Laden...

Internationale Rechtshulpkamer stelt opnieuw vragen over Poolse overlevering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Internationale Rechtshulpkamer stelt opnieuw vragen over Poolse overlevering
Amsterdam, 28 september 2017

Vandaag heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam in de zaak van een Poolse veroordeelde opnieuw vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het draait om de vraag: mag Nederland de overlevering weigeren van deze veroordeelde aan Polen om daar zijn gevangenisstraf uit te zitten?
Een eerder antwoord van het Europese Hof van Justitie op die vraag bood onvoldoende handvat.

Geworteld in Nederland

De zaak gaat om een Poolse man die in 2007 in Polen veroordeeld is tot een gevangenisstraf. Polen wil dat hij die straf in Polen uitzit. De Nederlandse Overleveringswet bepaalt echter dat een dergelijk verzoek moet worden geweigerd indien iemand is geworteld in de Nederlandse samenleving. En dat laatste is bij deze man het geval.

Strijd met Europees recht

Bij weigering moet vaststaan dat iemand dan zijn straf in Nederland zal uitzitten, maar dat staat in dit geval niet vast: volgens de Nederlandse wetgeving kan in dit geval de Poolse straf niet in Nederland worden uitgezeten. Die Nederlandse wetgeving stelt namelijk als eis dat Polen verzoekt dat de straf in Nederland wordt uitgezeten. Polen wil dat verzoek niet doen. Dat de man daarmee zijn straf zou ontlopen, is echter in strijd met het Europees recht, dat bepaalt dat als een lidstaat van de Europese Unie de overlevering van een gewortelde vreemdeling voor het uitzitten van een gevangenisstraf weigert die lidstaat die straf zelf ten uitvoer moet leggen.

Dilemma

De IRK staat voor een dilemma. Als zij de overlevering weigert, handelt zij in strijd met het Europese recht en als zij de overlevering toestaat, handelt zij in strijd met de Nederlandse Overleveringswet. De rechtbank wil daarom nu van het Hof van Justitie weten of zij de Nederlandse Overleveringswet opzij moet schuiven.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken