Laden...

Taakstraf en voorwaardelijke cel voor oud-politiecommissaris

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke cel voor oud-politiecommissaris
Amsterdam, 13 april 2021

Een 68-jarige oud-commissaris van de Amsterdamse politie is door de rechtbank schuldig bevonden aan verduistering. Tussen 2009 en 2014 trakteerde hij zijn familieleden met geld van de politie op chique diners en toegangskaarten voor voetbalwedstrijden en concerten. De man krijgt hiervoor een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden opgelegd.

Trakteren familieleden

De politieambtenaar had als districtschef bij de politie Amsterdam-Amstelland jaarlijks een representatiebudget van 15.000 tot 20.000 euro tot zijn beschikking. Dat geld gaf hij uit aan onder andere etentjes, bezoek aan voetbalwedstrijden en aan concerten met zakenrelaties. Ook beloonde hij op deze manier wel eens een politieambtenaar als deze iets bijzonders had gedaan, bijvoorbeeld een bijzondere aanhouding. Daarnaast trakteerde hij regelmatig ook zijn eigen familieleden. De man werd er door het Openbaar Ministerie van beschuldigd in veel van deze gevallen onrechtmatig te hebben behandeld.

Vrijspraak ten aanzien van trakteren collega’s

De rechtbank stelt vast dat de financiële registratie- en controlemechanismen ten aanzien van het gebruik van het representatiebudget tekortschoten: er waren te weinig regels of kritische aandacht voor de wijze waarop de budgetten werden gebruikt. Mede gelet daarop concludeert de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is dat de man strafbaar heeft gehandeld in gevallen waar collega’s van hem op kosten van het representatiebudget een wedstrijd of een concert bijwoonden. De rechters spreken hem dan ook van deze feiten vrij. Ook is er geen bewijs dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.

Familieleden aten bij Okura

Ten aanzien van zijn familieleden handelde hij wél strafbaar. De rechtbank stelt vast dat tussen 2009 en 2014 meerdere van zijn familieleden geregeld naar Ajax gingen, aten bij Maison van den Boer, naar een aantal concerten gingen en tweemaal aten in het restaurant van het Okura Hotel, op kosten van de politie en zonder dat daar een werkgerelateerde aanleiding voor was.

Aanzien en integriteit politie beschadigd

De rechtbank rekent het de man aan dat hij het aanzien en de integriteit van politie schade heeft berokkend. Zijn handelen heeft grote maatschappelijke impact omdat dit het vertrouwen van het publiek in de politie in het algemeen raakt. De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf wel rekening mee gehouden dat hij lang op zijn proces heeft moeten wachten.

Schadevergoeding

De Nationale politie had in de zaak een schadevergoeding van bijna 50.000 euro geëist. Daarvan kan de rechtbank slechts ruim 2000 euro toewijzen. Dit heeft ermee te maken dat niet is gebleken welke exacte wedstrijden en diners door welke familieleden zijn bezocht. De rechtbank heeft ook te weinig aanknopingspunten om een schatting te kunnen maken. De politie kan hiervoor nog naar de civiele rechter stappen.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088 361 14 40, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraak