Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 september 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

​Straf - 6 jaar celstraf voor poging tot doodslag

2 september - Een 29-jarige man is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar voor poging tot doodslag, omdat hij op 16 juli 2019 in een snackbar in Amsterdam-Oost van dichtbij tweemaal op een man schoot. De man moet daarnaast ruim 10.000 euro schade vergoeden aan het slachtoffer. De dader en het slachtoffer kregen eerder op de avond ruzie in een restaurant. Toen de 29-jarige man het slachtoffer niet veel later opnieuw tegenkwam in de snackbar, opende hij het vuur. Het slachtoffer werd in zijn wang en zijn bil geraakt. In de snackbar waren op dat moment naast medewerkers ook klanten aanwezig.  Van voorbedachten rade is geen sprake, omdat de rechtbank niet precies kon vaststellen wat de verdachte in de tijd tussen de ruzie en het later weer tegenkomen van het slachtoffer heeft gedaan. Het is niet komen vast te staan dat verdachte al van plan was om op het slachtoffer te schieten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4300

​Straf - 300 dagen celstraf voor diefstal lachgastanken met geweld

2 september - Een 21-jarige man uit Arnhem krijgt 300 dagen gevangenisstraf, waarvan 209 dagen voorwaardelijk, omdat hij in Amsterdam een aantal lachgastanks met geweld uit een bestelbus wegnam. Op 22 mei van dit jaar reed de 21-jarige man samen met een 18-jarige man naar Opveld in Amsterdam om daar één lachgastank te kopen van iemand met een bestelbus. De 21-jarige man heeft vervolgens na een worsteling meerdere lachgastanks uit de bestelbus gehaald en in zijn auto gelegd. De 18-jarige man bleef in de auto zitten en wordt vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs is dat de man wist wat zich afspeelde bij de bestelbus of daar iets mee te maken had. De 21-jarige dient zich bovendien te houden aan bijzondere voorwaarden en krijgt een proeftijd van 2 jaar. Hij moet zich onder meer laten behandelen voor zijn middelengebruik en mag voorlopig niet meer in Amsterdam komen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4269
ECLI:NL:RBAMS:2020:4272

Bestuur - Streep door niet-werkbare RVV-ontheffing

De voorzieningenrechter zet een streep door een ontheffing aan een schoonmaakbedrijf van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). . De bedrijfsauto van het schoonmaakbedrijf mag met de ontheffing maximaal tien minuten laden en/of lossen op de plek van de werkzaamheden. De gemeente neemt deze voorwaarden standaard op bij alle ontheffingen om misbruik te voorkomen. Het bedrijf vindt tien minuten echter onvoldoende om haar werkzaamheden uit te oefenen. Het gaat onder meer om gevelreiniging en graffitiverwijdering. Ook is volgens het bedrijf geen sprake van laden en/of lossen. De voorzieningenrechter geeft het bedrijf daarin gelijk. De ontheffing in deze vorm is onwerkbaar. De gemeente moet daarom een nieuwe ontheffing verlenen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4344

Bestuur - Intrekkings- en terugvorderingsbesluit sneuvelt voorlopig

1 september - Het UWV had beter moeten onderzoeken of een vrouw van wie ze ruim 65.000 euro aan uitkeringen terugvraagt, een schijn dienstverband had in 2014. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Het UWV mocht vraagtekens zetten bij dat dienstverband. Er zijn onder andere getuigenverklaringen van een bestuurslid en een werknemer van het bedrijf waar de vrouw zou hebben gewerkt waaruit volgt dat ze daar nooit heeft gewerkt. Echter gaat het om een voor de vrouw belastend besluit. Het UWV had de vrouw daarom persoonlijk moeten spreken. Dat de vrouw in Turkije verblijft is – gelet op de huidige communicatiemiddelen – dan ook geen excuus om dit niet te doen. Ook vindt de voorzieningenrechter dat het UWV niet zomaar bankafschriften mocht opvragen bij de bank. Het UWV had de vrouw eerst om toestemming moeten vragen. Verder had het UWV de verklaringen van de vrouw over haar pinpasgebruik bij het onderzoek moeten betrekken. De vrouw krijgt daarom gelijk. Zij hoeft voorlopig niets terug te betalen aan het UWV. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4345

Kanton - Volledige leaseprijs betalen voor scooters ondanks gebreken

 3 september - Comfort Food moet nog ruim 4000 euro aan Lease Express betalen voor het leasen van drie bezorgscooters. Dit heeft de kantonrechter bepaald. Comfort Food had twee leasecontracten begin mei 2019 ineens opgezegd omdat de scooters ernstige gebreken zouden vertonen. Lease Express heeft telkens op de gemelde storingen gereageerd door het omruilen van de defecte scooter of door reparatie. Het doen van storingsmeldingen leidt er niet toe dat Lease Express haar verplichtingen niet is nagekomen. De leaseovereenkomsten kunnen ook niet tussentijds beëindigd worden omdat zij voor een bepaalde tijd zijn afgesloten en pas eindigen aan het eind van de overeengekomen duur, oordeelt de kantonrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4252

​Bestuur - Hotel met huurachterstand moet pand ondanks coronacrisis ontruimen

27 augustus - Een huurder van een groot hotel moet vanwege huurachterstand het pand ontruimen. Wel wordt vanwege de onvoorziene omstandigheden door het coronavirus vanaf april 2020 de helft van de huur opgeschort. Voor de coronacrisis bestond er al een huurachterstand en betaling van de huur is pas mogelijk wanneer de huurder noodfinanciering ontvangt. De huurachterstand is zodanig  dat de bodemrechter de huurovereenkomst naar alle waarschijnlijkheid zal beëindigen. Daarom vindt de kantonrechter ontruiming op een termijn van vier weken op zijn plaats.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4253

Civiel - Reorganisatie theater Carré mag doorgaan

31 augustus - Theater Carré hoeft de reorganisatie die zij in gang heeft gezet, niet op te schorten. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Een theatertechnicus had om tijdelijke opschorting gevraagd, omdat hij van mening is dat Carré het afspiegelingsbeginsel, dat bij boventalligheid moet worden toegepast, ontduikt en in plaats daarvan een ‘stoelendans’ zal houden. Hij wil de tijd hebben om zich te kunnen beraden over te nemen stappen aan de hand van stukken van de Ondernemingsraad en had deze daarom opgevraagd. Carré heeft de meeste stukken inmiddels aan hem afgegeven en zal dat op korte termijn met alle stukken doen na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. Echter, zelfs als de aanpak van de reorganisatie tekortkomingen vertoont, kan de technicus een eventueel ontslag aanvechten bij het UWV en daarna de kantonrechter. De reorganisatie brengt voor hem dan ook geen onomkeerbare gevolgen mee. Carré heeft daarentegen een groot belang bij het tijdig doorgaan van de reorganisatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4273

Civiel - Aflevering “Moord of zelfmoord” onrechtmatig

2 september - De aflevering van het SBS 6 programma “Moord of zelfmoord” van 18 januari 2018 was onrechtmatig, zo heeft de rechter beslist. In dit programma werden zaken onderzocht die door de politie als zelfmoord zijn bestempeld. Deze aflevering draaide om de dood van een 46-jarige man na een val uit het raam van zijn woning op de derde verdieping. In de aflevering werd gesuggereerd dat een man uit Den Haag iets te maken had met die val. Die suggestie was slechts gebaseerd op een verklaring van de huisbaas dat deze man een sleutel had van het huis en een verklaring van iemand die zegt iemand bij het raam te hebben zien staan, en dat dit de man uit Den Haag zou kunnen zijn geweest. Deze twee verklaringen zijn onvoldoende onderbouwing voor de verdachtmakingen. De voornaam van de man uit Den Haag is in de aflevering dertien keer genoemd en hij is onder meer op straat door een journalist geïnterviewd met een verbogen camera. Naar oordeel van de rechter is dit ontoelaatbaar. Dat de man is ‘geblurd’ maakt hiervoor niet uit, omdat hij daardoor niet onherkenbaar is geworden en dit juist een criminaliserend effect heeft.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4247

Uitspraken