Laden...

IRK legt alle overleveringen naar Polen voorlopig stil

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > IRK legt alle overleveringen naar Polen voorlopig stil
Amsterdam, 03 september 2020

De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam stopt voorlopig met het toestaan van overleveringen van verdachten en reeds veroordeelde personen naar Polen. Die beslissing hangt samen met een nieuwe vraag van de IRK aan het Hof van Justitie van de EU over de consequenties van de problemen met de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht.

De IRK stelde eerder, op 31 juli jl., ook al vragen aan het Hof in verband met deze kwestie. Deze vragen hadden betrekking op een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat door een Poolse rechter was uitgevaardigd met het oog op een strafrechtelijke vervolging. In het voetspoor hiervan heeft de IRK nu een vraag gesteld over een EAB dat betrekking heeft op het ten uitvoer leggen van een door een Poolse rechter opgelegde gevangenisstraf.

De IRK wil zeker weten of het ontbreken van voldoende waarborgen voor de onafhankelijkheid van Poolse rechters ook gevolgen heeft, wanneer die waarborgen al ontbraken ten tijde van het uitvaardigen van een EAB ten behoeve van het uitzitten van een al opgelegde gevangenisstraf.

Door deze uitspraak en een reeds eerder gedane uitspraak van 18 augustus jl. is nu duidelijk dat er voorlopig geen personen meer zullen worden overgeleverd naar Polen.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken