Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam , 06 februari 2023
De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor in nek steken in Amsterdam

31 januari - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) omdat hij op 21 juni 2021 in Amsterdam een man in zijn nek stak, waardoor die bijna doodbloedde. Ook moet hij ruim 9.000 euro schadevergoeding betalen. De GVM houdt onder meer in intensieve begeleiding en toezicht in na detentie. Hij viel de man zonder aanleiding aan. Die hield daaraan een groot litteken in zijn hals en beschadigde zenuwen rond zijn oog en mond over. Het is onduidelijk of die volledig zullen herstellen. Uit het psychologisch rapport blijkt dat de 32-jarige man een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Omdat hij zich niets van het steken kan herinneren kan niet worden vastgesteld of zijn stoornis daarbij een rol speelde. De rechtbank neemt het advies over naast de gevangenisstraf de GVM op te leggen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:360

Straf - Celstraf voor zware mishandeling in Amsterdam

2 februari - Een 41-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel omdat hij op 19 november 2021 in Amsterdam een vrouw onder meer met een fles champagne op haar mond sloeg. Ook moet hij ruim 7800 euro schadevergoeding betalen. De maatregel omvat onder meer langdurig toezicht. Hij stond met de vrouw en haar vriendinnen iets te drinken toen hij haar na een woordenwisseling achtervolgde. In de bosjes trok hij haar aan haar haren naar achteren en sloeg met de fles. Zij heeft kaakbreuken en ernstige gebitsschade opgelopen en kampt dagelijks met pijn. Ook psychisch lijdt ze nog aan de gevolgen van de zware mishandeling. Hoewel de man niet meewerkte aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum kan op grond van zijn gedrag worden vastgesteld dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een omvangrijk strafblad heeft. Daarom is langdurig toezicht nodig en legt de rechtbank naast de gevangenisstraf de maatregel op. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:435


Bestuur - Transactie omkoping en corruptie moet transparanter

26 januari - De minister van Justitie en Veiligheid moet op grond van de van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) alsnog informatie vrijgeven over een transactie van 240 miljoen US-dollar tussen het Openbaar Ministerie (OM) en een Offshore vennootschap in een omkopings- en corruptiezaak. Journalisten hebben al in 2014 om die informatie gevraagd, maar slechts gedeeltelijk gekregen. De rechtbank is van oordeel dat de minister meer informatie over de deal moet vrijgeven. De rechtbank weegt zwaar mee dat het gaat over een schikking met een bedrijf dat verdacht was van het plegen van strafbare feiten, die niet in openbaarheid door de rechter is getoetst. Gedegen onderzoeksjournalistiek, gefaciliteerd door de Wob, speelt binnen de democratische rechtstaat dan een belangrijke rol. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:366

Bestuur - Aflossingscapaciteit alleenstaande vrouw te hoog vastgesteld

27 januari - De Sociale Verzekeringsbank (Svb) heeft de aflossingscapaciteit van een vrouw te hoog vastgesteld. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw moet aan de Svb een schuld aflossen, omdat zij in het verleden ten onrechte te veel weduwenpensioen heeft ontvangen. De vrouw moet daarom van de Svb iedere maand 391, 50 euro gaan aflossen (al het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitgaat). De rechtbank is echter van oordeel dat de verhoging van de afloscapaciteit van 0 euro (wat zij de afgelopen 18 jaren afloste) naar 391, 50 euro (door invoering van de nieuwe regels) onredelijk is. De wetgever heeft namelijk ingeschat dat voor mensen als deze vrouw (alleenstaande, AOW + pensioen 10.000 euro) de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet tot 8% minder inkomen leidt, maar die is in haar geval veel groter. De rechtbank stelt de afloscapaciteit daarom vast op 125 euro per maand. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:443

