Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 februari 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 9 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - 4 jaar cel voor gewelddadige verkrachting in 1993

3 februari - Een 50-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij in 1993 een vrouw met veel geweld verkrachtte en met geweld dreigde in het Erasmuspark in Amsterdam-West. Hij kwam in beeld door een DNA-match in 2019 na koppeling met een Britse database. Hierdoor kon de cold case worden opgelost. Strafverzwarend weegt mee dat hij een willekeurig slachtoffer met veel geweld verkrachtte. Hierdoor veranderde haar leven voorgoed. Dat er zoveel tijd is verstreken tussen de verkrachting en zijn berechting is geen reden de straf te minderen omdat het een cold case was. In de straf weegt ook mee dat hij spijt heeft betuigd en met het slachtoffer tot een schikking is gekomen over een schadevergoeding. Omdat hij is overgeleverd voor vervolging voor verkrachting en niet voor vervolging voor poging doodslag en daarvoor geen toestemming was van de Britse autoriteiten wordt het OM niet-ontvankelijk verklaard voor poging doodslag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:279

Straf - 10 jaar cel voor doodsteken voormalig partner

3 februari - Een 45-jarige man is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf omdat hij op 23 januari 2019 in Amsterdam-Zuidoost zijn voormalig partner en tevens de moeder van zijn dochtertje, doodstak. Ook moet hij 47.500 euro schadevergoeding betalen. Hij stak haar meermalen met een vleesmes. Zij is als gevolg hiervan een dag later overleden. Hoewel het Openbaar Ministerie dat wel eiste, legt de rechtbank geen tbs-maatregel met dwangverpleging op. De man werkte maar beperkt mee aan gedragsdeskundig onderzoek. Daarom is er te weinig informatie om te kunnen oordelen in hoeverre zijn persoonlijkheidsproblematiek en middelengebruik doorwerkten in de gepleegde feiten. Ook is het recidiverisico onvoldoende te bepalen. Hoewel de rechtbank de zorgen over de man van het OM begrijpt, zijn er te weinig aanknopingspunten om ter vermindering van een eventueel recidiverisico een tbs-maatregel op te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:362

Straf - Celstraf voor gooien met desinfectiepaal en bedreiging

4 februari - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf waarvan 42 dagen voorwaardelijk omdat hij op 10 oktober 2020 in Amsterdam een desinfectiepaal naar een beveiliger smeet en hem bedreigde en onder meer een deur vernielde. Daarnaast mishandelde hij ruim een week later een vrouw. Hij richtte vernielingen aan in twee locaties van het OLVG-ziekenhuis omdat hij daar – naar zijn mening ten onrechte – niet werd geholpen. Hoewel het zo kan zijn dat hij toen veel pijn had vanwege een voorhoofdsholteontsteking, dat geeft hem niet het recht spullen te vernielen. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij ADHD heeft en verstandelijk beperkt is. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over om hem een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen met bijzondere voorwaarden. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen en meewerken aan bewindvoering en schuldhulpverlening.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:277

Bestuur - Streep door uitbreiding hotel aan de Amstel

1 februari - De gemeente Amsterdam mocht een projectontwikkelaar geen toestemming geven voor de eerste fase van een verbouwproject voor een hotel aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Volgens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad heeft de gemeente het zogenoemde Overnachtingsbeleid onterecht niet toegepast bij de besluitvorming. Dit strenge beleid staat hotelontwikkeling in delen van de binnenstad namelijk niet toe. Hoewel ook de gemeente vindt dat het project in strijd is met het bestemmingsplan, acht zij het project toch uiteindelijk planologisch acceptabel . Volgens de gemeente resulteert het namelijk niet in meer vierkante meters hotelgebruik dan het bestemmingsplan maximaal toelaat. De rechtbank oordeelt dat dit standpunt niet houdbaar is, omdat de gemeente met dit criterium het Overnachtingsbeleid omzeilt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:356

Bestuur - Testcentrum Het Smaakhuis in Amstelveen blijft dicht

4 februari - Testcentrum Het Smaakhuis in Amstelveen moet voorlopig toch gesloten blijven vanwege de strenge lockdown. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een markonderzoeksbureau wilde dat het testcentrum weer open zou gaan, omdat zij vreest voor omzetverlies en klanten die overstappen naar concurrenten. Het testcentrum test dagelijks voedingsproducten in sessies van 30-40 minuten waarbij een (beperkte) groep panelleden langskomt om te proeven. De burgemeester sloot Het Smaakhuis vanwege de strenge lockdown, omdat het een publieke plaats is en op grond van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 dicht moet. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de volksgezondheid in de huidige coronapandemie gediend is met het beperken van het aantal reisbewegingen en het aantal contacten tussen mensen. Het algemeen belang van de volksgezondheid weegt daarom zwaarder dan het individuele financiële belang van het marktonderzoeksbureau.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:353

