Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 06 november 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - Cel- en taakstraf voor afpersen via datingsite

2 november - Een 33-jarige man krijgt een jaar gevangenisstraf (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) en 240 uur taakstraf voor afpersing via een datingsite. De man moet meewerken aan reclasseringstoezicht en een leefstijltraining en behandeling voor agressieregulatie volgen. Ook moet hij een van zijn slachtoffers bijna 3000 euro vergoeden. De man maakte in 2017 via de anonieme datingsite voor mannen Bullchat.nl afspraken met een aantal mannen – die hij vervolgens bedreigde en afperste. Een van zijn slachtoffers heeft hij ook mishandeld, met een gebroken kaak tot gevolg. Dergelijke misdrijven kunnen grote gevoelens van angst veroorzaken, oordeelt de rechtbank, die het de man zeer kwalijk neemt dat hij zich slechts heeft leiden door eigen gewin.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2017:8010

Straf - 38 maanden cel voor gewelddadige woningoverval

2 november - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 38 maanden gevangenisstraf voor een gewelddadige woningoverval op 9 augustus 2015 in Noord-Scharwoude. Samen met een mededader kwam hij de woning binnen door zich voor te doen als koper van enkele kilo’s hennep. In de woning van de verkoopster werd haar een wapen tegen haar hoofd gezet en hebben de 32-jarige man en zijn mededader circa 5,5 kilo hennep gestolen en naar Amsterdam vervoerd. De mededader is voor zijn rol al in 2016 veroordeeld. De overval vond plaats op initiatief van de 32-jarige man. Hij bepaalde ook hoe de buit zou worden verdeeld. Naast de woningoverval is hij ook veroordeeld voor diefstal van een bestelauto in september 2014 in Amsterdam. In de straf weegt mee dat hij in het verleden vaker is veroordeeld voor drugs- en vermogensdelicten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7965

Bestuur - Niet melden strafvervolging leidt tot intrekken Nederlanderschap

31 oktober - De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) mocht de Nederlandse nationaliteit van een vrouw intrekken, twee jaar nadat zij deze had verkregen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw had de IND namelijk niet gemeld dat zij tijdens de naturalisatieprocedure voor strafbare feiten werd vervolgd. De vrouw is uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf voor verschillende misdrijven, waaronder een woningoverval. De vrouw wist dat ze een strafvervolging aan de IND moest melden en heeft dat desondanks niet gedaan. De IND mocht daarom haar Nederlanderschap intrekken, aldus de rechtbank. Dat de vrouw ten tijde van de strafrechtelijke vervolging instabiel was en drugs en alcohol gebruikte, doet volgens de rechtbank niet af aan haar eigen verantwoordelijkheid om van de relevante feiten melding te maken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7981

Bestuur - Beoordeling asielaanvraag Iraakse man moet opnieuw

1 november - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet de asielaanvraag van een Iraakse man opnieuw beoordelen, omdat de homoseksuele gerichtheid van de man zonder nader onderzoek niet ongeloofwaardig kan worden geacht. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De Iraakse man heeft een asielaanvraag ingediend waarbij hij heeft verklaard dat hij homoseksueel is. Ter onderbouwing hiervan heeft hij onder andere een uitdraai van WhatsApp-berichten tussen hem en zijn partner overgelegd foto’s, een relatieverklaring tussen hem en zijn partner en een kostenoverzicht voor samenwoning. Volgens de rechtbank kunnen deze stukken als ondersteunend bewijs dienen om aannemelijk te maken dat de Iraakse man een homoseksuele gerichtheid heeft. Nu de staatssecretaris heeft nagelaten nader onderzoek te doen, is de afwijzing van de asielaanvraag onzorgvuldig tot stand gekomen en ondeugdelijk gemotiveerd. De staatssecretaris moet binnen tien weken opnieuw beslissen op de asielaanvraag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7977

Kanton - Wel verplicht HR-ketel in huis laten installeren

25 oktober - Een huurder in Amsterdam-West moet woningcorporatie Rochdale toelaten om een geiser en een gaskachel te vervangen door een HR-ketel. Dat besliste de kantonrechter in een voorlopig oordeel. Rochdale wil in verband met de veiligheidsrisico’s in al haar huurwoningen zogenoemde openverbrandingstoestellen binnen twee jaar vervangen. Dat is al bij 825 huurwoningen gebeurd. Rochdale heeft voldoende belang bij een voorlopige maatregel omdat het geld kost als het werk moet worden uitgesteld bij huurders die de vervanging niet willen. Gaskachels zijn niet net zo veilig als HR-ketels al zijn er rookmelders en controles, zoals de huurder stelde, vanwege het risico op het vrijkomen van koolmonoxide. Dat de huurder geen bezwaar maakt tegen een huurverhoging van 20 euro na plaatsing van de HR-ketel betekent in dit geval niet dat hij de hoogte daarvan niet alsnog bij de huurcommissie kan laten beoordelen op redelijkheid.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7932

Kanton - Niet verplicht HR-ketel in huis laten installeren

25 oktober - Een huurder in Amsterdam-West hoeft woningcorporatie Rochdale niet toe te laten om een geiser en een gaskachel te vervangen door een HR-ketel omdat zijn woning binnen afzienbare tijd wordt gesloopt. Dit heeft de kantonrechter beslist in een voorlopig oordeel. Rochdale wil in verband met de veiligheidsrisico’s in al haar huurwoningen zogenoemde openverbrandingstoestellen binnen twee jaar vervangen. Dat is al bij 825 huurwoningen gebeurd. Rochdales heeft voldoende belang  bij een voorlopige maatregel omdat het geld kost als het werk moet worden uitgesteld bij huurders die de vervanging niet willen. Omdat echter niet uitgesloten is dat deze woning binnen afzienbare tijd wordt gesloopt, heeft Rochdale in dit geval geen belang bij snelle vervanging. De belangen van de huurder wegen zwaarder, aldus de kantonrechter. Door de sloop is Rochdales voorstel voor vervanging niet redelijk. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7933

Civiel - Geen schadevergoeding omdat stunt niet doorging

30 oktober - Interstage, een bedrijf dat in- en outdoor podia bouwt voor evenementen, heeft vooralsnog geen recht op schadevergoeding, omdat de stunt met de Longshot op de Zwarte Cross in Gelderland, voor de tweede keer niet doorging. Dat heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald. Volgens Neo Event Engineering – het bedrijf dat de stunt zou verzorgen – had het apparaat in aanloop naar de Zwarte Cross in 2016 waterschade opgelopen. Er is toen in overleg met Interstage afgesproken de stunt door te schuiven naar 2017. Naderhand bleek dat de schade aan het apparaat aanzienlijk groter was, waardoor de stunt ook in 2017 niet kon doorgaan. Neo heeft zich ter zitting op de overmachtbepaling in haar Algemene Voorwaarden beroepen. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat in een eventuele bodemzaak de oorzaak van de schade aan het apparaat moet worden onderzocht, voordat kan worden beoordeeld of Neo zich terecht heeft beroepen op overmacht. Pas als blijkt dat dit niet terecht is, kan de schade worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8015

Civiel - ING hoeft schade lege BV's niet te vergoeden

1 november - ING hoeft de schade (ruim 1 miljoen euro) die een financier heeft geleden nadat zijn compagnon vennootschappen (BV’s uit zijn trustbedrijf) heeft leeggehaald niet (mede) te vergoeden. Dat heeft de rechtbank bepaald. Volgens de financier had ING actief geholpen bij het leeghalen en daarmee zou de bank haar zorgplicht hebben geschonden. En dus vond de financier dat ING de schade die uiteindelijk niet kan worden verhaald op de compagnon aan hem moest vergoeden. De rechtbank vindt de vordering op ING echter onvoldoende bepaald om te kunnen worden toegewezen: onduidelijk is bijvoorbeeld welk deel van de schade niet kan worden verhaald. Ook als de vordering inhoudelijk zou zijn beoordeeld, was deze overigens niet toegewezen: de gevorderde schade betreft afgeleide schade. Van een zorgplichtschending door ING jegens de leeggehaalde BV’s is niet gebleken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7995

Uitspraken