Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 oktober 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - 4 jaar cel na schietpartij in Zuidoost

2 oktober  en 41-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar voor poging doodslag, wapenbezit en witwassen. De man was op 4 juli vorig jaar betrokken bij een schietpartij aan het Geerdinkhof in Amsterdam-Zuidoost. Daarbij probeerden twee mannen hem en een andere man te beroven van de inhoud van een fietstas. De 41-jarige man schoot meerdere keren op een van de mannen en raakte hem driemaal in zijn buik. De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer. Weliswaar werd de 41-jarige man met pepperspray aangevallen maar hij schoot pas toen  in de fietstas werd gegraaid. Ook reageerde hij niet proportioneel. Hij schoot vijf keer terwijl pepperspray was gebruikt. Ook het beroep op noodweerexces wordt verworpen. Uit niets bleek een hevige emotie waardoor hij zich genoodzaakt voelde te schieten. In de straf weegt mee dat hij na de schietpartij wederom een geladen pistool in bezit had. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6994    

Straf - ADO-hooligans naar België voor berechting

4 oktober - Nederland mag 2 supporters van voetbalclub ADO Den Haag aan de Belgische justitiële autoriteiten overhandigen. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam bepaald. De Belgische autoriteiten hadden om de overlevering van de 2 mannen verzocht, omdat zij de supporters ervan verdenken zich te hebben misdragen bij de voetbalwedstrijd Brugge-Antwerpen op 22 oktober 2017. De 2 mannen maakten bezwaar tegen de overlevering: de Belgische voetbalbond heeft hen immers al een bestuurlijke boete opgelegd – en niemand mag 2 keer worden gestraft voor hetzelfde feit. Maar daarvan is hier geen sprake oordeelt de rechtbank: die boete kregen de mannen namelijk voor hun gedrag in het stadion, terwijl de strafrechtelijke vervolging (waarvoor zij nu worden overgeleverd) gaat over de ongeregeldheden na de wedstrijd, buiten het stadion.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7035 
ECLI:NL:RBAMS:2018:7036

Bestuur - Bevelvoerder brandt vingers aan onlineberichten

2 oktober - De disciplinaire straf die de Amsterdamse brandweer heeft opgelegd aan een bevelvoerder, gaat voorlopig niet van tafel. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De brandweer heeft de bevelvoerder voor een periode van een half jaar teruggezet in een lagere functie, tegen een lager salaris. De bevelvoerder had namelijk op de Facebookpagina van een oud-collega, voor derden toegankelijke, beledigende en kwetsende berichten geplaatst over de brandweerleiding. De rechter oordeelt dat de bevelvoerder zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim. Hij heeft zich niet gedragen zoals van een leidinggevende met een voorbeeldfunctie mag worden verwacht. Zijn uitlatingen hoefden niet op grond van het recht op vrijheid van meningsuiting onbestraft te blijven. De rechter vindt de opgelegde sanctie op voorhand niet onevenredig. Hierbij is onder meer van belang dat de bevelhouder al eerder is aangesproken op zijn uitlatingen op Facebook.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7056

Bestuur - Bakkerswinkel mag open blijven

5 oktober - Een bakkerswinkel in het centrum van Amsterdam mag haar deuren voorlopig open houden, in ieder geval zolang het bezwaar tegen de beslissing van de gemeente om de winkel te sluiten, loopt. Dat besliste de rechtbank vandaag. De gemeente had besloten dat de bakkerswinkel moet stoppen met de mengformule in de winkel waarbij ook broodjes en koffie voor directe consumptie worden verkocht. Dit is volgens de gemeente in strijd met het Voorbereidingsbesluit voor het postcodegebied waar de winkel in valt. Een medewerker vergunningen van de gemeente had echter per e-mail toegezegd dat een mengformule wel is toegestaan op het adres van de bakkerswinkel. Daarom ging de exploitant ervan uit dat de mengvorm door kon gaan. De gemeente moet beter uitleggen waarom de bakkerswinkel geen waarde aan die e-mail mocht hechten, aldus de voorzieningenrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7031

