Laden...

Vrachtvliegers Martinair niet van rechtswege in dienst van KLM

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Vrachtvliegers Martinair niet van rechtswege in dienst van KLM
Amsterdam, 04 april 2016

De rechtbank oordeelt dat geen sprake is van een overname van de vrachtdivisie van Martinair door KLM.  Daardoor hoeven de vrachtvliegers van Martinair niet automatisch ‘horizontaal’ in te stromen en is KLM niet verplicht de vrachtvliegers een functie (op gelijk niveau) aan te bieden. Wel vindt de rechtbank dat KLM en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) gehouden zijn zich tot het uiterste in te spannen om gedwongen ontslagen bij Martinair te voorkomen.

Integratie Martinair en KLM

Na de overname van alle aandelen Martinair door KLM in 2008 zijn ondersteunende diensten van de vrachtdivisies van beide luchtvaartmaatschappijen stap voor stap geïntegreerd. In 2014 was die integratie voltooid en is het betrokken (grond) personeel van Martinair door KLM overgenomen. Martinair heeft nu alleen nog piloten in dienst, die vrachtvluchten uitvoeren. Er dreigt een reorganisatie bij Martinair waardoor er mogelijk een deel van vrachtvliegers moet afvloeien. Ongeveer 180 vrachtvliegers van Martinair stapten eind vorig jaar naar de rechter met de eis dat KLM hen op hetzelfde functieniveau in dienst zou nemen. 

Ringvaartakkoord

De rechtbank wijst de vorderingen van de vrachtvliegers af.  Er is geen sprake van overgang van onderneming omdat Martinair nog steeds een zelfstandige vennootschap is die onder de naam Martinair Cargo opereert met eigen vliegtuigen waarop het logo van Martinair Cargo prijkt. Evenmin hoeft KLM de vrachtvliegers in lijn met de voorwaarden van het ‘Ringvaart Akkoord’ een arbeidsovereenkomst aan te bieden. In dit akkoord was door Martinair, KLM en VNV afgesproken dat piloten van Martinair uiterlijk 1 januari 2014 in dienst konden komen van KLM. VNV heeft dit akkoord in 2013 rechtmatig opgezegd met als consequentie dat KLM de vrachtvliegers van Martinair op grond van dat akkoord geen arbeidsovereenkomst meer mocht aanbieden.

Gedwongen ontslagen voorkomen

Wel vindt de rechtbank dat KLM zich moet inspannen om piloten te herplaatsen. De vrachtvliegers hebben immers vertrouwd op het Ringvaartakkoord en het door KLM uitgedragen begrip ‘Keeping the family together’. “Het past KLM als 100% aandeelhouder, maar ook als ultieme moedervennootschap niet om 263 nieuwe vliegers in dienst te nemen terwijl elders in haar concern piloten werkloos dreigen te raken”, aldus de rechtbank.
Eerder zijn door de rechtbank Amsterdam uitspraken gedaan in soortgelijke rechtszaken van verkeersvliegers en cabinepersoneel van Martinair. Ook toen oordeelde de rechter dat er geen sprake was van overgang van onderneming ECLI: NL:RBAMS:2014:9338 en ECLI: NL:RBAMS:2014:1262. Ook het Amsterdamse Hof heeft zich al in gelijkluidende zin over de situatie uitgesproken ECLI:NL:GHAMS:2015:3004.

Uitspraken