Laden...

Maurice de Hond moet schadevergoeding betalen aan De Klusjesman en diens vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Maurice de Hond moet schadevergoeding betalen aan De Klusjesman en diens vriendin
Amsterdam, 25 april 2007

De rechtbank te Amsterdam heeft vandaag beslist dat De Hond onrechtmatig heeft gehandeld jegens de eisers, en De Hond een verbod opgelegd in het openbaar (behoudens in rechtszaken waarbij De Hond betrokken is) De Klusjesman en diens vriendin in verband te brengen met de dood van de weduwe W.

In de zogenoemde "Deventer Moordzaak" gaat het om de moord op de "weduwe W" te Deventer, die op 23 september 1999 in haar woning om het leven is gebracht. Thans zit daarvoor Ernest L. een onherroepelijke gevangenisstraf van 12 jaar uit. Maurice de Hond heeft publiekelijk betoogd dat er grote fouten zijn gemaakt in het onderzoek en dat er sprake is van een doofpot. De Hond heeft voorts gezegd dat niet Ernest L., maar de man die bekend is geworden als "De Klusjesman" voor de dood van de weduwe W. verantwoordelijk is. Daarbij heeft De Hond ook de volgens hem discutabele rol van de vriendin van De Klusjesman belicht.

De Klusjesman en diens vriendin hebben daarop De Hond in een civiele zaak gedagvaard, en kort gezegd gevorderd dat De Hond onrechtmatig jegens hen heeft gehandeld en de daardoor door hen geleden schade moet vergoeden. De rechtbank te Amsterdam heeft in haar vonnis van vandaag beslist dat De Hond onrechtmatig heeft gehandeld jegens de eisers, en De Hond een verbod opgelegd in het openbaar (behoudens in rechtszaken waarbij De Hond betrokken is) De Klusjesman en diens vriendin in verband te brengen met de dood van de weduwe W. Voorts is zowel De Klusjesman (€ 65.000,-) als diens vriendin (€ 35.000,-) een schadevergoeding toegekend. Het gaat daarbij zowel om materiële als immateriële schade. Niet alles van wat aan schade is gevorderd, is toegewezen. Wel is nog een bedrag van € 8.828,02 aan advocaatkosten toegewezen. Het totaal toegewezen bedrag (exclusief verdere kosten) komt daarmee op € 108.828,02.

De rechtbank overweegt onder meer dat het recht van De Klusjesman en diens vriendin op bescherming van hun goede naam in dit geval zwaarder moet wegen dan het recht van De Hond om een volgens hem bestaande ernstige misstand aan de kaak te stellen. Daarbij komt dat De Hond ook andere methoden kan gebruiken dan het verwijzen naar De Klusjesman en diens vriendin. Iemand die niet door een rechter is veroordeeld, dient niet publiekelijk als moordenaar en/of als betrokkene bij een moord bestempeld te worden. 

Uitspraken