Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 06 november 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Cel- en taakstraf voor bezit explosief en flessen lachgas

31 oktober - Een 23-jarige man is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf omdat hij op 15 juli 2023 een explosief en 16 flessen lachgas in zijn bezit had. Een getuige zag dat hij een tasje in een zoutbak achterliet. Later bleek dat een explosief, gemaakt van flitspoeder, te bevatten. De man zei dat hij niet wist dat een explosief erin zat, maar dat een vriend hem had gevraagd het tasje te verstoppen. De rechtbank vindt die verklaring niet aannemelijk en gaat ervan uit dat hij in meerdere of mindere mate bewust was dat dat explosief er was. Uit reclasseringsrapportages blijkt onder meer dat hij impulsiever en beïnvloedbaarder is na lachgas- of alcoholgebruik. Het forse voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf is een stok achter de deur niet weer de fout in te gaan. Ook gelden bijzondere voorwaarden. Hij moet zich melden bij de reclassering en mag geen drugs gebruiken.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6930

Straf - Celstraf voor bankmedewerkersfraude in vereniging

3 november - Een 38-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf onder meer voor bankmedewerkersfraude. Van januari 2021 tot en met februari 2023 onder meer in Amsterdam maakte hij zich samen met anderen schuldig aan oplichting, diefstal, identiteitsfraude en computervredebreuk. Zij bemachtigden slinks de bankpassen en pincodes van de slachtoffers om daarmee zo veel mogelijk geld van hun bankrekening op te nemen. Ook werden vanaf rekeningen van gedupeerden dure horloges en andere luxegoederen aangeschaft. Zij richten zich specifiek op vermogende personen en bedrijven waarbij uiteindelijk ruim 900.000 euro is gestolen. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 467.000 euro schadevergoeding betalen aan de banken die hun gedupeerde klanten reeds hadden gecompenseerd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6966

Bestuur - Geen inreisverbod voor vluchteling met veroordeling geweldsdelict

1 november - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft een Turkse man, die in Turkije veroordeeld is voor een in 2011 gepleegde verkrachting, terecht geen asielstatus verleend. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag echter geen inreisverbod opleggen. Dit heeft de meervoudige kamer van de rechtbank geoordeeld. Omdat deze man, die inmiddels ook als tegenstander van de Turkse president Erdogan wordt gezien, bij uitzetting naar Turkije een aanmerkelijk risico loopt op foltering of een onmenselijke behandeling, kan hij niet worden uitgezet. Op grond van jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie kan er daarom geen inreisverbod worden opgelegd. De rechtbank vindt verder dat de staatssecretaris bij het inreisverbod onvoldoende heeft onderbouwd dat de man nog een actueel gevaar vormt voor de samenleving. Ook daarom kan er geen inreisverbod worden opgelegd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2023:16459

Bestuur - Herhaalde asielaanvraag onterecht niet in behandeling genomen

1 november - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet opnieuw beslissen op een herhaalde asielaanvraag van een Egyptenaar, die voor de derde keer niet in behandeling is genomen. Dit heeft de bestuursrechter geoordeeld. Volgens de staatssecretaris zou de man terug kunnen keren naar Georgië, een veilig derde land, waar de hij enige jaren heeft gewerkt. Verder zou de man zich onvoldoende hebben ingespannen om te worden toegelaten tot Georgië. De bestuursrechter ziet dit anders. De man solliciteert veel op banen in Georgië, een land met veel werkloosheid, maar op afstand en vanuit de illegaliteit. Daarbij moet hij concurreren met grote aantallen in Georgië verblijvende Russen en Oekraïners, die de oorlog zijn ontvlucht. Een baan vinden is dan weinig reëel, mede door zijn psychische klachten. Georgië verstrekt ook geen toeristenvisum, omdat de man illegaal in Nederland is. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2023:16461

Kanton - Andere kleur facings op tanden: opschorten betalen nota mocht

26 oktober - Een vrouw mocht de betaling van een rekening van ruim 4.000 euro van een Amsterdamse tandartsenpraktijk opschorten en onbetaald laten omdat er een andere kleur facings was geplaatst dan was afgesproken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Uit een overgelegde geluidsopname van een telefoongesprek tussen de tandarts en de tandtechnieker die de facings had vervaardigd over onder meer het kleurverschil blijkt dat de tandarts zich ervan bewust was dat de kleur niet de bestelde kleur was en dat de klant daar vermoedelijk geen genoegen mee zou nemen. De tegenvordering van de vrouw ter zake van schadevergoeding is door de kantonrechter eveneens afgewezen, omdat de vrouw deze vordering tegen de tandarts had moeten instellen en niet tegen het bedrijf waaraan de tandarts haar vordering op de vrouw had overgedragen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6714

Kanton - Verkoper van camper met gebreken moet herstelkosten betalen

27 oktober - De verkoper van een tweedehands camper die gebreken had, moet de herstelkosten van ruim 6800 euro betalen die de koper moest maken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Weliswaar moet een koper van een tweedehands camper rekening houden met mankementen maar die zijn ook verrekend in de lagere prijs. De koper bewees dat de motor en versnellingsbak binnen twee maanden na aankoop waren beschadigd. De kantonrechter oordeelt dat hiermee sprake was van een gebrek dat een gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid als het niet zou worden hersteld. Omdat het gebrek binnen de termijn van zes maanden na aanschaf duidelijk werd, voldeed de camper vermoedelijk bij aflevering niet aan de overeenkomst. Daar bracht de verkoper te weinig tegenin. Ook liet hij na de camper binnen een redelijke termijn te repareren. Daarom moet hij de herstelkosten bestalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6780

Civiel - Schuld wordt niet ontlopen door schijnconstructie

1 november - Een vrouw en haar bedrijf, een groothandel in consumentengoederen, moeten ruim 318.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zij hebben geprofiteerd van een schijnconstructie waarmee een schuld werd ontlopen. De partner van de vrouw had met zijn afvalrecyclingbedrijf namelijk een schuld van bijna 275.000 euro (met rente) aan een zakenrelatie. De man en zijn bedrijf gingen in 2020 failliet. Van de schuld was nog maar 26.000 euro voldaan. Door de faillissementen werd het restant niet voldaan, terwijl het bedrijf van de vrouw verder opbloeide. Haar bedrijf stond dan wel op haar naam, maar werd feitelijk bestuurd door de man. Daarmee was een schijnconstructie opgezet en profiteerde de vrouw van het niet-nakomen van de schuld door de man en zijn bedrijf. Ook kreeg zij van haar man een Porsche ter waarde van 78.350 euro, terwijl dat geld voor de schuld kon worden gebruikt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6872

Uitspraken