Laden...

Rechtbank Amsterdam heft voorarrest Dino S op

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Rechtbank Amsterdam heft voorarrest Dino S op
Amsterdam, 12 april 2012

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag het voorarrest van Dino S. opgeheven. Dino S. is verdachte in het liquidatieproces Passage. De rechtbank vindt dat er niet voldoende bezwarend materiaal tegen deze verdachte is om het voorarrest nog langer te rechtvaardigen.

Dino S. heeft achttien maanden in voorarrest gezeten. In een strafproces geldt: naarmate het voorarrest langer duurt, moet indringender worden getoetst of er voldoende grond is om de verdachte vast te houden. Op basis van het nu bekende bewijsmateriaal oordeelt de rechtbank dat er niet voldoende grond is voor voorarrest.

Met deze tussenbeslissing geeft de rechtbank geen definitief oordeel: de rechtbank kan in haar eindvonnis beslissen dat zij Dino S. schuldig acht aan de hem ten laste gelegde feiten en zij kan Dino S. daarvoor gevangenisstraf opleggen.

Kroongetuige

Ook zegt de rechtbank niets over de geloofwaardigheid van kroongetuige Peter la S. De rechtbank zal zich pas bij eindvonnis uitspreken over de geloofwaardigheid van de verklaringen van La S. De wet zegt dat een beslissing over voorarrest niet alleen mag steunen op de verklaring van een kroongetuige – er moet sprake zijn van substantieel ander bezwarend materiaal. En dat is er niet in voldoende mate, meent de rechtbank.

Evenmin spreekt de rechtbank zich hiermee uit over de perikelen rondom de getuigenbescherming of over de zaak tegen de andere tien verdachten.

Passage

Het liquidatieproces Passage is de strafzaak die bij de Amsterdamse rechtbank dient tegen elf verdachten van een aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Het Openbaar Ministerie verdenkt Dino S. ervan dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord op Thomas van der Bijl en op Kees Houtman, dat hij leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie gericht op liquidaties, het witwassen van een geldbedrag en het bezit van twee valse paspoorten.

Nog vragen?

U kunt contact opnemen met de afdeling Voorlichting en Communicatie van de rechtbank Amsterdam op nummer 020 – 5412882 of via: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Meer informatie in het dossier van het liquidatieproces Passage.

Uitspraken