Laden...

Holleeder wordt als eerste ondervraagd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Holleeder wordt als eerste ondervraagd
Amsterdam, 21 december 2017

Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak februari volgend jaar als eerste ondervraagd. Pas daarna zal de rechtbank de getuigen horen, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.

Niet afwijken

De advocaten van Holleeder hadden verzocht om die volgorde om te draaien. De rechtbank gaat daarin niet mee. Omdat de waarheidsvinding in deze zaak voorop staat, ligt het volgens de rechtbank voor de hand eerst verdachte te ondervragen over de feiten en onderzoeksresultaten, waaronder zijn eigen verklaringen. Daarbij wijst de rechtbank erop dat de verklaringen die de drie vrouwen tot nu toe hebben afgelegd niet de enige belastende onderzoeksresultaten zijn waarover de rechtbank vragen aan verdachte heeft.

Getuigen op zitting

De drie vrouwen zullen wel ter zitting worden gehoord. Dat vindt de rechtbank nodig gezien de belastende inhoud van hun verklaringen, de wijze waarop die verklaringen tot stand zijn gekomen en de bijzondere verhouding die de drie vrouwen tot verdachte hebben. De ondervraging van een getuige door de rechtbank is echter pas zinvol als de rechtbank op de hoogte is van de verklaring van de verdachte over de onderwerpen waarover de getuigen kunnen verklaren. Ook daarom ligt het voor de hand dat de rechtbank begint met de ondervraging van verdachte.

Beveiligde bunker

Ook het verzoek van de advocaten van Holleeder om de inhoudelijke behandeling van de zaak niet in de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp te laten plaatsvinden, honoreert de rechtbank niet. Uit veiligheidsoverwegingen en vanwege de daar beschikbare speciale voorzieningen voor het horen van getuigen is de “Bunker” de meest geschikte plaats.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail aan: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken