Opnieuw Belgisch overleveringsverzoek aangehouden wegens stakingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Opnieuw Belgisch overleveringsverzoek aangehouden wegens stakingen
Amsterdam, 05 juli 2018

Een verzoek van de Belgische justitie om een in Nederland verblijvende persoon voor vervolging over te leveren, is voorlopig aangehouden. De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) wil eerst meer duidelijkheid over de gevolgen die de huidige staking onder gevangenispersoneel heeft voor de detentieomstandigheden in Belgische gevangenissen.

Omstandigheden in gevangenissen

Uit berichtgeving in de Belgische media blijkt dat er opnieuw cipiersstakingen zijn in België. Ook blijkt dat een raadkamer in Mechelen verdachten heeft vrijgelaten uit voorlopige hechtenis omdat de staking zou zorgen voor mensonwaardige omstandigheden voor gedetineerden.

Gelet op deze berichten, en ook gezien recente rapportages van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT), vindt de IRK dat er op dit moment sterke aanwijzingen zijn dat in Belgische gevangenissen waar wordt gestaakt, sprake is van een reëel gevaar van onmenselijke of vernederende behandeling. Omdat de informatie over de actuele stand van zaken voor een groot deel uit mediaberichten komt, wil de rechtbank aanvullende informatie ontvangen van de Belgische autoriteiten. Tot die tijd is de behandeling van deze zaak aangehouden. Het ziet er naar uit dat alle Belgische verzoeken tot overlevering zullen worden aangehouden in afwachting van de nadere gegevens uit België.

Eerdere stakingen

Vorig jaar augustus hield de IRK om dezelfde reden ook al meerdere zaken aan. Nadat de Belgische autoriteiten informatie over de gevolgen van die staking hadden verschaft, werden de overleveringsverzoeken na een aantal weken alsnog ingewilligd.

M​eer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.


Uitspraak

Meest gelezen berichten