Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 09 juli 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - 3 jaar cel voor steekpartij in pub

4 juli - Een 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar omdat hij op 31 juli vorig jaar een man in een pub in het centrum van Amsterdam uit het niets tweemaal in zijn rug stak. Ook moet hij zijn slachtoffer ruim 11.000 euro schadevergoeding betalen. De 26-jarige man beriep zich op noodweer. Daar gaat de rechtbank niet in mee omdat niet is gebleken dat hij werd aangevallen. De man kon ook niet verklaren hoe in zijn noodweerscenario de twee steken in de rug van het slachtoffer terechtkwamen. In de straf weegt mee dat de verwondingen potentieel levensbedreigend waren.

Lees de volledige uitspaak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4650

Straf - Vijftal bestraft in zaak om valse Britse ponden

6 juli - Twee 54-jarige mannen zijn veroordeeld voor het namaken van Britse 1-pondmuntstukken en het bezit, vervoer en uitvoer daarvan. De ene man krijgt een gevangenisstraf van 32 maanden. De ander krijgt een gevangenisstraf van 589 dagen (waarvan 180 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur. Hij zette een professionele muntstraat op in het Amsterdamse westelijk havengebied waarmee beiden grote hoeveelheden valse ponden sloegen. Omdat de feiten uit 2012 en 2013 dateren en het lang duurde voor de zaak werd behandeld is zijn gevangenisstraf gelijk aan zijn voorarrest. De ander is bij verstek veroordeeld. Een derde man die zich bezighield met muntenvervoer en -opslag krijgt een gevangenisstraf van 315 dagen (waarvan 90 dagen voorwaardelijk). Twee anderen zijn veroordeeld tot 12 maanden celstraf (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) voor de uitvoer van de munten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4673
ECLI:NL:RBAMS:2018:4681
ECLI:NL:RBAMS:2018:4683
ECLI:NL:RBAMS:2018:4696
ECLI:NL:RBAMS:2018:4700
ECLI:NL:RBAMS:2018:4703

Bestuur - Deuren dönerzaak blijven dicht

29 juni - Een nabij de Nieuwmarkt gevestigde dönerzaak moet haar deuren – in elk voorlopig –  gesloten houden. Dat heeft  de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente heeft op 7 juni per direct de exploitatievergunning van de horecazaak ingetrokken en bepaald dat de zaak met ingang van 22 juni gesloten moet zijn en blijven. Volgens de gemeente is namelijk gebleken dat er personen werken of hebben gewerkt, die geen geldige verblijfsvergunning hebben. Aangezien die personen niet in Nederland mogen werken, vindt de gemeente dat hier sprake is van slechte bedrijfsvoering die een gevaar vormt voor de openbare orde. De horecazaak heeft de voorzieningenrechter geen gegevens laten zien waaruit blijkt dat de gemeente het – voor wat betreft de verblijfsstatus van de betrokkenen – niet bij het rechte eind heeft. Het verzoek om de bedrijfsactiviteiten tijdelijk te mogen voortzetten is daarom afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4548

Bestuur - Gemeente vergoedt voorlopig medicinale cannabis

2 juli - De gemeente moet voorlopig maandelijks 450 euro vergoeden aan een Amsterdammer voor de kosten van het gebruik van medicinale cannabis. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Amsterdammer gebruikt al jarenlang medicinale cannabis, voorgeschreven door zijn internist. Tot 1 juli 2017 werd dit vergoed door zijn zorgverzekeraar. Volgens de rechtbank is uit de informatie van de internist voldoende aannemelijk geworden dat de man –  mede dankzij het gebruik van cannabis –  op gewicht blijft en zijn er voor hem geen alternatieven voor het gebruik van cannabis. Het is aan de gemeente om actuele medische informatie bij de behandelaars van de man op te vragen en te beoordelen welke medische consequenties er aan de orde zijn. Vervolgens moet de gemeente bepalen of er in dit geval sprake is van een acute noodsituatie. De gemeente moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4662

Kanton - Vlaamsch Broodhuys moet horeca terugschroeven

14 juni - De vestiging van Vlaamsch Broodhuys aan het Stadionplein in Amsterdam-Zuid moet het aantal vierkante meters dat in gebruik is voor horeca, terugschroeven naar maximaal 67 vierkante meter. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door verhuurder Bouwinvest. De gemeente heeft na een onderzoek ter plaatse de gehele 141 vierkante meter van Vlaamsch Broodhuys als horeca bestempeld. Voor de bakkerswinkel is slechts ondersteunende horeca van maximaal 30 vierkante meter toegestaan. De rechter is het met Bouwinvest eens dat de bakkerswinkel zich niet aan de huurovereenkomst houdt, omdat het horeca gebruik ten koste gaat van de beschikbare oppervlakte voor een andere huurder van Bouwinvest, Bar Alt. Als gevolg van de activiteiten van Vlaamsch Broodhuys kreeg Bar Alt geen vergunning van de gemeente voor uitbreiding omdat het maximale oppervlakte voor horeca in het gehele complex al is bereikt. Vlaamsch Broodhuys moet haar horeca-activiteiten nu beperken, zodat ruimte ontstaat voor de uitbreiding van Bar Alt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4672

Kanton - Passagier vangt bot na missen omgeboekte vlucht

29 juni - Luchtvaartmaatschappij KLM hoeft een man die zijn omgeboekte vlucht naar Mexico-Stad miste niets te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man eiste dat KLM hem 600 euro zou betalen ter compensatie van zijn gemiste vlucht. Daar gaat de rechter niet in mee: KLM heeft de vlucht namelijk niet omgeboekt, dat heeft de reisagent van de man gedaan. Dan is het niet de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij om de passagier te informeren over de omboeking. Dat moet de reisagent doen. Dat die dat blijkbaar niet deed, valt KLM niet aan te rekenen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4488

Civiel - Hoofdredacteur mag af van uitgeverij

3 juli - Een professor in de neurowetenschappen mocht de overeenkomst met uitgeverij IOS Press ontbinden, omdat hij ontevreden was met de wijze waarop de uitgeverij de eindredactie deed van het wetenschappelijk tijdschrift waarvan hij hoofdredacteur is. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Een groot aantal door de uitgever – in steenkolen Engels –  gepubliceerde artikelen bevat onaanvaardbare fouten die afbreuk doen aan het gezag van de desbetreffende publicaties, en daarmee aan het aanzien van het tijdschrift. Het is de taak van de uitgever om de artikelen te copy-editen voordat zij ze publiceert. Nu dat niet is gebeurd, is IOS Press tekortgeschoten in één van haar kernverplichtingen als uitgever. De uitgever moet alle (uitgeef)rechten van het tijdschrift teruggeven aan de hoofdredacteur. De uitgever krijgt de gelegenheid nog een laatste exemplaar van het tijdschrift uit te geven, zodat zij haar verplichtingen aan haar abonnees en diverse auteurs kan nakomen.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4665

Civiel - Studenten veroorzaken ernstige geluidsoverlast in West

4 juli - De verhuurder van een appartement in West is aansprakelijk voor de ernstige geluidsoverlast die vier studenten die daar wonen, veroorzaken voor hun onderbuurvrouw. Dat heeft de rechtbank bepaald. De studenten ontvangen veel visite en er wordt veelvuldig geschreeuwd en er worden feestjes gegeven met veel herrie. Er is onderzoek gedaan naar het appartement van de studenten en daaruit blijkt dat bijna alle ruimten niet voldoen aan de eisen die de gemeente Amsterdam stelt voor het beperken van geluidsoverlast. Deze eisen zijn zelfs lager dan de eisen die gelden voor nieuwbouwappartementen. De verhuurder heeft vervolgens niets gedaan om de geluidsoverlast te verminderen of te voorkomen. Hij hoeft de onderbuurvrouw echter geen schadevergoeding te betalen, omdat zij die schade niet goed heeft toegelicht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4665

Uitspraken