Laden...

Rechtbank Amsterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Over de rechtbank > Rechtbank Amsterdam

Wegwijs rechtbank voor media

Wegwijs rechtbank voor ketenpartners

 

Wegwijs rechtbank voor bezoekers

 

&

 Foto: Fernando Guerra FG+ SG

 

Nieuwste rechtbank van het land

Het gebouw telt 10 etages en heeft een oppervlakte van 60.200 m2 voor kantoren, zittingszalen, vergadercentrum, verhoorkamers, het cellencomplex, facilitaire en parkeervoorzieningen. De rechtbank is het meest recente gebouw binnen de rechtspraak. 

Het gebouw biedt ruimte aan ongeveer 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners, zoals officieren van justitie, advocaten, reclasseringsmedewerkers en tolken.

Zittingen en bereikbaarheid

Zittingen

Alle zittingen van de rechtbank Amsterdam vinden plaats in de rechtbank aan de Parnassusweg 280.

Toegankelijkheid

Het gebouw is geschikt voor mindervaliden, ook als u gebruik maakt van een scootmobiel. Het gebouw voldoet aan de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITstandaard).

Bereikbaarheid

U kunt het beste uw bezoek aan de rechtbank plannen met Google maps. Houdt u er rekening mee dat er rondom de nieuwe rechtbank veel bouwactiviteiten zijn. De routes kunnen hierdoor nog wel eens wijzigen.

 

Duurzaamheid

afbeelding nieuwe rechtbank Amsterdam 

Bij de bouw is niet alleen rekening gehouden met functionaliteit, herkenbaarheid en zichtbaarheid, maar ook met duurzaamheid. Zo liggen er zonnepanelen op het dak, zijn er laadpalen voor elektrische voertuigen, wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag en is de binnenverlichting afgestemd op de sterkte van het daglicht.

Ook het gebruikte materiaal is duurzaam. Er is bewust gekozen voor natuursteen. Dat past bij het uitganspunt dat het materiaalgebruik in de nieuwe rechtbank de functies van het gebouw moet ondersteunen. Materiaal moet comfortabel en uitnodigend zijn voor bezoekers en medewerkers. In de gebieden waar veel mensen lopen is bovendien extra aandacht besteed aan de slijtvastheid van materialen. Het natuursteen in de publieke ruimte is hiervan een voorbeeld. Daarnaast gaat natuursteen veel langer mee, zijn de onderhoudskosten ervan minder hoog en is het daardoor minder milieubelastend.

De rechtbank is zo ontworpen dat het gebouw makkelijk is aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen; de indeling van zittingszalen is bijvoorbeeld eenvoudig te veranderen, zodat alle procespartijen een goede plek hebben om in de zaal hun werk te doen.

Publiek-private samenwerking

De rechtbank is een voorbeeld van publiek private samenwerking. Consortium NACH (New Amsterdam Court House) is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf 30 jaar verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en de facilitaire dienstverlening van het gerechtsgebouw. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN, Heijmans en Facilicom.

 

 Veelgestelde vragen rechtbank Amsterdam

>Alles uitklappen
  • Het adres is Parnassusweg 280, 1076 AV Amsterdam

  • Het algemene postbusadres is Postbus 84500 1080 BN Amsterdam

  • Het algemene telefoonnummer is 088 361 70 00

  • Ja, het hele gebouw is geschikt voor mindervaliden, ook als u gebruik maakt van een scootmobiel. Het gebouw voldoet aan de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITstandaard)

  • U kunt hiervoor Google maps raadplegen. Houdt u er rekening mee dat er rondom de rechtbank veel bouwactiviteiten zijn. De routes kunnen hierdoor nog wel eens wijzigen.

  • Nee. In en rondom de rechtbank is er een rookvrije zone: de entree(s), het plein voor de rechtbank en uitgang(en). Het gehele terrein binnen de hekken of andere begrenzing van de rechtbank Amsterdam is rookvrij: ook de parkeerplaats en fietsenstalling, terras, tuin en oprijrit. Op het terrein staan rookvrij-bordjes.