Laden...

Vier jaar cel voor aanzetten van minderjarigen tot webcamseks

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Vier jaar cel voor aanzetten van minderjarigen tot webcamseks
Amsterdam, 12 februari 2015

Een 41-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank acht bewezen dat de man zeven jaar lang met zeer grote regelmaat bijna dertig jonge kinderen - veelal jongens - heeft gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam.

Opnamen

De beelden nam hij op en bewaarde hij op zijn computer en stuurde die soms naar andere kinderen. Bij een aantal van hen heeft hij gedreigd de opgenomen beelden aan anderen door te sturen als zij niet opnieuw zouden meewerken aan webcamseks. De slachtoffertjes waren niet alleen jong, maar ook anderszins kwetsbaar: bijvoorbeeld vanwege een laag IQ, ADHD of verblijf in een opvanghuis. Dat maakt het misbruik extra kwalijk, aldus de rechtbank. Ook is de man veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden kinderporno, die hij van internet had gedownload. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan daarmee te hebben bijgedragen aan het in stand houden van verwerpelijke praktijken met kinderen. 

Gedragsdeskundigen

Verdachte is tijdens zijn voorarrest door diverse gedragsdeskundigen onderzocht. Omdat die onderling sterk van mening verschillen komt de rechtbank niet tot een eenduidig oordeel over de vraag of de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank legt mede daarom de maatregel tbs niet op. Wel moet de man zich gedurende zijn proeftijd van drie jaar verplicht melden bij de reclassering en zich onder behandeling stellen van een forensische zorginstelling.

Meer informatie

De uitspraken van de rechtbank zijn integraal te lezen op www.rechtspraak.nl. Voor vragen kunt u bellen met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 020 541 28 82.