemaakt over het gebruik van die tweede woonboot om overlast te beperken. Die woonboot is vervolgens opnieuw verkocht, waarna onenigheid ontstond tussen de buren over het gebruik van de woonboot als huiskamerrestaurant en de verhuur van de woonboot aan toeristen. De rechtbank oordeelt dat het huiskamerrestaurant commerciële exploitatie van de woonboot is, omdat diners worden aangeboden voor een commerciële prijs van 75 euro of 80 euro per gast. Commerciële exploitatie is niet toegestaan. Daarnaast mag de woonboot alleen tijdens de vakantie verhuurd worden voor een periode van maximaal 40 nachten per jaar.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4227

Civiel - Hilton hoeft schoonmaakpersoneel niet over te nemen

27 augustus - Hilton Amsterdam hoeft het schoonmaakpersoneel van schoonmaakbedrijf CSU na opzegging van het contract niet over te nemen, omdat er geen sprake is van inbesteding, maar van minder werk vanwege de coronacrisis. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Het hotel beëindigde het contract met CSU, omdat er als gevolg van de coronacrisis veel minder werk te doen is en Hilton ook eigen schoonmaakpersoneel in dienst heeft. CSU heeft op basis van haar algemene voorwaarden de afspraak dat Hilton het schoonmaakpersoneel zal overnemen in het geval van uitbesteding aan een ander schoonmaakbedrijf, maar ook als het hotel het werk zelf zou gaan uitvoeren (inbesteding). Volgens CSU is daar in dit geval sprake van. Echter toonde Hilton aan dat de kamerbezetting vanwege de coronacrisis met 50% is afgenomen en ook de zalenverhuur sterk is teruggelopen. Hierdoor is er minder werk en kan Hilton het werk dat er is met haar eigen schoonmaakpersoneel uitvoeren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4226

Uitspraken