Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 31 januari 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied

Straf - Psychotische man niet strafbaar, moet wel schade vergoeden

25 januari - Een 40-jarige man sloeg op 22 mei 2021 achter het Centraal Station in Amsterdam een andere man en schopte hem tegen zijn hoofd nadat het slachtoffer was gevallen. Poging tot zware mishandeling is bewezen. Omdat de rechtbank echter het oordeel van de psychiater overneemt dat de man psychotisch was en helemaal vanuit die psychose handelde, is hij niet strafbaar en ontslaat de rechtbank hem van rechtsvervolging. Wel moet hij het slachtoffer ruim 1.500 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank heeft ook een zorgmachtiging afgegeven, zodat de man behandeling krijgt voor zijn psychose.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:211

Straf - Taakstraf en rijontzegging na levensgevaarlijk rijgedrag

25 januari - Een 50-jarige man is veroordeeld tot 100 uur taakstraf en 12 maanden rijontzegging waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 13 februari 2020 ernstig gevaar op de weg veroorzaakte. Eerst reed hij met te veel alcohol op over een busbaan, door rood licht en botste in Amsterdam-Noord op de auto van het eerste slachtoffer die daarbij schade opliep. Hij reed verder zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Daarna botste hij op de toerit van de A10 tegen de vangrail. Toch reed hij verder over de vluchtstrook en remde later onverwachts hard midden op de snelweg, waardoor zijn achterligger op hem botste. Door zo te rijden nam hij onaanvaardbare risico’s en bracht andere weggebruikers in gevaar. In de strafmaat weegt mee dat hij niet eerder is veroordeeld voor verkeersdelicten en zelf ernstige fysieke en mentale gevolgen ondervond van die dag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:262

Bestuur - Binnen 12 weken beslissen over Wob-verzoek om NVWA-rapporten

26 januari - De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet binnen 12 weken beslissen over een Wob-verzoek. Een particulier diende dat in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om inspectierapporten die in 2018 zijn gehouden bij instellingen op grond van de Wet op de dierproeven te openbaren. Zijn gemachtigde stelde de minister in gebreke en stelde beroep in tegen het niet beslissen op dit verzoek. De rechtbank oordeelt dat uit de feiten en omstandigheden waarop de minister wijst hoogstens een vermoeden van samenwerking tussen de gemachtigde en de particulier kan worden afgeleid bij indiening van het Wob-verzoek, geen nauwe samenwerking. De rechtbank volgt de minister niet in zijn standpunt dat het geschetste patroon van misbruik door de gemachtigde tot de conclusie leidt dat met het beroep misbruik van recht wordt gemaakt. Daarom weigert de rechtbank ook de gemachtigde niet zoals de minister eiste.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:239

Kanton - DGB lijkt te misleiden met voorschotbedragen

17 januari - De kantonrechter heeft het voornemen het energiecontract van een consument met DGB te vernietigen, omdat de consument bij het aangaan van de overeenkomst zou zijn misleid. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De consument stapte in april 2020 over nadat DGB Energie hem een aanbod deed waarmee hij dacht goedkoper uit te zijn. Toen de overeenkomst was gesloten bracht DGB Energie echter in plaats van het geschatte voorschotbedrag van 190 euro een bedrag van 275 euro per maand in rekening, dus bijna anderhalf keer zoveel. Door zo te handelen lijkt DGB Energie zich schuldig te hebben gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken. Als dat zo is, is de overeenkomst vernietigbaar en hoeft de consument niet voor de geleverde energie te betalen. Voordat de kantonrechter een eindbeslissing neemt, mogen DGB en daarna de consument zich daarover nog uitlaten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:213

Kanton - Huurderskoepel vangt bot in zaak tegen De Key

20 januari - Huurderskoepel Arcade heeft een punt maar krijgt geen gelijk in de zaak die het aanspande tegen de Amsterdamse woningcorporatie De Key over zolders in huurwoningen van De Key. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Arcade stelde dat De Key haar beleid dat zolders in principe niet langer als verblijfsruimte gelden in 2013 in strijd met de wet wijzigde. De kantonrechter geeft Arcade hierin gelijk. Maar Arcade heeft niet aangetoond dat De Key daarna heeft toegezegd dat er gedifferentieerd beleid kwam over in welke huizen zolders verblijfsruimtes zijn en waar die enkel berging zijn. In nieuwe huurcontracten mag De Key opnemen dat zolders bergingen zijn, maar de huurders mogen soms veranderingen aanbrengen, dat staat dwingend in de wet. De eisen stranden omdat Arcade niet goed duidelijk heeft gemaakt of zij aan de wettelijke eisen voldoet om een collectieve actie namens de huurders in te stellen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:212

Civiel - Onduidelijk of omzet na overname daalde: hele prijs betalen

26 januari - Een boekhouder die de klantenportefeuille en handelsnaam van een collega-boekhouder kocht, moet het restant van de tweede termijn van de koopprijs betalen, maar niet de boete wegens te laat betalen. De koopprijs kon worden betaald in termijnen. Als er na de overdracht klanten weggingen en de koper daarom minder omzet haalde dan verwacht, daalde de koopprijs. De koper betaalde de eerste termijn maar de tweede termijn slechts deels, omdat hij vond dat de omzet zó was gedaald door vertrekkende klanten dat hij verder niets hoefde te betalen. De verkoper eiste het restant van de tweede termijn en een boete. Op zijn beurt eiste de koper wat hij te veel zou hebben betaald terug, plus een boete omdat de koper de handelsnaam nog zou gebruiken. De rechtbank oordeelt dat hij niet duidelijk maakt dat de omzet echt is gedaald. Dat verkoper de handelsnaam nog gebruikt, blijkt nergens uit.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:267

Civiel - Geen auteursrecht op idee voor kleding met geld erop

28 januari - Een kledingproducent hoeft geen schadevergoeding te betalen voor het maken van een T-shirt met een echt geldbiljet erop. Een andere kledinghandelaar had dat gevraagd en gesteld dat die kledingproducent inbreuk had gemaakt op zijn auteursrecht op kleding met echt geld erop. De voorzieningenrechter oordeelt dat de kledinghandelaar geen auteursrecht heeft, omdat een idee niet voor bescherming in aanmerking komt zolang dat niet tot uiting is gebracht. Het enige wat de kledinghandelaar registreerde bij een organisatie waar men ontwerpen een ideeën digitaal kan laten vastleggen, is een petje met daarop een echt geldbiljet en de tekst ‘money rules the world’. Weliswaar staat in de omschrijving dat het idee is ook kleding en tassen met echt geld te registreren, maar dit idee is onvoldoende concreet uitgewerkt om onder de Auteurswet te vallen. Een idee alleen (kleding met echte bankbiljetten) is niet beschermd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:290

Uitspraken