Laden...

Rechtbank Amsterdam houdt 25 dagen met ‘bulkzittingen’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Rechtbank Amsterdam houdt 25 dagen met ‘bulkzittingen’
Amsterdam, 16 januari 2023
In de maanden januari en februari zijn er op de rechtbank ongeveer 25 zittingsdagen ingepland voor zogenaamde bulkzittingen. Het initiatief van bulkzittingen is genomen om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag om strafzaken niet op de plank te laten liggen maar binnen een redelijke termijn af te doen. 

Op deze zittingen staan zaken die vooraf als geschikt zijn beoordeeld om met een strakke planning van 15 minuten op zitting te behandelen. Advocaten en verdachten worden van tevoren schriftelijk op de hoogte gesteld van de aard van de zitting. Beknoptheid, voortvarendheid en tegelijk ook recht doen aan de belangen van verdachte, advocatuur en benadeelde zijn bij deze zittingen altijd het uitgangspunt. Als een advocaat vindt dat een langere behandelingsduur noodzakelijk is, kan daar voor of tijdens de zitting gemotiveerd om worden verzocht. Indien nodig, zal de zitting worden aangehouden. 

In december 2022 is er een pilot-bulkzitting gehouden, waarbij betrokken advocaten meteen is gevraagd om de zittingsvorm te evalueren. Uit de evaluatie bleek dat het merendeel van de advocaten geen opmerkingen had ten aanzien van de korte tijdsduur van de zitting en positief was over het verloop van de bulkzittingen. Het evalueren van het initiatief met onder meer de advocatuur blijft een belangrijk onderdeel van dit proces.  

Uitspraken