Laden...

Jeugddetentie en behandeling voor minderjarige ouders voor moord en poging tot moord op hun baby’s

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Jeugddetentie en behandeling voor minderjarige ouders voor moord en poging tot moord op hun baby’s
Amsterdam, 03 oktober 2023
Een man en vrouw zijn veroordeeld tot 15 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie. Het tweetal heeft zich schuldig gemaakt aan moord en poging tot moord op hun baby’s in respectievelijk 2019 en 2021. Naast de onvoorwaardelijke jeugddetentie kregen beiden een voorwaardelijke straf of maatregel opgelegd die er onder andere op toeziet dat zij meewerken aan behandeling. De ouders zijn inmiddels 20 jaar oud, maar toen de delicten werden gepleegd waren zij minderjarig. 

Op zondagavond 21 februari 2021 hoorde een vrouw een baby huilen in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Zuidoost, waarin ze een vuilniszak wilde gooien. Gealarmeerde politie en brandweer troffen in de container een tas aan met daarin een pasgeboren baby, een meisje. De ouders van het meisje meldden zich enkele dagen later bij de politie. Zij verklaarden dat de baby onverwacht werd geboren. Kort daarna dachten ze dat het meisje niet meer leefde. De rechtbank vindt deze verklaring niet geloofwaardig. Uit de bewijsmiddelen (onder andere WhatsApp- en Snapchatgesprekken) concludeert de rechterbank dat de ouders op geen enkel moment de intentie hadden de baby te houden en al voor de bevalling het voornemen hadden haar om het leven te brengen.

Moord op eerdere baby

Nadat de ouders waren aangehouden, heeft de politie hun telefoons onderzocht. Uit chatgesprekken bleek dat er ook een eerdere baby was, die in een tuin van een woning in Amsterdam-Zuidoost zou zijn begraven. In die tuin werden ook daadwerkelijk de restanten van een babylichaampje gevonden. Het staat voor de rechtbank vast dat deze baby heeft geleefd. Hoewel de ouders niet hebben verklaard hoe dit meisje om het leven is gekomen, concludeert de rechtbank dat zij de baby gezamenlijk en met voorbedachte rade om het leven hebben gebracht.

De rechtbank acht bewezen dat beide ouders zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot moord op de baby die in februari 2021 in de afvalcontainer werd aangetroffen, moord op de baby in december 2019 en het in een tuin begraven van dit laatste meisje om haar overlijden te verhullen. Van de man is ook bewezen dat hij heeft nagelaten aangifte te doen van de geboorte van zijn dochtertje in 2019.

Straffen

De rechtbank vindt de gepleegde feiten zo ernstig dat een onvoorwaardelijke detentiestraf onontkoombaar is. Zowel de man als de vrouw zijn daarom veroordeeld tot 15 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie. De vrouw heeft daarnaast 6 maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen, met als bijzondere voorwaarde dat zij meewerkt aan behandeling. De man heeft naast jeugddetentie een voorwaardelijk PIJ-maatregel (ook wel jeugd-tbs genoemd) opgelegd gekregen, onder de voorwaarde dat hij meewerkt aan behandeling en begeleid zal wonen in een instelling.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken