Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 december 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Voorwaardelijke taakstraf voor steken van straatcoach

1 december - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 100 uur voorwaardelijke taakstraf omdat hij op 26 februari 2020 in Amsterdam een straatcoach met een schroevendraaier in zijn bovenlichaam stak. Bovendien had hij een nepwapen bij zich. Ook beledigde hij een agent. In de straf weegt mee dat de straatcoach daar enkel was om de veiligheid op straat te bevorderen. In zijn voordeel weegt mee dat de 21-jarige man onder meer een gebroken oogkas en hersenschudding overhield aan het geweld dat de straatcoaches en agenten hebben toegepast. Ook zijn persoonlijke situatie weegt mee. Daaruit blijkt dat hij getraumatiseerd is en moeilijk mensen vertrouwt. Nu volgt hij dagbesteding en ontwikkelt hij zich positief. De rechtbank legt die dagbesteding op als bijzondere voorwaarde.

Lees de volledige uitsprak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5909

Straf - Celstraf voor tegen het hoofd trappen

2 december - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij op 27 juni 2020 in Amsterdam in een vechtpartij een man meermaals tegen zijn hoofd schopte. Die hield daar onder meer een hersenschudding aan over. Een ander trapte hij tegen zijn enkels. In december 2019 vernielde hij bovendien andermans post. In de straf weegt mee dat de man die tegen zijn hoofd werd getrapt ook een aandeel had in het conflict. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat de 27-jarige man vaker geweld gebruikt en delicten pleegt onder invloed. Hij valt onder de Top 600 van criminele veelplegers. Om het recidiverisico te verkleinen legt de rechtbank als een van de bijzondere voorwaarden behandeling in een forensische kliniek op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5945

Bestuur - Problemen door geaardheid niet geloofwaardig

 30 november - De IND mocht de asielaanvraag van een Oegandese vrouw afwijzen, omdat het niet geloofwaardig is dat de vrouw door haar lesbische geaardheid problemen heeft ondervonden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw verklaarde dat ze werd betrapt toen zij op haar werk onthullende foto’s op haar computer had geopend van haar en haar vriendin. Daarna zou zij door de politie gevangen zijn genomen. De vrouw zegt te zijn ontsnapt door een agent om te kopen. De rechtbank volgt de IND in het standpunt dat de vrouw slechts vaag en summier heeft verklaard over hoe zij haar geaardheid heeft geaccepteerd en beleefd in Oeganda. De rechtbank is met de IND van oordeel dat het onaannemelijk is dat de vrouw onthullende foto’s op haar werkcomputer opent, terwijl een aanzienlijk kans bestaat dat anderen die foto’s dan ook zien. Ook is er geen inzage op welke manier de vrouw binnen één dag een zeer groot geldbedrag bijeen heeft weten te krijgen om een agent om te kopen. 

Lees de volledige uitspraak
ECL:NL:RBDHA:2020:12319

Bestuur - Woning mocht direct dicht na vondst harddrugs

 1 december - De burgemeester mocht een woning in Amsterdam direct sluiten nadat er een grote hoeveelheid harddrugs was aangetroffen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. In de regel geeft de burgemeester bij het aantreffen van drugs in een bewoonde woning eerst een waarschuwing. In dit geval waren er verzwarende omstandigheden die het direct sluiten van de woning noodzakelijk maakten: er was sprake van een handelshoeveelheid harddrugs en indicaties van grootschalige (internationale) drugshandel. De bewoner heeft verzocht een voorlopige voorziening te treffen in afwachting van zijn bezwaar tegen de sluiting, omdat hij vindt dat de sluiting verder gaat dan strikt noodzakelijk is en hij daardoor dakloos wordt. De voorzieningenrechter heeft dit verzoek afgewezen, omdat de sluiting namelijk vooral erop is gericht om een periode van rust te creëren en de openbare orde te herstellen. Ook is nog niet gebleken dat de bewoner daadwerkelijk dakloos zal raken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:6016

Kanton - Huurprijs parkeerplaatsen mag slechts met indexering stijgen

23 november - Q-Park mag de huurprijs van de door Vesteda aan haar huurders onderverhuurde parkeerplaatsen in de Mahler-parkeergarage op de Zuidas alleen verhogen met een jaarlijkse indexering. Vesteda op haar beurt moet Q-Park kopieën verstrekken van alle lopende en beëindigde (onder)onderhuurovereenkomsten van parkeerplaatsen vanaf 19 maart 2014. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Vesteda heeft bij de koop van de woontoren “New Amsterdam” in 2004 een jaarlijkse indexering van de prijzen van de gehuurde parkeerplaatsen bedongen, die is overgenomen in de huurovereenkomst. Q-Park had echter de huurprijzen in 2019 verhoogd naar marktconforme huurprijzen. Q-Park heeft op grond van een bepaling uit de huurovereenkomst recht op een kopie van de (onder)onderhuurovereenkomsten om te kunnen controleren of Vesteda zich aan de bepalingen uit de huurovereenkomst houdt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5881

Kanton - Werken bij andere rederij mag: concurrentiebeding geschorst

23 november - Een schipper die zijn baan bij rederij Lovers opzegde en bij een andere rederij aan de slag kon, mag daar gaan werken. De kantonrechter schorst zijn concurrentiebeding omdat de kans reëel is dat dit beding in een eventuele bodemprocedure wordt beperkt of vernietigd. Daarin weegt mee dat onduidelijk is waarom een schipper op rondvaartboten in de Amsterdamse grachten zich aan een vrijwel onbeperkt concurrentiebeding moet houden. De concurrentie mag hevig zijn en de rederijen zijn elkaars concurrenten maar dit betekent niet dat zijn overstap oneerlijke concurrentie oplevert. Hij had immers geen commerciële functie en beschikte niet over bedrijfsgeheimen, essentiële relevante informatie of concurrentiegevoelige kennis over bijvoorbeeld werkprocessen. Dat ervaren schippers schaars zijn, verandert niets aan de situatie. Dat de schipper in de OR zat ook niet, nu hij zich moet blijven houden aan zijn geheimhoudingsbeding. De schipper heeft groot belang bij baanzekerheid. Bovendien was onzeker dat schippers gespaard zouden blijven bij de komende reorganisatie en was het belangrijk uit te kijken naar werk elders.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5880

Civiel - Gemeente Amsterdam moet vastgoedbedrijf 5 ton betalen

30 november - De gemeente Amsterdam moet Zicob Vastgoed 5 ton betalen als voorschot op geleden schade, zo heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Zicob Vastgoed heeft deze schade geleden doordat de gemeente Amsterdam haar in 2014 onterecht een vergunning heeft geweigerd om haar short stay-bedrijf met zes kamers om te kunnen zetten naar een hotelbedrijf met acht kamers. Na ruim vijf jaar procederen oordeelde de Raad van State dat de gemeente Amsterdam de vergunning alsnog moest worden verstrekt. Door de vergunning te weigeren heeft de gemeente Amsterdam onrechtmatig gehandeld tegenover Zicob Vastgoed. Omdat Zicob Vastgoed al die jaren maar zes in plaats van acht kamers heeft kunnen verhuren en het bovendien aannemelijk is dat zij als hotelbedrijf een hogere bezettingsgraad zou hebben gehad en een hogere kamerprijs had kunnen vragen, oordeelde de voorzieningenrechter dat Zicob Vastgoed aanzienlijke schade heeft geleden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:6007

​Civiel - DAS hoeft advocaat geen 150.000 euro te betalen

2 december - DAS Rechtsbijstand hoeft een advocaat geen 150.000 euro te betalen omdat DAS geen opdracht heeft gegeven te procederen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Volgens de advocaat had DAS haar opdracht gegeven voor negen verzekerden te procederen. Dat had haar ruim 150.000 euro kunnen opleveren. Omdat DAS haar niet in de gelegenheid heeft gesteld de opdracht uit te voeren, vorderde de advocaat dit bedrag als schadevergoeding. De rechtbank oordeelt dat die opdracht om te procederen echter niet was gegeven. DAS en de advocaat waren het immers nog niet eens over de prijs en de advocaat had ook geen procedures opgestart, maar jaren gewacht voordat ze DAS aansprakelijk stelde. DAS had de advocaat wél opdracht gegeven om voor de negen verzekerden te beoordelen hoe groot elk individueel financieel belang was in een woekerpoliskwestie. DAS heeft de advocaat daarvoor 9.500 euro betaald.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5886

Uitspraken