Vrijspraak voor bezit mogelijk liquidatiewapen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Vrijspraak voor bezit mogelijk liquidatiewapen
Amsterdam, 19 juli 2018

De 34-jarige man die werd gearresteerd na de liquidatie van de broer van een kroongetuige op 29 maart is vrijgesproken van het bezit van de pistoolmitrailleur die vlak bij de plek van de liquidatie werd aangetroffen. Wel krijgt hij 1 jaar gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het bezit van het automatisch geweer en het pistool dat bij hem thuis werd aangetroffen.

DNA-bewijs onvoldoende

Vlakbij de plek van de liquidatie werd een pistoolmitrailleur gevonden waarvan wordt vermoed dat die bij de liquidatie zou zijn gebruikt. Op dat wapen werd DNA van de man aangetroffen. De rechtbank concludeert dat kan worden bewezen dat de man het wapen op enig moment heeft vastgehouden of aangeraakt, maar niet dat hij daadwerkelijk over het wapen heeft beschikt en wanneer dit dan zou zijn geweest. Om die reden spreekt de rechtbank de man van deze verdenking vrij.

Grote risico’s

De man wordt wel veroordeeld voor het bezit van een automatisch geweer en een pistool die bij hem thuis werden aangetroffen. Alleen al het voorhanden hebben van dit soort wapens brengt zeer grote risico’s met zich mee, helemaal omdat één van de wapens geladen was. Het feit dat de man zich met de wapens, zoals hij zelf heeft verklaard, regelmatig buiten en onder de mensen begaf, maakt dit des te ernstiger.

Strafmaat

Omdat de man deels wordt vrijgesproken, valt de straf lager uit dan de 3,5 jaar cel die de officier van justitie had geëist. Daarnaast heeft de rechter gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Ook hierdoor komt de rechtbank tot een lagere straf dan was geëist.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten