Spiritueel leidster mag toch naar Nederland komen voor hindoefestival

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Spiritueel leidster mag toch naar Nederland komen voor hindoefestival
Amsterdam, 30 augustus 2018

Een Indiase vrouw die binnen het hindoeïsme geldt als een belangrijk spiritueel leidster mag toch naar Nederland komen om te spreken op een festival in de Lord Shiva Hindu Tempel in Zuidoost. Dat heeft de bestuursrechter bepaald.

Visumaanvraag door minister geweigerd

De vrouw was door de tempel uitgenodigd om vanaf 31 augustus te komen spreken tijdens festiviteiten rond de geboorte van Shiva. Haar visumaanvraag werd echter door de minister van Buitenlandse Zaken afgewezen. Volgens de minister was het onvoldoende duidelijk wat het doel van haar verblijf was en kon ook niet worden vastgesteld of de vrouw Nederland daarna weer tijdig zou verlaten. Bovendien beschikte ze niet over de benodigde tewerkstellingsvergunning.

Tewerkstellingsvergunning

Vorige week donderdag bepaalde de bestuursrechter nog dat de afwijzing van de visumaanvraag terecht was, vanwege het ontbreken van de tewerkstellingsvergunning. Afgelopen maandag werd deze echter alsnog door het UWV aan de vrouw verstrekt.

Recht op visum

Hoewel de minister daarna bij zijn weigering bleef, oordeelde de rechter vandaag dat de vrouw toch recht heeft op een visum voor 20 dagen. Naar het oordeel van de rechter is op basis van onder meer de tewerkstellingsvergunning voldoende aangetoond dat de vrouw inderdaad naar Nederland komt als eregast van het festival.

Tijdige terugkeer

Ook het voornemen om op tijd terug te keren naar India is voldoende aangetoond. De vrouw heeft als spiritueel leidster in India zeer veel volgelingen, door wie ze bovendien financieel wordt onderhouden. Deze sociale en financiële binding is voldoende om aan te kunnen nemen dat de vrouw voor het verstrijken van haar visum naar India terugkeert.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraak

Meest gelezen berichten