Laden...

Tot 40 maanden cel voor geweld tegen homoseksuelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tot 40 maanden cel voor geweld tegen homoseksuelen
Amsterdam, 09 maart 2018

Twee mannen van 28 en 26 jaar zijn veroordeeld voor poging tot doodslag op, en zware mishandeling van twee homoseksuele mannen, afgelopen zomer op het Damrak. Ook zijn ze veroordeeld voor openlijk geweld. Ze krijgen 40 en 28 maanden gevangenisstraf opgelegd. Een 23 jarige man die bij de mishandeling van een van de twee slachtoffers betrokken was, maar een minder grote rol speelde, moet 4 maanden de cel in.

Bedreiging om geaardheid

In de nacht van 17 op 18 juni 2017 liepen de twee slachtoffers met twee vrienden na een uitgaansavond richting het Centraal Station. Een van de vrienden was gekleed als dragqueen. In de omgeving van de Reguliersdwarsstraat werd het viertal zonder aanleiding uitgescholden door de 28-jarige hoofdverdachte. Hij riep onder meer dat het niet was toegestaan om homoseksueel te zijn en dat hij homo’s wilde doodmaken. Hierna verloren ze elkaar tijdelijk uit het oog.

Schrikbarend geweld

Op het Damrak werd het ene slachtoffer aangevallen door de drie mannen, bij de mishandeling van de andere man was nog een vierde – onbekende – man betrokken. Beide slachtoffers werden daarbij meerdere malen geslagen en tegen hun hoofd en gezicht getrapt. Dat ging ook nog door toen de slachtoffers eenmaal op de grond lagen. Een van de mannen verloor kort het bewustzijn. Het geweld tegen het andere slachtoffer was zo ernstig, dat niet anders kan worden geoordeeld dan dat de twee hoofdverdachten de bedoeling hadden hem te doden. Het is slechts door tussenkomst van de 23-jarige mededader dat het letsel niet ernstiger is geweest.

Geweld gerelateerd aan homoseksualiteit

Het staat vast dat de mannen in ieder geval voor de twee hoofdverdachten het doelwit waren vanwege hun geaardheid. Dat blijkt niet alleen uit de scheldpartij die aan het geweld vooraf ging, maar ook uit een video die de twee hoofdverdachten kort na het incident maakten. Hierin maakten ze lachend en opscheppend opmerkingen over het feit dat hun slachtoffers homoseksueel waren. De rechtbank rekent deze verdachten het homofobe karakter van het geweld zwaar aan.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken