Laden...

Rechterlijk pardon voor kapitein van dode bij Neptunusritueel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Rechterlijk pardon voor kapitein van dode bij Neptunusritueel
Amsterdam, 02 augustus 2018

De rechtbank Amsterdam heeft een 44-jarige kapitein schuldig bevonden aan een ongeval met dodelijke afloop bij een Neptunusritueel – maar legt hem geen straf op. Dat dient volgens de rechtbank geen doel meer: niet voor de kapitein (die zich het ongeval zeer aantrekt en nog steeds de psychische gevolgen ervan ondervindt) en ook niet als signaal naar de maatschappij.

Tragisch ongeval

Begin november 2015 voer het Nederlandse schip De Achtergracht van Brazilië naar Nederland. Aan boord bevond zich een stagiair die zijn eerste zeevaart maakte. Tijdens het zogenoemde Neptunusritueel – een ontgroeningsritueel voor zeelieden die voor het eerst de evenaar passeren – moest de stagiair onder meer geblinddoekt van een loopplank springen. Nadat hij sprong konden de andere bemanningsleden hem niet, zoals bedoeld, opvangen. De stagiair viel met zijn hoofd op het 2,5 meter lager gelegen gangpad en overleed aan de verwondingen die hij daardoor opliep.

Garantenstellung

De rechtbank oordeelt dat de kapitein verantwoordelijk is voor het tragische ongeval: hij had de zorg voor de veiligheid van zijn bemanning, ook tijdens de uitvoering van het Neptunusritueel. Op personen met een bepaalde kwaliteit, zoals de kapitein, rust een grotere verantwoordelijkheid. Dit wordt de Garantenstellung genoemd. Die bijzondere kwaliteit duidt op specifieke kennis of vaardigheden die een persoon heeft en brengt een grotere verantwoordelijkheid met zich mee. Daarbij telt mee dat de kapitein jarenlang werkzaam was als zeeman en het Neptunusritueel meermaals had meegemaakt.

Onherstelbaar leed

De rechtbank rekent het de kapitein aan dat hij zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen het ritueel liet uitvoeren. Daarmee is aan de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. De rechtbank realiseert zich tegelijkertijd dat dit ongeval ook bij de kapitein en de andere bemanningsleden leed heeft veroorzaakt. Het is duidelijk geworden dat de kapitein zich het voorval zeer aantrekt en nog steeds de psychologische gevolgen ervan ondervindt. Het Tuchtcollege voor de Scheepvaart heeft zijn vaarbevoegdheid geschorst, wat een verlies van inkomen betekent. Daarnaast heeft de kapitein het nodige gedaan om medische assistentie te verlenen en mee te werken aan het onderzoek. Hij heeft volledige openheid van zaken gegeven en is vanuit zijn woonplaats Estland naar de terechtzitting in Amsterdam gekomen.

Geen straf

Dat alles maakt dat oplegging van enige straf of maatregel volgens de rechtbank geen doel meer zal dienen, niet voor verdachte en ook niet als signaal naar de maatschappij. Verdachte krijgt daarom een rechterlijk pardon: hij wordt schuldig verklaard, zonder dat aan hem een straf of maatregel wordt opgelegd.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken