Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU
Amsterdam, 02 mei 2018

De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam heeft op 1 mei 2018 prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU gesteld over de uitleg van Unierecht. De zaak betreft een Brits Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat strekt tot strafvervolging. 

Terugkeergarantie

Betrokkene is een Nederlander, dus moet worden gegarandeerd dat, bij een veroordeling tot een vrijheidssanctie, hij deze straf in Nederland mag uitzitten, de zogenoemde terugkeergarantie.

Pas terugzending na afronding alle procedures?

De in deze zaak gegeven garantie houdt in dat betrokkene pas naar Nederland wordt teruggezonden als alle procedures die verband houden met het feit waarvoor hij is overgeleverd zijn afgerond. Betekent dit dat bijvoorbeeld ook de uitkomst van een ontnemingsprocedure in het Verenigd Koninkrijk moet worden afgewacht, voordat hij zijn straf in Nederland mag uitzitten?

Aanpassing van de vrijheidssanctie?

Verder heeft het Verenigd Koninkrijk in de garantie bezwaar gemaakt tegen aanpassing van een vrijheidssanctie aan Nederlandse maatstaven.
De Nederlandse wetgeving voorziet in zo’n aanpassing, maar het is de vraag of die wetgeving in overeenstemming is met het Unierecht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten