Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 05 februari 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Bestuur - Schade kinderopvangtoeslagaffaire beter motiveren

26 januari - De Belastingdienst/Toeslagen heeft de aanvullende compensatie voor werkelijk geleden schade die een man ontving in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag niet goed gemotiveerd. Zo oordeelde de rechtbank. De man is (mede) door de kinderopvangtoeslagaffaire onder meer tweemaal zijn baan verloren, zijn huurwoning kwijtgeraakt en arbeidsongeschikt geworden. De Belastingdienst/Toeslagen kende hem in totaal 151.608, - euro aan aanvullende schadevergoeding toe. Niet alle schadeposten zijn echter voldoende gemotiveerd, aldus de rechtbank. Zo zou onder meer de hersteltermijn van vijf jaar – die erop neerkomt dat de man in juli 2024 hersteld zou moeten zijn – niet aannemelijk zijn. De rechtbank vindt het ook niet aannemelijk dat de man geen schade heeft geleden door het mislopen van de koop van zijn huurwoning. De rechtbank draagt de Belastingdienst/Toeslagen in deze tussenuitspraak dan ook op een aantal schadeposten beter te motiveren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:504

Kanton - Servicekosten niet overeengekomen: geld terug naar huurder

23 januari - Een verhuurder moet de huurder van een appartement in Amsterdam 9.000 euro aan servicekosten terugbetalen. De kantonrechter verklaart voor recht dat die maandelijkse kosten van 150 euro niet waren overeengekomen. De huurder eiste daarnaast 5000 euro vanwege verminderd woongenot. Hoewel op de ingediende foto’s ernstige gebreken te zien zijn, is niet duidelijk wanneer de gebreken zijn ontstaan en of deze al dan niet inmiddels zijn verholpen. Wel staat vast dat de huurcommissie de huurprijs heeft verlaagd vanwege een lekkage, verrotte kozijnen en een kapotte radiator. Dat de verhuurder de gebreken willens en wetens in stand heeft gelaten is niet vast komen te staan. Dus is de geëiste schadevergoeding afgewezen. Dat de huurder immateriële schade zou hebben geleden is ook onvoldoende onderbouwd en eveneens afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:308


Kanton - Opgelichte klant bank handelde nalatig: geen compensatie

23 januari - ING hoeft een klant die voor ruim 18.000 euro werd opgelicht niet te compenseren. Weliswaar zijn de klant en ING het eens dat de klant de transacties niet heeft gewild omdat ze door bedrog tot stand kwamen, maar dit maakt nog niet dat de bank de schade moet vergoeden. Daarbij weegt mee dat de klant haar inlognaam, wachtwoord en codes niet geheimhield. Zij verleende de nepbankmedewerker toegang tot haar computer via het programma Teamviewer. Ook keurde zij een of meerdere betalingen goed tijdens die periode. Zo maakte zij mogelijk dat hoge bedragen werden overgeboekt. Zij handelde hierdoor zeer nalatig wat naleving van de veiligheidsinstructies betreft en moet de verliezen zelf dragen. Ook haar beroep op de coulanceregeling wordt afgewezen. Een beroep daarop is niet via de rechter afdwingbaar. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:441


Civiel - Inzet politiepaard bij coronademonstratie mocht

26 januari - De politie heeft in 2021 tijdens een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen toen geldende coronamaatregelen geweld gebruikt door inzet van een politiepaard. Een vrouw, die hierbij ten val kwam, verweet de politie dat dit geweld niet tegen haar gebruikt had mogen worden. De rechtbank oordeelt dat het toegepaste geweld proportioneel en subsidiair was. Subsidiair betekent dat het lichtste geweldsmiddel is ingezet om een taak te volbrengen. Een politieruiter hield de vrouw in eerste instantie succesvol weg van een politiebus waar een arrestatie plaatsvond. Maar de vrouw, die toen dus wist dat zij daar niet mocht zijn, probeerde de agenten via de andere zijde van de politiebus alsnog te bereiken. De politieruiter heeft opnieuw geprobeerd haar daar weg te houden en dat mocht. Daarbij speelt mee dat de politie al het bevel had gegeven om het Museumplein te verlaten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:501

Uitspraken