Laden...

Voorzitter Islamitische onderwijskoepel mag blijven, directeur en secretaris voorlopig weg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Voorzitter Islamitische onderwijskoepel mag blijven, directeur en secretaris voorlopig weg
Amsterdam, 10 juni 2020

De directeur van het Amsterdamse Haga Lyceum moet voorlopig een stap opzij doen. Dat geldt ook voor de secretaris van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), de koepel waar het Haga onder valt. De voorzitter van de SIO mag vooralsnog wel aanblijven. Dat heeft de kort gedingrechter beslist in een zaak die de directeur en secretaris tegen de stichting hadden aangespannen.

Sinds 10 mei 2020 bestoken de bestuursleden van de SIO elkaar over en weer met besluiten tot schorsing en/of ontslag. Daarbij staan de directeur en de secretaris lijnrecht tegenover de voorzitter. Beide partijen vinden dat zij op dit moment het enige bevoegde bestuur van de onderwijskoepel zijn. De directeur en de secretaris begonnen een kort geding om hun schorsing en ontslag ongedaan te maken.

​Ruzie moet stoppen in belang van de school

De rechter constateert dat de school door het conflict tussen de drie mannen onbestuurbaar is geworden. De situatie zorgt voor grote onrust onder de ouders van de leerlingen. Dit kan zo niet langer en dus zal één van de partijen, in ieder geval tijdelijk, moeten terugtreden. De kort gedingrechter concludeert dat de directeur en de secretaris degenen zijn die op dit moment een stap terug moeten doen, totdat een rechter in een bodemprocedure heeft geoordeeld over hun schorsing en ontslag. De voorzitter mag, in ieder geval tot die tijd, wel aanblijven.

Voorzitter staat vooralsnog in zijn recht

Het belangrijkste argument voor die beslissing is dat het algemeen bestuur volgens de statuten het hoogste orgaan is, terwijl de directeur onder het algemeen bestuur functioneert. De voorzitter lijkt in de hoog oplopende ruzie bovendien telkens conform de statuten te hebben gehandeld, terwijl dat voor de directeur en secretaris niet geldt. Daarnaast had het tweetal kunnen volstaan met het aanvechten van hun schorsing en ontslag bij de rechter. De twee mannen lapten de schorsing en het ontslag echter aan hun laars en gingen op hun beurt over tot schorsing en ontslag van de voorzitter.
De huidige impasse en daarmee de onbestuurbaarheid van de school, zijn dan ook grotendeels aan hen te wijten. Ook dat is een reden om hen voorlopig terug te laten treden.

Contact- en locatieverbod

De directeur moet per direct alle sleutels, bankpasjes en andere bescheiden van de school inleveren. Ook mogen hij en de secretaris de school niet meer betreden en mogen zij geen contact meer opnemen met leraren, leerlingen en hun ouders.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail

Uitspraken