Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 31 oktober 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor strafbare handelingen ten behoeve van phishing

25 oktober - Een 24-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk omdat hij zich onder meer schuldig maakte aan het voorbereiden van computervredebreuk en versturen van spam. Hij bezat namelijk technische hulpmiddelen die het mogelijk maken op grote schaal fraude te plegen waarmee potentieel grote financiële schade kan worden aangericht. Als slachtoffers op phishingwebsites hun persoonlijk gegevens invullen, kan hij met de zo verkregen gegevens geld stelen van rekeninghouders bij banken. Daarnaast berokkent phishing ook banken veel schade. Met de beoogde computervredebreuk en phishing wordt het vertrouwen in het betalingsverkeer ondermijnd. Daarnaast waste hij onder meer 219.000 euro, horloges en een auto wit. Tot slot vervalste hij coronareiscertificaten. In zijn voordeel weegt zijn jonge leeftijd mee. Het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf en de bijzondere voorwaarden moeten hem ervan weerhouden strafbare feiten te plegen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6138

Straf - Celstraf voor gewapende winkelovervallen met anderen

27 oktober- Een 22-jarige man is veroordeeld tot 720 dagen gevangenisstraf waarvan 614 dagen voorwaardelijk omdat hij in januari 2022 samen met twee anderen gewapende overvallen pleegde op twee winkels in Amsterdam waarbij medewerkers zijn bedreigd en mishandeld. Op 26 januari overviel het trio een winkel in Osdorp en op 31 januari was een winkel in West het doelwit. In de straf weegt in zijn voordeel mee dat de 22-jarige man niet eerder voor dergelijke feiten is veroordeeld. Bovendien lijkt hij niet de initiatiefnemer te zijn geweest. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over de gevangenisstraf grotendeels voorwaardelijk op te leggen met bijzondere voorwaarden. Zo moet hij onder meer meewerken aan middelencontrole en zich ambulant laten behandelen. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van ruim 3.500 euro en ruim 3.800 euro. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6137

Bestuur- Basis bepalen draagkracht bij bijzondere bijstand onredelijk

17 oktober - Het is onredelijk dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam bij de vaststelling van de draagkracht van een aanvrager van bijzondere bijstand, naast de eigen Werkvoorschriften, uitsluitend rekening houdt met schulden waarvoor een dwangbevel is uitgevaardigd. Dit heeft de rechtbank geoordeeld. Er kunnen redenen zijn waarbij in redelijkheid ook rekening moet worden gehouden met aflossingen op schulden waarvoor nog geen dwangbevel is uitgevaardigd. Bijvoorbeeld wanneer op niet betaling van een aflossing meteen een dwangbevel en een executoriaal beslag volgen. In dat geval kan niet in redelijkheid worden verlangd dat iemand een dwangbevel afwacht en hoge kosten over zich afroept. Omdat het college dit niet heeft onderkend wordt het besluit dat hij heeft genomen vernietigd en moet het college de proceskosten betalen van de Amsterdamse die de rechtszaak begon. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5913

Bestuur - Gitaar van beschermde houtsoort mag niet worden verhandeld

25 oktober - De minister voor Natuur en Stikstof mocht optreden tegen het bezit van een gitaar die is gemaakt van de beschermde houtsoort Rio palissander. De minister had de gitaar in bewaring genomen, omdat de handelaar en bezitter van de gitaar deze had gekocht zonder de benodigde EU-certificaat. Daarmee was de man in overtreding van regels uit het zogenoemde CITES-verdrag. Dit verdrag is bedoeld om de in het wild levende dieren- en plantensoorten te beschermen en in stand te houden door de controle op het handelsverkeer. Met het verkrijgen en bezitten van de gitaar zonder vergunning was sprake van een illegale situatie die moest worden opgeheven. De minister mag de gitaar daarom laten vernietigen of schenken aan een derde. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6131

Kanton - Bedrijf met springpaarden moet dierenarts betalen

13 oktober -Dierenarts, die gespecialiseerd is in de behandeling van (spring)paarden, heeft ook de paarden van een bedrijf dat springpaarden trainde behandeld. Dit bedrijf is opeens gestopt met het betalen van de facturen van de dierenarts. Ten onrechte, zo heeft de kantonrechter beslist. Het argument dat het bedrijf niet hoefde te betalen, omdat een deel van de facturen betrekking heeft op paarden die niet haar eigendom waren, wordt door de kantonrechter niet gevolgd. De dierenarts heeft van het bedrijf opdracht gekregen. Dat het bedrijf niet weet om welke behandelingen het gaat, klopt evenmin. De dierenarts heeft per paard aangegeven welke behandeling heeft plaatsgevonden. Ook het feit dat de dierenarts zijn handelsnaam heeft gewijzigd betekent niet dat het bedrijf de rekening niet hoefde te betalen. Voldoende duidelijk is dat deze afkomstig was van de dierenarts. Het bedrijf moet daarom de facturen en incassokosten betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6135

Kanton - Geen schuld aan motorschade: 4.000 euro voor leaserijder

25 oktober - Een leasebedrijf moet een leaserijder ruim 4.000 euro terugbetalen. Die is –anders dan het leasebedrijf stelde – namelijk niet verantwoordelijk voor de motorschade die aan de auto is ontstaan. Volgens het leasebedrijf had hij zich niet aan de onderhoudsbeurten gehouden. De kantonrechter overweegt allereerst dat het niet waarschijnlijk is dat daardoor de schade is ontstaan. Verder is niet vast te stellen of het waarschuwingssysteem van de auto goed functioneerde. Daarnaast weegt ook mee dat de leaserijder meermaals bij de garage is geweest om het probleem van de tik in de motor te laten bekijken maar dat hij nadat de olie was bijgevuld telkens mocht vertrekken. Het stond voldoende vast dat de auto kuren vertoonde maar dat was voor de garage geen aanleiding grondiger onderzoek te doen of de motor te repareren. De leaserijder hoeft de motorschade daarom niet zelf te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6136

Civiel - Beslag The Bulldog voor miljoenenclaim tegen Red Bull terecht

26 oktober - Het beslag dat coffeeshopketen The Bulldog voor een miljoenenclaim ten laste van Red Bull heeft gelegd, hoeft niet te worden opgeheven. The Bulldog en Red Bull hebben jarenlang tegen elkaar geprocedeerd over de vraag of het energiedrankje van The Bulldog inbreuk maakte op merkrechten van Red Bull. Die procedures kenden wisselende uitkomsten. Het gerechtshof Amsterdam gaf Red Bull gelijk, waarna The Bulldog de exploitatie van haar energiedrankje moest staken. Uiteindelijk trekt zij echter aan het langste eind: van merkinbreuk is geen sprake, aldus het gerechtshof Den Haag, dat door de Hoge Raad was aangewezen om de zaak opnieuw te beoordelen. The Bulldog stelt aanzienlijke schade te hebben geleden door het – achteraf ten onrechte uitgevoerde – verbod op de handel in dat energiedrankje. De argumenten die Red Bull aanvoerde om het beslag te laten opheffen, zijn allemaal verworpen. 

Lees de volledige uitspraak:


Civiel - Fabrikant mag hogere staalprijs niet doorbelasten om afspraak

26 oktober - Een staalfabrikant mag de gestegen staalprijzen niet doorbelasten aan een chocoladeproducent. De staalfabrikant heeft in september 2020 tegen een vaste prijs van  2,85 miljoen euro een staalconstructie aan de chocoladeproducent verkocht voor een nieuwe chocoladefabriek in Amstelveen. Daarna zijn de staalprijzen gestegen. De staalfabrikant wilde daarom een prijsverhoging van ruim negen ton. Daarin wordt de staalfabrikant niet gevolgd. De chocoladeproducent wilde namelijk graag een vaste prijs en zij heeft dat tijdens de onderhandelingen over de overeenkomst ook tegen de staalfabrikant gezegd. De staalfabrikant vond de afkoop van prijsstijgingen tijdens de onderhandelingen ook een te overzien risico. De staalfabrikant had daarom moeten begrijpen dat het de bedoeling van de chocoladeproducent was het risico van prijsstijgingen uit te sluiten, hoewel zij specifieke bepalingen op basis waarvan prijsstijgingen kunnen worden doorbelast niet expliciet hebben uitgesloten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6132


Uitspraken