Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 09 oktober 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - 4 jaar cel voor toedienen vergif aan zoontje

3 oktober - Een 34-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar omdat zij heeft geprobeerd haar zoontje door vergiftiging met een verboden rattengif te doden. Zij diende uit wanhoop over haar situatie in mei 2016 in Amsterdam-Zuidoost haar zoontje – en zichzelf – Aldicarb toe. Daarna belde zij 112 maar zweeg over het vergif. Zij schoot ernstig tekort in haar zorgplicht en bezorgde haar zoontje veel pijn en narigheid. De vrouw is zwakbegaafd en wordt enigszins verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank schat de kans op herhaling onder gelijke omstandigheden hoog in. Het is zorgelijk dat zij weer in verwachting is. Omdat zij ook niet wil meewerken met de reclassering vindt de rechtbank haar opsluiting voorlopig noodzakelijk. Alleen zo kan de veiligheid van haar kinderen voldoende worden gegarandeerd. Bovendien moet duidelijk zijn dat het besluit het kind mee te nemen in de dood nooit gerespecteerd of gemakkelijk vergeven kan worden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7132

Straf - Cel en jeugd-tbs voor overval in Zuidoost

5 oktober - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 14 maanden jeugddetentie voor een gewapende overval op een reisbureau in november 2016 in Amsterdam-Zuidoost. Ook krijgt hij een PIJ-maatregel. Dit betekent dat hij na zijn detentie in een jeugdinrichting wordt behandeld. Twee deskundigen adviseerden  volwassenenstrafrecht toe te passen, andere deskundigen adviseerden juist jeugdrecht. Omdat hij nog pedagogisch beïnvloedbaar lijkt, heeft de rechtbank jeugdrecht toegepast. De man moet daarnaast twee slachtoffers die hij bij de overval in hun arm schoot, in totaal ruim 9000 euro schadevergoeding betalen. Uit rapportages blijkt dat de man een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom wordt hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Hij blijkt sociaal-emotioneel onvolgroeid te zijn en heeft beperkte zelfreflectie.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7270

Bestuur - Genoeg rekening gehouden met valetparking

29 september - De gemeente Amsterdam mocht het verkeersbesluit ‘Verkeersmaatregelen Omgeving Muntplein’ nemen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Door het besluit is de verkeerscirculatie in de omgeving van het Muntplein aangepast. Hierdoor krijgen voetgangers, fietsers en openbaar vervoer meer ruimte en is de verkeersdoorstroming verbeterd. Hotel De l’Europe die aan het Rokin zit en aan de andere kant een parkeergarage heeft, vond dat in het verkeersbesluit te weinig rekening was gehouden met haar belangen. Daar gaat de rechtbank niet in mee. In het besluit is voldoende aandacht besteed aan het behoud van de valetparking service die het hotel haar gasten biedt. Het hotel krijgt een ontheffing waarmee de auto’s sneller van de parkeergarage naar het hotel gereden kunnen worden.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7042

Bestuur - Geen asiel voor Azerbeidzjaan

29 september - De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) mocht een Azerbeidjaan asiel weigeren. Dat oordeelde de vreemdelingenrechter. De man uit Azerbeidjaan wordt – naar eigen zeggen – gezocht door de autoriteiten vanwege zijn broer, die een hoge functie bij een oppositiepartij bekleedde en politiek asiel kreeg in de VS in 2005. De Azerbeidjaan zegt dat hij onder andere van universiteiten is geweerd en enkele malen verhoord door de geheime dienst. De IND hoefde het relaas van de asielzoeker echter niet geloofwaardig te vinden, aldus de rechtbank. Hij is namelijk tot 2015 niet opgeroepen of verhoord, is zonder problemen op en neer naar Cyprus gereisd om te studeren en heeft het land legaal kunnen verlaten. Dat de man in de negatieve belangstelling staat van de Azerbeidjaanse autoriteiten is volgens de rechtbank daarmee niet aannemelijk.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7079

Kanton - Na 12 jaar geen sprake van tijdelijk huur

3 oktober - Verhuurders van een woning in Kudelstaart mogen een huurster en haar gezin niet uit de woning zetten, omdat huurster zich terecht beroept op huurbescherming. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Verhuurders en huurster hebben in 2005 een huurovereenkomst voor korte duur gesloten. In de bijlage van die overeenkomst staat dat bij verkoop van de woning huurster de mogelijkheid krijgt om de woning te kopen. Als zij de woning niet koopt en de verhuurders een andere koper vinden, zal huurster de woning verlaten. In 2016 is er een koper voor de woning, nadat huurster had aangegeven de woning niet te gaan kopen. Huurster wilde de woning niet verlaten en beroept zich op huurbescherming. De kantonrechter oordeelt dat er na het verstrijken van twaalf jaar geen sprake meer is van een tijdelijke huur en dat een beroep op huurbescherming, ondanks de tekst in de bijlage van de huurovereenkomst, redelijk en billijk is.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7239

Kanton - Baan bestaat zolang het project loopt

3 oktober - Laww Interim (een aanbieder van juridische diensten) moet een vrouw een vergoeding betalen van 15.000 euro – nadat het bureau de arbeidsovereenkomst met haar onterecht had beëindigd. Dat heeft de kantonrechter beslist. Laww Interim had de vrouw een klus aangeboden bij uitkeringsinstantie UWV: zij zou gaan meewerken aan het project Secretaresse. De arbeidsovereenkomst zou eindigen zodra dat project zou eindigen. Nadat de vrouw zich ziek meldde, beëindigde Laww Interim de arbeidsovereenkomst. Maar dat kan niet zomaar, oordeelt de rechter nu: het project was immers nog niet afgelopen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7302


Civiel - Action Sport mag geen Nike producten meer verkopen

4 oktober - Nike (European Operations) mocht de overeenkomst voor de verkoop van haar sportspullen met Action Sport ontbinden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Nikeproducten moeten worden aangemerkt als luxeproducten, volgens de rechtbank. Dit rechtvaardigt dat Nike een gesloten verkoopsysteem hanteert, om zo het luxe imago van de producten in stand te houden. Omdat Action Sport in strijd met het gesloten verkoopsysteem van Nike haar sportspullen ook via niet geautoriseerde webshops te koop heeft aangeboden, heeft zij zich niet aan de overeenkomst gehouden. Een afweging van de belangen leidt tot de conclusie dat het gerechtvaardigd was dat Nike de overeenkomst heeft ontbonden. De schadevergoeding die Action Sport heeft gevorderd in verband met de ontbinding, wordt dan ook afgewezen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7282

Civiel - Pizza-Meester hoeft logo niet te verwijderen

5 oktober - Het echtpaar dat restaurant Il Delfino Blu in Amsterdam-Osdorp exploiteert en ook pizza’s bezorgt onder de naam ‘Pizza-Meester’ hoeft het logo met de pizza-schep voorlopig niet aan te passen. Dit was de uitkomst van het kort geding dat ‘De Pizzabakkers’ tegen het echtpaar hadden aangespannen. Ook ‘De Pizzabakkers’, die in heel Nederland restaurants exploiteren waar pizza’s volgens authentiek recept worden geserveerd, hanteren een logo met een gestileerde pizza-schep. Volgens de voorzieningenrechter lijken de logo’s onvoldoende op elkaar om van inbreuk op de auteurs- en merkenrechten van ‘De Pizzabakkers’ te spreken. Volgens de voorzieningenrechter zullen de (producten van) beide ondernemingen niet met elkaar worden verward. Daarbij speelt een rol dat de zaak in Osdorp –  waar het logo ook door de ruit te zien is –  geen restaurant is, maar alleen een bezorgservice.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7285

Uitspraken