Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 februari 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied

Straf - Vrijspraak van verkrachting op toilet in Amsterdam-Centrum

1 februari - Een 38-jarige man is vrijgesproken van de verkrachting van een vrouw op 10 juli 2021 in het damestoilet van een uitgaansgelegenheid in het centrum van Amsterdam. Er is te weinig steunbewijs dat zij tegen haar zin seks had. Zij zei dat hij met een mes in zijn hand het toilet inging. De toiletjuffrouw heeft echter geen mes gezien en het is evenmin op camerabeelden te zien. Bovendien twijfelde zij later over het mes. Uit niets anders kan worden bewezen dat hij haar met geweld of door ergens mee te dreigen tot seks dwong. Haar blauwe plekken lijken ook naar haar eigen verklaringen anders te zijn ontstaan en passen niet in de beschreven handelingen. Dat zij achteraf volgens een vriendin in shock leek, bewijst alleen dat het een nare of heftige gebeurtenis was. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:310

Straf - Man vrijgesproken van aanranding

4 februari - Een 35-jarige man is vrijgesproken van aanranding van een vrouw op 4 juli 2020 in Amsterdam omdat er onvoldoende bewijs is. De vrouw had verklaard dat hij haar borst had aangeraakt en vastgepakt en haar vagina had betast. De getuige heeft dat niet gezien. Hij verklaarde slechts wat hij van haar had gehoord. Het dossier bevat geen onderzoeksresultaten of verklaringen van andere getuigen. De rechtbank concludeert daarom dat het vereiste minimum aan bewijs ontbreekt en spreekt de man vrij.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:396

Bestuur - School in Utrecht terecht als zeer zwak beoordeeld

28 januari - De minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media heeft de kwaliteit van een school in Utrecht, op basis van het kwaliteitsrapport van de Inspectie van het Onderwijs, terecht als zeer zwak bestempeld. De rechtbank is van oordeel dat de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs tekort is geschoten in het naleven van twee of meer voorschriften uit de Wet op het voortgezet onderwijs. Gelet daarop heeft de Stichting niet goed gezorgd voor de veiligheid op school. Verder oordeelde de rechtbank dat de Stichting tekort is geschoten in het zodanig inrichten van het onderwijs dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen én in het afstemmen van het onderwijs op de voortgang in de ontwikkeling van de leerlingen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:341

Bestuur - Demonstratieverbod mocht: geen belang bij doorprocederen

31 januari - Een Amsterdammer die bezwaar maakte tegen het gemeentelijke verbod voor een coronademonstratie op 1 april 2020 en een rectificatieverzoek indiende, krijgt geen gelijk van de rechtbank. Die oordeelt dat het verbod in het belang van de gezondheid mocht. Daarbij weegt mee dat de gemeente overtuigend stelde dat demonstraties inmiddels niet meer worden verboden vanwege het gezondheidsbelang. De rechtbank acht daarbij van belang dat deze situatie speelde aan het begin van de pandemie toen nog weinig bekend was over corona. Nu is daar meer kennis over en zijn velen gevaccineerd. Daarom wordt soepeler met demonstratieverzoeken omgegaan. Daarom oordeelt de rechtbank dat de Amsterdammer geen belang heeft bij een inhoudelijk beoordeling van het besluit. Nu de motivering deel daarvan uitmaakt kan diezelfde motivering niet in een aparte procedure worden aangevochten. De rechtbank oordeelt daarom dat hij evenmin belang heeft bij een inhoudelijk beoordeling van zijn rectificatieverzoek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:397

Kanton - Huurder die last heeft van kou en ratten vangt bot

24 januari - Een huurder in Amsterdam-Zuid die eiste dat hij op kosten van de verhuurder de woning mocht laten isoleren omdat hij veel last heeft van kou en ratten krijgt geen gelijk van de kortgedingrechter. Hij bewees namelijk onvoldoende dat de vloer in de woning niet (goed) is geïsoleerd. Ook de Huurcommissie, die de woning onderzocht, oordeelde dat het niet ging om woningonderhoud maar de wens van de huurder om de woning te verbeteren. Het bewijs van het rattenprobleem is eveneens onvoldoende. Na de eerste klacht schakelde de verhuurder een gecertificeerd bedrijf in om de gestelde problemen te onderzoeken en bestrijden, maar er werden geen ratten(lijken) gevonden. Dat de huurder door de koude lucht uit de vloer en rattenoverlast minder woongenot heeft, wil de kantonrechter zeker aannemen. Er is echter geen sprake van een wettelijk gebrek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:340

Kanton - Consumenten goed voorgelicht na faillissement Flexenergie?

24 en 28 januari - Hoewel volgens Innova Energie de energieovereenkomsten van twee Amsterdammers na faillissement van Flexenergie op haar zijn overgegaan omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) Innova Energie daartoe aanwees, vermoedt de kantonrechter op basis van de stukken dat dit niet zo was. Dat volgt uit twee kantonuitspraken. Uit een bericht van de curator van Flexenergie volgt dat overeenstemming bestond tussen de curator en Innova Energie, wat zou duiden op een overeenkomst tussen hen. Nu de gang van zaken na faillietverklaring van Flexenergie onduidelijk is, kan niet worden beoordeeld of de consumenten toen goed en eerlijk zijn geïnformeerd. Als een energiemaatschappij niet voldoet aan de informatieplichten bij het sluiten van een overeenkomst kan een sanctie volgen, waardoor de consument niet het volledige bedrag hoeft te betalen. Voordat een eindbeslissing volgt, mag Innova Energie zich eerst nog uitlaten over het vermoeden van de kantonrechter en over de informatieplichten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:263
ECLI:NL:RBAMS:2022:264

Civiel - Geen inbreuk auteursrecht op werken Anne Frank

1 februari - De Anne Frank Stichting maakt geen inbreuk op het auteursrecht dat het Anne Frank Fonds in Nederland heeft op de werken van Anne Frank. Dat heeft de voorzieningenrechter in kort geding geoordeeld. De Stichting heeft samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis wetenschappelijk onderzoek verricht naar de manuscripten van Anne Frank. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd op een Belgische website. Omdat die Belgische website door geo-blocking niet toegankelijk is vanuit Nederland, kan in Nederland geen sprake zijn van auteursrechtinbreuk. Dat geo-blocking technisch gezien omzeild kan worden maakt dit oordeel niet anders. Het Fonds lijkt daarnaast uit het oog te verliezen dat toewijzing van de vorderingen tot gevolg zou hebben dat het voor alle internetgebruikers in alle landen waar het Fonds geen auteursrecht meer heeft, onmogelijk wordt toegang te verkrijgen tot de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Dat is niet proportioneel.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:328

Uitspraken