Kanton - Te weinig informatie: streep door betalingseis van Waternet

20 januari - De kantonrechter kan de online gesloten overeenkomst tussen Waternet en een Amsterdammer niet goed beoordelen. Waternet had onvoldoende duidelijk gemaakt dat zij voldeed aan de informatieplichten die gelden ten opzichte van een consument. Uit de verstrekte informatie over de fase voordat de overeenkomst werd gesloten kan niet worden afgeleid dat het online bestelproces zo is ingericht dat een consument een aanbod pas kan aanvaarden nadat goed duidelijk is gemaakt dat de consument moet betalen bij afronding van het bestelproces. De algemene voorwaarden waren ook niet verstrekt, waardoor deze niet kunnen worden getoetst. De consument hoeft daarom niets te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:361

Kanton - Te weinig uren in coronatijd: uitbetaling vakantietijd lager

31 januari - Een werknemer van een Amsterdamse kopieerwinkel die in de coronaperiode zonder reden en toestemming veel minder uren werkte dan van hem mocht worden verwacht moet dat verrekenen met zijn vakantiedagen. De kopieerwinkel moet hem wel nog ruim 3900 euro bruto betalen aan vakantiedagen (198-vakantie-uren). Dat heeft de kantonrechter bepaald. Uit de roosters blijkt dat de werknemer net als de andere werknemers vanaf 21 maart 2020 50 procent was ingeroosterd vanwege de coronapandemie. Deze uren dienen niet voor rekening van werknemer te komen.  Uit een rooster dat de werknemer zelf als roostermaker opstelde volgt dat hij gedurende een periode nog maar 8 uur per week werkte. De kantonrechter is met de kopieerwinkel eens dat de werknemer de minder gewerkte uren dan 50 procent (96 uur) moet verrekenen met zijn vakantie-uren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:385

Civiel - Twents echtpaar vangt bot in procedures met bank

1 februari - Een Twents echtpaar met een boerenbedrijf dat jarenlang procedeert met hun bank krijgt in twee uitspraken ongelijk. Het echtpaar vestigde in 2001 op percelen een hypotheekrecht voor hun schuld aan de bank. In de hypotheekakte stond dat die niet mochten worden verhuurd of verpacht. Het echtpaar droeg de percelen kort erop, zonder medeweten van de bank, over aan hun zoon die het bedrijf voortzette. Sinds 2005 lopen er procedures over de nog openstaande schuld, volgens de bank nu meer dan 3 miljoen euro. Die startte in 2019 een traject om een deel van de grond te veilen. De zoon wilde dit voorkomen door de bank bijna 1,5 miljoen euro te betalen. Sindsdien procederen zij door. Onder meer over de veiling en of met die betaling lossing plaatsvond en of verpachting in te roepen is. Het dossier roept volgens de rechtbank de vraag op wiens belang ermee wordt gediend. De bank wint deze twee procedures. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:444
ECLI:NL:RBAMS:2023:445

Civiel - Hondentrimsalon moet maatregelen nemen tegen geluidsoverlast

1 februari - Een dierenwinkel met hondentrimsalon in Amsterdam-Zuid moet maatregelen nemen om de geluidsoverlast die de buren ervaren tegen te gaan. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Sinds 2020 horen de buren geblaf en gejank en geluiden van machines. Metingen wijzen uit dat de geluidsnormen worden overschreden. De dierenwinkel vindt dat de buren het geluid moeten dulden omdat zij nu eenmaal in de stad wonen en omdat de dierenwinkel er al zat voordat de buren daar kwamen wonen. Daarmee is de rechter het oneens. De hoeveelheid en de aard van het geluid maken dat er sprake is van onrechtmatige hinder. Toen de trimsalon intern verhuisde naar vlak onder een woonkamer en naast een slaapkamer van de buren, had de dierenwinkel de ruimte beter moeten isoleren. Nu moet de dierenwinkel alsnog maatregelen nemen en aan de buren 1.000 euro schadevergoeding betalen voor ieder jaar dat sprake was van gederfd woongenot. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:446


Uitspraken