Laden...

Twee veroordelingen, dertien keer vrijspraak in zaak over supportersrellen rond Celtic - Ajax

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Twee veroordelingen, dertien keer vrijspraak in zaak over supportersrellen rond Celtic - Ajax
Amsterdam, 02 augustus 2021

In de strafzaak over de supportersrellen rond de voetbalwedstrijd Celtic – Ajax, in november 2015, heeft de rechtbank twee verdachten voor openlijk geweld veroordeeld tot taakstraffen van 150 en 200 uur. De overige 13 verdachten worden vrijgesproken omdat hun bijdrage aan de rellen niet is bewezen.

Op 26 november 2015 werd in het Celtic Park stadion in Glasgow een Europa League wedstrijd gespeeld tussen Celtic en Ajax. Voorafgaand aan die wedstrijd liep een groep Ajaxsupporters door de Gallowgate, een straat met pubs, waar voornamelijk supporters van Celtic samenkomen. Daarbij viel de groep klanten van meerdere pubs aan, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van glazen, flessen, metalen stangen, knuppels en stokken. Meerdere personen raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. 

Camerabeelden

Veertien van de vijftien verdachten werden in de buurt van de rellen staande gehouden door Schotse politieagenten. Zij koppelden de verdachten daarna aan camerabeelden van de ongeregeldheden. Toen het onderzoek aan de Nederlandse politie werd overgedragen, zijn de camerabeelden ook door Nederlandse rechercheurs bekeken. Daarbij kwam nog een bij de Nederlandse politie bekende Ajaxsupporter als verdachte in beeld.

Twee veroordelingen

In twee gevallen oordeelt de rechtbank dat de herkenning van de mannen overtuigend genoeg is om vast te kunnen stellen dat zij bij de rellen aanwezig waren en zich aan openlijk geweld schuldig hebben gemaakt. Daarvoor legt de rechtbank hen een taakstraf op. Bij het bepalen van de strafmaat is meegewogen dat de behandeling van de zaak zeer lang op zich heeft laten wachten. Dit kwam onder meer door de overdracht van het dossier van Schotland aan de Nederlandse autoriteiten en door de coronapandemie. 

Vrijspraak voor overige verdachten

De overige dertien verdachten worden vrijgesproken. In drie gevallen roept het dossier weliswaar vragen op over de rol van de verdachten tijdens de rellen, maar is het bewijsmateriaal onvoldoende om vast te kunnen stellen wat hun aandeel precies is geweest. Daarom moeten zij worden vrijgesproken. Ten aanzien van de laatste 10 verdachten is de rechtbank het met het Openbaar Ministerie en de verdediging eens dat zij moeten worden vrijgesproken omdat uit de camerabeelden niet overtuigend blijkt dat zij op de beelden van de rellen te zien zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl
Uitspraken