Kanton - Ex-werknemer hield voldoende afstand

20 september - Een ex-werknemer van BigData Republic, een dienstverlenend bedrijf op het gebied van softwareontwikkeling, heeft zijn relatiebeding niet overtreden. Dat heeft de kantonrechter bepaald.  BigData Republic stelde dat de ex-werknemer het relatiebeding overtrad doordat hij contact had met klanten van BigData Republic. Het bedrijf kon echter onvoldoende aannemelijk maken dat er persoonlijk contact was geweest tussen deze klanten en de ex-werknemer. Evenmin werd aannemelijk dat hij Bigdata Republic-personeel probeerde te rekruteren of daartoe opdracht gaf, nu het recruitmentbureau dat het personeel benaderde, verklaarde dit op eigen initiatief te hebben gedaan. Hoewel zijn rol in het bedrijf waarvoor hij nu werkt mogelijk groter is dan de ex-werknemer doet voorkomen, dient nader te worden onderzocht in hoeverre hij met dit bedrijf kan worden vereenzelvigd en of activiteiten ervan richting BigData Republic-klanten en -personeel onder het relatiebeding vallen. Daarvoor leent een kortgedingprocedure zich echter niet.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6993

Kanton - Geen geld voor bejaard stel dat huis uit moest

3 oktober - Woningcorporatie Eigen Haard hoeft een bejaard huurdersechtpaar, dat al ruim 1 jaar niet thuis maar in een wisselwoning woont, geen vergoeding te betalen. De bijna 80-jarige huurders eisten een immateriële schadevergoeding van ruim 22.000 euro: omdat zij het oneerlijk vinden dat zij al in 2017 moesten verhuizen in verband met een geplande renovatie, terwijl Eigen Haard pas op zijn vroegst in mei volgend jaar daarmee gaat beginnen. De kantonrechter vindt ook dat de corporatie is tekortgeschoten door de huurders al zo vroeg uit hun huis te halen, maar kan geen vergoeding opleggen: dat kan bij immateriële schade alleen wanneer sprake is van opzettelijk toegebrachte schade, lichamelijk letsel of een aantasting van de goede de naam en eer van de benadeelde partij. Dat is in deze zaak niet aan de hand. Wel moet Eigen Haard alle medewerking verlenen aan de tijdelijke terugkeer van de huurders naar hun woning, in afwachting van het begin van de renovatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6995

Civiel - Haarlemmermeer moet Chipshol schade vergoeden

3 oktober - De gemeente Haarlemmermeer moet een schadevergoeding betalen aan gebiedsontwikkelaar TeleVerde, dat onderdeel is van de zogeheten Chipsholgroep. De rechtbank oordeelt namelijk dat de gemeente afspraken over de ontwikkeling van een bedrijventerrein vlak bij Schiphol niet is nagekomen: de gemeente had de indruk gewekt dat zij aan TeleVerde de toezegging had gedaan dat de gebiedsontwikkelaar op een stuk grond tussen Badhoevedorp en de A9 een bedrijventerrein mocht ontwikkelen. Door vervolgens niet mee te werken aan de bestemmingswijziging die daarvoor nodig was, heeft de gemeente onrechtmatig gehandeld. En dus moet zij aan TeleVerde schade vergoeden. Hoe hoog die schade is moet in een afzonderlijke procedure worden bepaald.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6996

Civiel - Huurder illegaal prostitutiepand moet vertrekken

3 oktober - Een man die in Amsterdam West een bedrijfsruimte en bovengelegen woning huurt van woningcorporatie Eigen Haard, moet het pand binnen een maand ontruimen omdat er illegale prostitutie werd bedreven. Dat heeft de kortgedingrechter bepaald. De man runde er sinds 2003 eerst een belwinkel en daarna een kapsalon. Vorig jaar ontdekte Eigen Haard dat de winkel was gesloten en de ramen waren afgeplakt. Uit onderzoek bleek dat de ruimte dienst deed als illegaal bordeel. De huurder stelde het pand aan iemand anders in beheer te hebben gegeven en ontkende iets van de prostitutie te hebben geweten. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat de man van niets wist. En zelfs als de prostitutieactiviteiten achter zijn rug om waren georganiseerd, dan nog was de man verantwoordelijk voor wat zich in zijn huurpand afspeelde, zo oordeelt de rechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7034

Uitspraken