Laden...

Postcodeloterij-deelnemer zelf verantwoordelijk voor voldoende saldo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Postcodeloterij-deelnemer zelf verantwoordelijk voor voldoende saldo
Amsterdam, 31 mei 2017

De Nationale Postcodeloterij hoeft een deelnemer die te weinig saldo had om zijn loten te betalen – en daardoor een grote geldprijs misliep – geen schadevergoeding te betalen. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende geld op hun bankrekening om mee te kunnen spelen. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Te weinig saldo

De man eiste 2 miljoen euro schadevergoeding van de Nationale Postcodeloterij, nadat bleek dat hij niet had meegedaan aan de trekking waarin juist zijn straat in de prijzen was gevallen. De man speelde maandelijks automatisch met 4 loten mee, maar had in de bewuste maand te weinig saldo op zijn rekening staan. De Postcodeloterij kon daarom het geld voor de 4 loten niet van zijn bankrekening afschrijven. En dus speelde de man die maand niet mee.

Eigen verantwoordelijkheid

De deelnemer stelde dat hij wel voldoende saldo had voor 2 (in plaats van 4) loten en dat de Postcodeloterij het geld daarvoor had moeten afschijven. Als dat was gebeurd, zou hij naar eigen zeggen 1 miljoen euro per lot hebben gewonnen. De rechter oordeelt anders: omdat de deelnemer had ingelegd met 4 loten, hoefde de Postcodeloterij niet na te gaan of incasso van 2 loten wel mogelijk was. Het is de verplichting en daarmee de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer om zorg te dragen voor voldoende saldo op zijn rekening om de incasso te kunnen uitvoeren.

Geen tweede poging

De Postcodeloterij heeft haar (zorg)verplichtingen dus niet geschonden en niet onzorgvuldig gehandeld. Uit het Deelnemersreglement blijkt bovendien duidelijk dat de Postcodeloterij niet verplicht was na de mislukte eerste poging nog een tweede incassopoging te doen. De deelnemer wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van 10.325 euro.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.


Uitspraken

Uitspraken