Laden...

Marengo: wrakingsverzoek van de kroongetuige afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Marengo: wrakingsverzoek van de kroongetuige afgewezen
Amsterdam, 16 juni 2021

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft het verzoek tot wraking van de rechters in de strafzaak Marengo afgewezen.

Het verzoek was gedaan door Nabil B., die in Marengo verdachte en kroongetuige is. Zijn advocaten deden afgelopen vrijdag het verzoek om achter gesloten deuren te mogen toelichten waarom hun cliënt die dag geen verklaring zou afleggen. De reden daarvoor zou medisch van aard zijn en daarnaast met veiligheid te maken hebben.

De rechters wezen dit verzoek af. Hierop dienden de advocaten het wrakingsverzoek in. Zij stelden dat de rechtbank vooringenomen is en Nabil B. niet gelijk behandelen met medeverdachte Ridouan T., die eerder wel achter gesloten deuren over zijn medische toestand mocht vertellen.

Beslissing rechtbank kan geen grond voor wraking opleveren

De wrakingskamer wijst het verzoek af omdat een beslissing van een rechter geen grond voor wraking kan zijn. Dit kan alleen als de motivering van de beslissing niet anders kan worden uitgelegd dan als blijk van vooringenomenheid. Dat was hier niet het geval. Het proces kan – met dezelfde rechters – worden voorgezet op de al geplande zittingsdag op 21 juni 2021.

Uitspraken