Kanton - Transitievergoeding voor assistent kok die boos wegliep

25 januari - Een assistent kok die op 16 augustus 2020 na een woordenwisseling het restaurant in Amsterdam-Centrum verliet waar zij werkte, nam toen geen ontslag en heeft recht op 601 euro transitievergoeding. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Als zij al ontslag had genomen, zoals het restaurant stelde, had het restaurant moeten nagaan of zij inderdaad ontslag wilde nemen. De gevolgen daarvan voor werknemers zijn namelijk groot. Al het contact daarover vond echter dezelfde dag plaats. Toen was de vrouw nog boos. In principe liep haar arbeidsovereenkomst daarom door tot oktober 2020. Omdat zij op 18 augustus 2020 echter alleen liet weten het niet eens te zijn met de verstuurde ontslagbevestiging en niet aangaf dat zij wilde werken en daarvoor beschikbaar was, hoeft het restaurant haar geen loon te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:362

Kanton - Te weinig informatie over energiecontract: korting op nota

29 januari - Een man die in een Media Marktfiliaal in januari 2018 een driejarig energiecontract afsloot, hoeft maar een deel van het bedrag te betalen (ruim 79 euro) dat Budgetenergie eiste nadat hij de overeenkomst eind 2019 opzegde. Budgetenergie schond namelijk haar informatieverplichtingen. Het staat niet vast dat de man alle informatie over het contract heeft ontvangen. Volgens Budgetenergie is alles in de winkel besproken en naar hem gemaild. Er is echter geen bewijs dat hij had ingestemd om de informatie per mail te ontvangen. Bovendien stelde de man dat hij niet wist dat het een driejarig contract was. De kans is aanwezig dat hij de overeenkomst had ontbonden als hij dat had geweten. Door een Media Marktcadeaubon van 150 euro aan te bieden bij een energiecontract kunnen consumenten bovendien onder druk kunnen komen te staan om zo’n contract af te sluiten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:276

Civiel - Tasting Game en The Tasting Games: verwarringsgevaar?

28 januari -De aanbieders van de app “The Tasting Games”, een app waarmee smaakspellen worden georganiseerd, mogen deze naam blijven gebruiken. De eigenaresse van een onderneming die proeverij spellen organiseert voor bedrijven, stelde dat zij de naam “Tasting Game” al eerder gebruikte. Zij wilde dat het de aanbieders van de app werd verboden de naam te gebruiken. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee; de naam “Tasting Game” is louter beschrijvend voor de activiteiten van de vrouw. Onder het handelsnaamrecht wordt die naam wel beschermd, maar bij beschrijvende handelsnamen wordt minder snel aangenomen dat dit leidt tot gevaar voor verwarring met een andere onderneming. De aanbieders van de app hadden in de aanloop naar deze procedure beloofd de naam “The Tasting Games” niet meer als handelsnaam te voeren en gebruiken die naam alleen nog in een domeinnaam en als merk voor hun app. Omdat de vrouw de beschrijvende naam “Tasting Game” zelf beperkt heeft gebruikt, oordeelde de rechter dat het gebruik als domeinnaam en merk door de aanbieders van de app niet tot een mate van verwarringsgevaar leidt die onrechtmatig is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:364

Civiel - Uitbouw hoeft niet te worden afgebroken

3 februari - Een bewoner van de De Lairessebuurt in Amsterdam mag zijn uitbouw laten staan. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die door de buurman ernaast was aangespannen. Volgens die buurman is sprake van onrechtmatige hinder, omdat hij door de uitbouw minder dag- en zonlicht heeft op zijn perceel. De rechtbank gaat daarin niet mee. Het betreffen namelijk stadstuinen en er is al bijna geen sprake van dag- en zonlicht. De rechter volgt de buurman wel in zijn standpunt dat hij door verjaring eigenaar is geworden van de strook grond waarop de uitbouw staat. Toch hoeft de uitbouw niet te worden afgebroken, omdat degene met de uitbouw anders onevenredig zwaarder zou worden benadeeld. Tegen een schadeloosstelling moet de buurman de strook grond waarop de uitbouw is gerealiseerd overdragen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:315

 

Uitspraken