Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 06 maart 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor man gebroken oogkas en kaak slaan

27 februari - Een 43-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij op 22 augustus 2022 in Amsterdam-Zuid een man met voorbedachten rade meermaals in zijn gezicht stompte. Die hield daar een gebroken oogkas en kaak aan over.  In de straf weegt verzwarend mee dat het ging om voorbedachten rade. Uit het reclasseringsadvies blijkt dat hij meermaals is veroordeeld vanwege geweld in de relationele sfeer. Gebrekkige impulscontrole en een verstandelijke beperking zijn in dit kader risicofactoren. De rechtbank neemt het advies over een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Zo moet hij zich onder meer ambulant laten begeleiden door een hulpverleningsinstantie voor mensen met een verstandelijke beperking en geldt een contactverbod met het slachtoffer. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:941

Straf - Jeugddetentie en taakstraf na openlijk geweld in vereniging

2 maart - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden jeugddetentie waarvan 2 maanden voorwaardelijk en 40 uur taakstraf onder meer omdat hij op 2 april vorig jaar samen met anderen openlijk geweld pleegde tegen een man in Amsterdam-West. Zij stompten hem tegen zijn hoofd en staken met een machete in zijn richting. Daarnaast stal hij op 18 januari 2022 samen met anderen jongens met geweld in Nieuw-West een namaak Louis Vuittontas. Daarbij is het slachtoffer omsingeld, geslagen en met een mes gestoken. Op basis van de ernstige feiten en de rapporten over hem oordeelt de rechtbank dat de 19-jarige man hulp en sturing nodig heeft. Daarom legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij onder meer meewerken aan delictanalyse en zich zo nodig laten behandelen. Ook gelden contactverboden met zijn medeverdachten.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1172

Bestuur - Niet naleven coronamaatregel: sluiting café mocht

24 februari - Het sluiten van een café in het Centrum in augustus 2020 voor het overtreden van de Noodverordening was niet onevenredig, maar noodzakelijk en proportioneel. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het café werd gesloten nadat er 3 keer onder meer werd geconstateerd dat er te veel mensen in het café waren, er werd gedanst en geen 1,5 meter afstand werd gehouden. De burgemeester gaf ter zitting aan begrip te hebben voor de moeilijkheid die horecaondernemers hadden om de 1,5 metermaatregel van hun bezoekers te handhaven, en dat slechts werd gehandhaafd bij excessen. Verder mocht de burgemeester bij heropening een plan van aanpak eisen omdat zij daarbij beoordelingsvrijheid heeft. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1036

Kanton - Niets betalen: niet voldaan aan eisen sluiten overeenkomst

24 februari - Een Amsterdammer hoeft een exploitant van een online marketingbedrijf niets te betalen omdat de exploitant onvoldoende onderbouwde dat is voldaan aan de wettelijke criteria die gelden voor het sluiten van een overeenkomst. Dat heeft de kantonrecht bepaald. De exploitant eiste dat ruim 465 euro werd betaald voor een abonnement dat zou zijn afgesloten. De geluidsopname die de exploitant indiende, bevat echter slechts een deel van een langer telefoongesprek. De exploitant gaf geen inzicht in wat er voorafgaand aan de opname is besproken. Daarnaast bevat de opname erg veel mededelingen van de medewerker van de exploitant eindigend met de mededeling dat de algemene voorwaarden binnenkort worden opgestuurd. Hierop is de reactie enkel ‘ja’. Het is onduidelijk waarop wordt gereageerd en of wordt ingestemd met alles wat is besproken.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:560


Civiel - Verhuurder hoeft vloer niet open te breken

28 februari - Woonstichting Lieven de Key hoeft de badkamervloer van een huurster niet open te breken vanwege vochtproblemen in haar woning in Amsterdam-West. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De huurster vorderde in kort geding – naast schadevergoeding – huurvermindering en een wisselwoning. In 2021 adviseerde de geschillencommissie van De Key welke maatregelen moeten worden getroffen in verband met het vocht. Daar hoort het openbreken van de badkamervloer niet bij, oordeelt de voorzieningenrechter nu; De Key heeft het bindend advies goed uitgevoerd. Ook heeft de huurster niet aangetoond dat er een nieuwe lekkage is of een ander gebrek dat door De Key moet worden verholpen. De Key is bereid nogmaals vochtmetingen te doen en een oude vochtplek te herstellen, maar de huurster weigert de door De Key ingeschakelde firma toe te laten. De vorderingen van huurster worden afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1152

Civiel - Kink in samenwerking bij teststraat: plan om expert te benoemen

1 maart - De rechtbank gaat een deskundige benoemen die de boekhouding en bepaalde posten gaat bekijken vanwege een ruzie over financiën tussen twee ondernemers. Dat is bepaald in een tussenvonnis. Tijdens de coronapandemie startte het tweetal een samenwerking tussen hun bedrijven in o.a. coronatestsetjes en teststraten. De ruzie gaat bijvoorbeeld over mogelijk vals opgemaakte facturen van ruim 1,6 miljoen euro en of er concurrerende teststraten zijn geopend. De rechtbank vindt dat het gebruik van concurrerende teststraten onvoldoende is onderbouwd en daarom niet vaststaat. Beide ondernemers mogen zich nu eerst uitlaten over de deskundigenbenoeming. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1171

Civiel - Uitvinder nucleair medicijn heeft recht op royalty’s

1 maart - Een hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam maakt terecht aanspraak op zogeheten royalty’s, een uitvindersvergoeding. Farmaceut AAA moet hem betalen, wat kan oplopen tot tientallen miljoenen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. In 1989 deed deze hoogleraar een uitvinding, waarop voor 20 jaar wereldwijd octrooirechten (ook wel: patenten) golden. Deze uitvinding is doorontwikkeld en dat resulteerde in een nucleair medicijn dat zich door het lichaam verspreidt, hormoon gerelateerde tumorcellen opzoekt en dan met straling doodt. AAA bracht het medicijn in 2018 exclusief op de markt. Mede omdat de octrooirechten waren verlopen, vond AAA dat zij de uitvinder geen royalty’s hoefde te betalen en dat dit in strijd was met het mededingingsrecht. De rechtbank gaat daar niet in mee. Het medicijn is een zogenoemd weesgeneesmiddel en dat biedt exclusiviteit bij het op de markt brengen. De aanspraak op royalty’s volgt uit een overeenkomst die losstaat van de verlopen octrooirechten. De afspraken uit die overeenkomst gelden dus nog steeds. . 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1173

Uitspraken