Laden...

Schending zorgplicht ABN Amro niet vastgesteld: pilotengroep krijgt ongelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Schending zorgplicht ABN Amro niet vastgesteld: pilotengroep krijgt ongelijk
Amsterdam, 19 januari 2022

De rechtbank kan niet vaststellen dat ABN Amro tussen 2000 en 2012 haar zorgplicht heeft geschonden bij het verstrekken van opleidingsfinancieringen aan aspirant-piloten. De rechtbank wijst daarom de vorderingen af van een pilotengroep die daarover procedeerde.

De piloten kregen hun leningen gebaseerd op hun toekomstige (piloot)inkomsten. Volgens hen konden zij door de kredietcrisis echter niet als piloot werken, waardoor zij niet aan hun kredietverplichtingen konden voldoen en schade leden. De bank zou te optimistisch zijn geweest over de kredietrisico’s en hun toekomstverwachtingen en hun bestaande financiële draagkracht ten onrechte niet vooraf hebben getoetst. Daardoor zou onverantwoord veel krediet zijn verstrekt. 

Generieke insteek

Deze procedure werd gekenmerkt door een zogenoemde generieke insteek. Hierdoor diende de rechtbank alleen te oordelen op grond van gegevens die voor alle eisers golden en kon zij dus geen rekening houden met individuele omstandigheden die per eiser verschilden. Gegeven die insteek heeft de rechtbank geen zorgplichtschending kunnen vaststellen.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail.


Uitspraken