Bij de bouw is niet alleen rekening gehouden met functionaliteit, herkenbaarheid en zichtbaarheid, maar ook met duurzaamheid. Zo liggen er zonnepanelen op het dak, zijn er laadpalen voor elektrische voertuigen, wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag en is de binnenverlichting afgestemd op de sterkte van het daglicht.
Ook het gebruikte materiaal is duurzaam. Er is bewust gekozen voor natuursteen. Dat past bij het uitganspunt dat het materiaalgebruik in de nieuwe rechtbank de functies van het gebouw moet ondersteunen. Materiaal moet comfortabel en uitnodigend zijn voor bezoekers en medewerkers. In de gebieden waar veel mensen lopen is bovendien extra aandacht besteed aan de slijtvastheid van materialen. Het natuursteen in de publieke ruimte is hiervan een voorbeeld. Daarnaast gaat natuursteen veel langer mee, zijn de onderhoudskosten ervan minder hoog en is het daardoor minder milieubelastend.
De rechtbank is zo ontworpen dat het gebouw makkelijk is aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen; de indeling van zittingszalen is bijvoorbeeld eenvoudig te veranderen, zodat alle procespartijen een goede plek hebben om in de zaal hun werk te doen.