Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 juli 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor echtpaar dat prostituee uitbuitte

Een 39-jarige Hongaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor uitbuiting van een prostituee en witwassen. Zijn vrouw – een 40-jarige Hongaarse – is voor diezelfde feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Ook moeten zij het slachtoffer 175.000 euro schadevergoeding betalen. Zij hebben de vrouw tussen december 2009 en april 2012 uitgebuit in de prostitutie in Oostenrijk en Amsterdam. Het slachtoffer moest een groot deel van haar verdiensten afstaan. Het echtpaar heeft daarvan geleefd. Een ander deel van het geld stuurden zij naar hun familie in Hongarije. Het slachtoffer woonde bij het echtpaar in huis. De rechtbank weegt in het oordeel mee dat de man en de vrouw deden alsof zij zich over een prostituee in nood wilden ontfermen. In werkelijkheid wilden ze enkel aan haar verdienen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4866
ECLI:NL:RBAMS:2017:4871

Straf - De Banne: lid drugsorganisatie jaar cel in

Een 18-jarige man krijgt 16 maanden gevangenisstraf (waarvan 4 voorwaardelijk) voor handel in cocaïne en heroïne, deelname aan een criminele drugsorganisatie, illegaal wapenbezit en bedreiging met geweld. De politie had tips gekregen van een opvangorganisatie en via Meld Misdaad Anoniem. Uit de daaropvolgende observaties, telefoontaps en getuigenverklaringen bleek de man drugs te prepareren en te verhandelen. De drugsorganisatie waarvan de man deel uitmaakte, was actief in de wijk De Banne in Amsterdam-Noord, een wijk die werd getergd door drugshandel en aanverwante criminele activiteiten. De rechtbank vindt het verwerpelijk dat de man daaraan heeft bijgedragen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4878

Bestuur - Duidelijkheid over controle op (illegale) houtkap

4 juli - De staatssecretaris van Economische Zaken moet uitleggen wat de onderzoeken naar zeven Nederlandse houtkapbedrijven hebben opgeleverd en waarom hij geen sancties oplegt aan die bedrijven. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA, waarvoor de staatssecretaris verantwoordelijk is) heeft de afgelopen jaren op verzoek van milieuorganisatie Greenpeace controles uitgevoerd bij een aantal importeurs van hout uit de Braziliaanse Amazone. In die regio bestaat een zeer hoog risico op illegale kap. Toen Greenpeace verzocht om de resultaten, weigerde de staatssecretaris: de NVWA hoeft volgens hem niet in detail uit te leggen welke controleactiviteiten zij verricht en hoe deze exact zijn verlopen. De rechter oordeelt anders: de staatssecretaris moet binnen 6 weken meer duidelijkheid verschaffen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4926

Bestuur - Toch koffie bij oplaadpunten langs snelweg?

4 jul - De minister van Infrastructuur en Milieu moet de aanvraag van Fastned voor de bouw van aanvullende voorzieningen (zoals een ruimte waar koffie en broodjes worden geserveerd) bij elektrische oplaadpunten langs de snelweg  opnieuw beoordelen. Dat heeft de bestuursrechter beslist. Fastned exploiteert meerdere oplaadpunten en wil zijn klanten meer service bieden tijdens het wachten. De minister heeft de aanvraag voor een vergunning afgewezen: de verhuur van de gronden voor die voorzieningen zou volgens de minister via een veiling moeten worden aangeboden – en daarom kon ze geen vergunning verlenen aan Fastned. Dat is geen terechte weigeringsgrond, oordeelt de rechter nu. Een dergelijke vergunning kan alleen worden geweigerd wanneer de exploitatie van de voorzieningen in strijd zouden zijn met het veilig en doelmatig gebruik van die plekken langs de weg.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4755

Kanton - Huurder mag blijven ondanks hennepplantage zoon

7 juli - Een huurder van een huurwoning in Oud-West hoeft niet weg nadat er een hennepplantage is gevonden die zijn zoon had opgezet. Dit heeft de kantonrechter bepaald. De zoon had zonder dat de vader dat wist een hennepplantage in de kruipruimte aangelegd. De huurder was destijds een week in het buitenland. Hij had een reservesleutel bij zijn moeder achtergelaten maar wist niet dat zijn zoon die gebruikte om zijn huis in te komen. Hoewel een huurder in beginsel aansprakelijk is voor het gedrag van anderen in zijn huis, werd nu anders geoordeeld. Uit niets bleek dat de huurder wist (of erop bedacht had moeten zijn) dat een hennepplantage was opgezet. Nu niet is vast komen te staan dat de vader zich niet als goed huurder heeft gedragen mag hij daar blijven wonen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4865

Kanton - Het Rijk van de Keizer moet spullen weghalen

13 juli - Evenementenorganisatie Het Rijk van de Keizer moet zijn picknicktafels, een tent, een deel van het terras, een kist, een wegwijzer, een container, een aanbouw en een zelf aangelegde toegangsweg verwijderen. Dat heeft de kantonrechter bepaald, in een zaak die was aangespannen door de eigenaren van het terrein waarop Het Rijk van de Keizer is gevestigd. De eigenaren betoogden terecht dat de evenementenorganisatie (dat onder meer een restaurant met terras drijft en bruiloften en feesten organiseert) grond gebruikt buiten het gehuurde gedeelte om en een deel van het terrein zonder toestemming heeft bebouwd. Na een mislukte poging tot mediation moet Het Rijk de spullen nu weghalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4902

Civiel - Bankrekening paardenbedrijf blijft bevroren

10 juli - Het beslag dat de koper van het paard Handsome O heeft laten leggen op de bankrekening van de verkoper kan in stand blijven oordeelt de voorzieningenrechter. De koper had dat zogeheten conservatoir beslag laten leggen omdat zij een schadeclaim wil indienen tegen het paardenbedrijf en zij wilde voorkomen dat die zijn geld zou weghalen voordat over haar schadeclaim is beslist. Het paardenbedrijf eiste dat het beslag (waardoor het niet bij zijn geld kan) zou worden opgeheven. Omdat de schadeclaim van de koper kansrijk lijkt, laat de voorzieningenrechter het beslag intact. Het is namelijk aannemelijk dat Handsome O al tijdens de veiling in februari 2015 leed aan de ernstige aandoening hanentred. De koper, die op die veiling 300.000 euro betaalde voor het paard, kwam daar pas later achter en wil de schade verhalen op het paardenbedrijf. Die heeft – vlak nadat de kopers claim bekend werd – de betreffende bedrijfsactiviteiten overgeheveld naar een nieuwe vennootschap. Het niet is uit te sluiten dat dit gebeurde om de claim onmogelijk te maken, aldus de rechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4928

Civiel - Serieus onderhandelen zonder verplichtingen

12 juli - De eigenaar van twee restaurants mocht de onderhandelingen met een bedrijfsleidster, over een mogelijke investering in de beide horecavestigingen, ook na verscheidene ontwerpversies van een contract nog afbreken (zie nieuwsbrief 21). Dat heeft de rechtbank bepaald. Alleen wanneer de eigenaar bij de bedrijfsleidster zoveel vertrouwen zou hebben gewekt in een goede afloop – dan hadden er definitieve verplichtingen kunnen ontstaan. Maar dat was hier, in tegenstelling tot wat de bedrijfsleidster betoogde, niet het geval. Dat de eigenaar zich in WhatsApp-berichten tegenover de bedrijfsleidster enthousiast uitliet, zegt niet zo veel over de zakelijke onderhandelingen die de advocaten van beide partijen voerden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4946

Uitspraken