Laden...

Poolse overleveringsverzoeken opnieuw aangehouden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Poolse overleveringsverzoeken opnieuw aangehouden
Amsterdam, 04 januari 2019

Elf verzoeken tot overlevering van verdachten naar Polen worden voorlopig aangehouden. Er is meer informatie nodig om de verzoeken te kunnen beoordelen. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) vandaag bepaald.

Onafhankelijke rechtspraak

De IRK maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak en de gevolgen daarvan voor het recht op een eerlijk proces van de verdachten. Daarom is in een eerder stadium in alle zaken een reeks vragen gesteld aan de Poolse autoriteiten (zie bijvoorbeeld ook hier). Die moeten duidelijkheid geven over de onafhankelijkheid van de rechterlijke instanties die de strafzaken tegen de verdachten zullen gaan behandelen.

Nadere vragen

De IRK oordeelt dat er in alle zaken aanleiding is tot het stellen van nadere vragen, voordat over de overleveringsverzoeken kan worden geoordeeld. De antwoorden die de rechtbank tot nu toe heeft ontvangen zijn niet volledig of geven aanleiding tot het stellen van vervolgvragen.

IRK toetst binnen kader Hof van Justitie

Volgend op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is het noodzakelijk dat de vragen worden beantwoord door de specifieke rechtbank en/of het gerechtshof dat de strafzaak tegen een verdachte gaat behandelen. Het Hof heeft namelijk bepaald dat overleveringsverzoeken uitsluitend mogen worden afgewezen wanneer gebreken van de rechterlijke macht in een EU-lidstaat direct van invloed zijn op de individuele zaak waar het overleveringsverzoek over gaat. Dat moet worden bekeken op het niveau van de instanties die de zaak van de overgeleverde verdachte zullen behandelen.

Voorzetting van zaken

De behandeling van de Poolse overleveringsverzoeken wordt naar verwachting over circa twee maanden voortgezet.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken