Laden...

Levenslange gevangenisstraffen voor moorden Staatsliedenbuurt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Levenslange gevangenisstraffen voor moorden Staatsliedenbuurt
Amsterdam, 01 mei 2015

De Amsterdamse rechtbank heeft twee mannen van 27 en 34 jaar tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

De daders hebben onder meer met Kalasjnikovs twee jonge mannen geliquideerd en een derde man beschoten. Op hun vlucht deinsden de daders er niet voor terug met een machinegeweer gericht op twee motoragenten te schieten met het doel ze te doden.

De rechtbank rekent het de daders zwaar aan dat zij ongekend gewelddadig hebben opgetreden. Kogels vlogen in het rond en buurtbewoners zijn geconfronteerd met angstaanjagende taferelen. De slachtoffers zijn vele malen beschoten en uiteindelijk van dichtbij geliquideerd. Aan de nabestaanden is onherstelbaar leed toegebracht. De daders hebben ontkend en hebben geen enkel inzicht in hun motief gegeven.

De rechtbank tilt er zwaar aan dat politie is beschoten met Kalasjnikovs. Dit  is verachtelijk en daarmee is het gezag van onze rechtstaat in het geding. Door het schieten op de politie vindt de rechtbank de grens van een tijdelijke gevangenisstraf gepasseerd.

De rechtbank hecht waarde aan de getuigenis van een beoogd slachtoffer die zegt één van de daders te hebben herkend. Verder is er technisch bewijs in de vorm van DNA-sporen, glassplinters en telefoongegevens. De alternatieve verklaringen van de verdachten over deze sporen heeft de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven.

De mannen leidden al langer een crimineel leven, buiten de gevestigde orde om. Voor hen is dan ook geen plaats meer in de maatschappij. Daarnaast dient de straf om iedereen duidelijk te maken dat dit soort geweld niet wordt getolereerd. De liquidaties in de Staatsliedenbuurt waren de eerste van een reeks moorden in en om Amsterdam waarbij gebruik werd gemaakt van Kalasjnikovs.

Een 45-jarige verdachte in dit onderzoek is conform de eis van het Openbaar Ministerie volledig vrijgesproken van betrokkenheid bij de Staatsliedenschietpartij. Wel is hij tot een gevangenisstraf van 100 dagen – gelijk aan zijn voorarrest – veroordeeld omdat hij  enige tijd over een Kalasjnikov beschikte die nadien bij de moorden is gebruikt. De rechtbank heeft de straf gematigd in verband met de nadelige gevolgen die deze strafzaak voor deze man hebben meegebracht.

Uitspraken