Laden...

Rechtbank Amsterdam houdt maandelijks een bulkzitting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Rechtbank Amsterdam houdt maandelijks een bulkzitting
Amsterdam, 02 april 2024
Na een succesvolle pilot plant de rechtbank Amsterdam sinds januari 2024 elke maand een zogenoemde bulkzitting van politierechterzaken in. Het initiatief van bulkzittingen is genomen om tegemoet te komen aan de maatschappelijke behoefte om strafzaken binnen een redelijke termijn af te doen. 

In het najaar van 2022 zijn de rechtbank Amsterdam en het arrondissementsparket Amsterdam een gezamenlijk project gestart om de zittingsvoorraad van politierechterzaken (zaken die door één rechter worden behandeld) terug te dringen door middel van zogenoemde bulkzittingen. Op deze zittingen worden zaken behandeld die vooraf als geschikt zijn beoordeeld om met een strakke planning van maximaal 15 minuten te behandelen. Meer ingewikkelde zaken zoals openlijk geweldzaken zijn niet geschikt voor deze zittingen. Advocaten en verdachten worden van tevoren schriftelijk op de hoogte gesteld van de planning van de zaak op een bulkzitting. Beknoptheid, voortvarendheid en tegelijkertijd ook recht doen aan de belangen van verdachten en eventuele benadeelden zijn bij deze zittingen altijd het uitgangspunt. Als een advocaat vindt dat een langere behandelduur noodzakelijk is, kan daar voorafgaand aan of tijdens de zitting gemotiveerd om worden verzocht. Indien nodig wordt de behandeling van de zaak dan aangehouden. 

500 zaken behandeld

Na een pilotzitting in december 2022 zijn er in januari, februari, mei en juni 2023 27 bulkzittingen geweest waarbij in totaal ongeveer 500 zaken zijn behandeld. Hiermee is de voorraad politierechterzaken die gereed is voor zitting aanzienlijk verminderd. 

Advocaten positief

Betrokken advocaten zijn tijdens de pilotfase na elke bulkzitting gevraagd om de zittingsvorm te evalueren. Hieruit is gebleken dat het overgrote deel van de advocaten de bulkzittingen als positief heeft ervaren.

Maandelijks een bulkzitting

De rechtbank Amsterdam en het arrondissementsparket Amsterdam hebben door de positieve resultaten besloten het project voort te zetten. Er wordt extra geïnvesteerd in het voortraject van reguliere politierechterzittingen, zoals de planning en de zittingsvoorbereiding, en sinds januari is er maandelijks een bulkzitting. Hiermee wordt voorkomen dat het aantal politierechterzaken dat gereed is voor zitting oploopt en wordt ook in 2024 tegemoet gekomen aan de maatschappelijke behoefte strafzaken binnen een redelijke termijn te behandelen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam via mail.

Uitspraken