Laden...

Tbs voor 63-jarige man die buurman tijdens psychose neerstak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tbs voor 63-jarige man die buurman tijdens psychose neerstak
Amsterdam, 14 mei 2020

Een 63-jarige man die op 5 oktober 2019 een buurman in een appartementencomplex in Amsterdam-Osdorp neerstak tijdens een psychose is schuldig aan poging tot doodslag maar ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij krijgt tbs met voorwaarden opgelegd. Ook moet hij ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen.

De man moet zich laten opnemen voor behandeling voor een jaar, of zoveel korter als zijn behandelaars en de forensisch experts nodig vinden. Daarna moet hij verhuizen naar een instelling voor beschermd wonen. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer of in de buurt van het appartementencomplex komen.

Waanbeelden

De man stak zijn buurman meerdere malen met een groot keukenmes in zijn buik, waarbij hij onder meer de maag en een slagader en bijna het hartzakje van het slachtoffer raakte. Volgens een psycholoog en psychiater was de man niet toerekeningsvatbaar en was hij tijdens de steekpartij psychotisch. Hij had waanbeelden en verdacht zijn buurman er onder andere van dat hij een groot geldbedrag van zijn rekening had gepind en dat hij hem wilde laten opsluiten in een tehuis. Het slachtoffer liep ernstig letsel en blijvende littekens op en lijdt aan een posttraumatische stressstoornis.

Geen ziektebesef en gevaar op herhaling

De rechtbank volgt de adviezen van de psycholoog en de psychiater dat het noodzakelijk is de man intensief en klinisch te behandelen. Door zijn ernstige psychiatrische stoornis is zonder behandeling de kans op herhaling groot. Vanwege de veiligheid van zijn omgeving is het belangrijk dat behandeling gebeurt binnen een forensisch kader. Dan wordt niet alleen de stoornis behandeld maar is er ook genoeg aandacht voor het voorkomen van herhaling. In een forensische kliniek worden beide belangen telkens tegen elkaar afgewogen. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt, kan bovendien alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd.
Meer informatie

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken